Στα αεροδρόμια της Συρίας, πολιτικά και στρατιωτικά, μαίνονται τις τελευταίες μέρες οι μεγαλύτερες μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις...
Στα αεροδρόμια της Συρίας, πολιτικά και στρατιωτικά, μαίνονται τις τελευταίες μέρες οι μεγαλύτερες μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκατοντάδες μαχητές του ισλαμιστικού Μετώπου αλ Νόσρα και των ταξιαρχιών Άχραρ αλ Σαμ έσφιξαν χθες τον κλοιό γύρω από το το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Ταφτάναζ, στην επαρχία Ιντλίμπ, πλήττοντας τις θέσεις των υπερασπιστών του με βολές πυροβολικού.
Την Τετάρτη, οι μαχητές είχαν διεισδύσει στο αεροδρόμιο της Ταφτάναζ πυροδοτώντας ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά στην είσοδό του, αλλά απωθήθηκαν από τον στρατό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου που εδράζει στη Βρετανία, στην επίθεση παίρνουν μέρος έως και 800 μαχητές.
Εξάλλου, αξιωματικός των δυνάμεων που βρίσκονται μέσα στο αεροδρόμιο ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διεξάγονται μάχες «εδώ και 48 ώρες χωρίς διακοπή», σημειώνοντας ότι η έκρηξη που προκάλεσαν οι αντάρτες τους επέτρεψε «να παρεισφρήσουν στο εσωτερικό του αεροδρομίου».
Πολλοί από τους αντάρτες σκοτώθηκαν κατά την απώθησή τους και πλέον οι μάχες έχουν μεταφερθεί έξω από τον χώρο του αεροδρομίου, είπε.
Μάχες ανάμεσα σε αντάρτες και στρατιώτες εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης και στην περίμετρο του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαλέπι, του μεγαλύτερου στη Συρία, που παραμένει κλειστό σχεδόν από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, καθώς αντάρτες πολιορκούν τις δυνάμεις της 80ής ταξιαρχίας οι οποίες το φρουρούν,.
Στο ίδιο το Χαλέπι ο στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τμήματα της συνοικίας Σάχουρ, στο ανατολικό κομμάτι της πόλης, καθώς και τις πόλεις Μάρεα και Άζαζ, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Στην ανατολική Συρία τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχες κοντά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Ντέιρ Εζόρ, ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης κοντά στην πρωτεύουσα της επαρχίας.
Οι αντάρτες ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην πόλη Ντέιρ Εζόρ και στα σύνορα με το Ιράκ, καθώς και το αεροδρόμιο Χαμντάν, στην μεθοριακή πόλη Μπουκάμαλ.
Επεισόδια αναφέρθηκαν ακόμα βόρεια της Δαμασκού, ενώ τα κυβερνητικά στρατεύματα συνέχιζαν να βομβαρδίζουν την Νταράγια, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.
Παράλληλα ο στρατός βομβάρδισε την Μπέιτ Σάχεμ, κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, καθώς και την Μλέιχα, όπου την Τετάρτη ένας αεροπορικός βομβαρδισμός είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών στη Συρία.
Ένας πρώτος προσωρινός απολογισμός της ΜΚΟ αυτής έκανε λόγο για τουλάχιστον 19 ανθρώπους νεκρούς σήμερα, περιλαμβανομένων οκτώ πολιτών οι οποίοι σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή στην Ντούμα, μια συνοικία βορειοανατολικά της Δαμασκού.
Χθες συνολικά 219 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία, ανάμεσά τους 115 πολίτες, 57 αντάρτες και 47 στρατιώτες. Οι 102 εξ αυτών βρήκαν τον θάνατο στη Δαμασκό και την περιφέρειά της, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Επίσης χθες, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο για 60.000 νεκρούς στη σύγκρουση η οποία μαίνεται εδώ και 21 μήνες στη Συρία.
Στο μεταξύ μια οχηματοπομπή περίπου τριάντα φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που έχει μισθώσει τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση καθώς και μια μη κυβερνητική οργάνωση από το Κατάρ αναχώρησε σήμερα από την Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρει 850 τόννους αλεύρι στη Συρία, όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η οχηματοπομπή αναμένεται να έχει φτάσει στα σύνορα «σε μιάμιση ημέρα», και «από εκεί, συριακά φορτηγά θα πάρουν το αλεύρι και θα αρχίσουν αμέσως να το διανέμουν. Μέσα σε τέσσερις ή πέντε ημέρες η διανομή θα έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής οργάνωσης, Χουσεΐν Ορούτς.
Το αλεύρι, που αγοράστηκε με χρήματα δωρητών, θα διανεμηθεί κυρίως σε περιοχές κοντινές στην Τουρκία, όπως το Χαλέπι, η Ιντλίμπ και η Λαττάκεια, αλλά κάποιες ποσότητες να φθάσουν και σε πιο μακρινές περιοχές, όπως η Χομς και η Χάμα, καθώς και στην Δαμασκό, πρόσθεσε ο Ορούτς. newsbeast.gr
----------------------------------
"...του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαλεπι που παραμένει κλειστό απο την έναρξη της εξέγερσης". Κι εγώ πως πήγαινα στη Δαμασκό κυριοι του newsbeast με πτηση των συριακων αερογραμμων απο το Ε. Βενιζελος, Δευτερα βραδυ με ενδιαμεση σταση 45 λεπτά στο Χαλεπι; Εγω πηγα τελευταια φορα τον Ιουλιο του 2012. Για ρωτηστε και κανενα ταξιδιωτικο πρακτορα να μαθετε ποτε σταματησε η πτηση προς Χαλεπι; Οταν αναμεταδιδετε ειδήσεις απο ξένα πρακτορεία κυριοι του newsbeast πρέπει να γνωρίζετε ότι περιεχουν πολλες ανακριβειες και πολύς κόσμος γελάει με ενα μερος απο αυτά που γράφετε.
ΑπάντησηΔιαγραφή