Σε μείζονα αντιπαράθεση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας εξελίσσεται η σκοτεινή υπόθεση της εκτέλεσης με μία σφαίρα στο κεφάλι τριών ακτιβιστριώ...
Σε μείζονα αντιπαράθεση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας εξελίσσεται η σκοτεινή υπόθεση της εκτέλεσης με μία σφαίρα στο κεφάλι τριών ακτιβιστριών κουρδικής καταγωγής στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Μετά τη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ότι το γαλλικό κράτος συνομιλούσε με ένα από τα θύματα, που ήταν και ιδρυτικό μέλος της ένοπλης κουρδικής οργάνωσης PKK, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε δημόσιες δηλώσεις του ζήτησε το Σάββατο σαφείς εξηγήσεις από το Παρίσι.
Σημειώνεται πώς η Σακινέ Τζανσίζ («Άψυχη Γαλήνη» στα τουρκικά) και μαζί άλλα δύο στελέχη του PKK δολοφονήθηκαν με όπλο που έφερε σιγαστήρα. Ο τρόπος εκτέλεσης παραπέμπει εμμέσως είτε σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των στελεχών της οργάνωσης είτε σε εμπλοκή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, και αυτό διότι η μέθοδος εκτέλεσης που επιλέχτηκε εμπεριέχει σαφές μήνυμα.
Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως υπήρχαν επαφές μεταξύ των γαλλικών υπηρεσιών και της συγκεκριμένης γυναίκας - «είχαμε τακτικές επαφές» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας. Η Σακινέ Τζανσίζ είχε από καιρό διαφωνήσει με την τακτική που ακολουθεί τελευταία η στρατιωτική πτέρυγα του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ είχε θέσει και ζήτημα αναφορικά με την οικονομική διαχείριση των χρηματικών πόρων της οργάνωσης.
Αριστερά, η Σακινέ Τζανσίζ
Πολύ πρόσφατα τόσο η κουρδική πλευρά -μέσω βουλευτών του κουρδικού κόμματος- όσο και η Άγκυρα ανακοίνωσαν επισήμως πως επετεύχθη συμφωνία μεταξύ του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν και του αρχηγού της τουρκικής ΜΙΤ (μυστικές υπηρεσίες) για τον αφοπλισμό του PKK, με σημαντικά ανταλλάγματα εκ μέρους του τουρκικού κράτους προς την κουρδική μειονότητα. Η συμφωνία επετεύχθη στο νησί Ιμρανλί («η νήσος των σκύλων») στην Προποντίδα, όπου κρατείται ο Οτζαλάν. Τον ηγέτη του PKK τον επισκέφτηκαν στη φυλακή Κούρδοι βουλευτές, οι οποίοι και επιβεβαίωσαν με δημόσιες δηλώσεις τους το γεγονός. Η εκτέλεση των τριών γυναικών στο Παρίσι συνέβη λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας με δηλώσεις του το Σάββατο πετά την μπάλα στην εξέδρα και εμπλέκει το Παρίσι στην υπόθεση. «Το γαλλικό κράτος να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση. Μεταξύ των νεκρών είναι ένα ιδρυτικό μέλος του PKK και τα άλλα δύο καταζητούνταν με κόκκινο δελτίο της Ιντερπόλ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας μάς αποκαλύπτει πως είχε συνομιλίες με τους τρομοκράτες. Μπορείτε να το φανταστείτε; Είπε πώς η Γαλλία είχε τακτικές επαφές με αυτούς. Τι είδους πολιτική είναι αυτή. Το 2007 η Σακινέ Τζανσίζ είχε συλληφθεί από τις γερμανικές αρχές. Ζητήσαμε την έκδοση της, αλλά το Βερολίνο αρνήθηκε. Πριν από δύο μήνες ενημερώσαμε την Ιντερπόλ». Με αυτά τα λόγια επιχείρησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας να εμπλέξει και προσωπικά τον Γάλλο πρόεδρο σε μια σκοτεινή και όντως πολύπλοκη ιστορία.
Ο γνωστός δημοσιογράφος Τσενγκίζ Τσαντάρ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Χουριέτ» την Παρασκευή, σημείωνε πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι σε θέση να προβεί σε παραχωρήσεις προς τους Κούρδους της Τουρκίας.
«Σε συνθήκες προεκλογικής περιόδου δεν είναι σε θέση να παραχωρήσει κάτι που θα προσφέρει λύση και να ικανοποιήσει την κουρδική πλευρά με ουσιαστικά ανταλλάγματα, ώστε να έχει νόημα μια συμφωνία αφοπλισμού του PKK. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο Ερντογάν είναι να ωθήσει τα μέλη του PKK σε αλληλοεξόντωση. Ελπίζω να μην είναι αυτός ο στόχος του πρωθυπουργού της Τουρκίας».
Το περιεχόμενο του σχολίου αλλά και των συμπερασμάτων του δημοσιογράφου είναι ξεκάθαρο και απαντά σε μια σειρά από ζητήματα. Τους εκτελεστές των τριών ακτιβιστριών, πάντως, αποκλείεται να τους εντοπίσει ο Ταγίπ Ερντογάν μεταξύ των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, όσο και να επιχειρεί να θολώσει τα νερά εμπλέκοντας το Παρίσι σε αυτήν τη ζοφερή υπόθεση.
Το προφίλ της «Σάρας»
Η δολοφονία της Σακινέ Τζανσίζ ίσως είναι το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχεται το PKK στην Ευρώπη, όπου κανένα υψηλόβαθμο μέλος της οργάνωσης δεν είχε έως τώρα δολοφονηθεί.
Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του PKK, στην ομάδα που πήρε την απόφαση της ένοπλης αντίστασης εναντίον του τουρκικού κράτους το 1978, στην περιοχή Λίτζε στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Η «Σάρα», όπως την αποκαλούσαν στο PKK, από νεαρή ηλικία ήταν δραστήρια στην κουρδική οργάνωση. Είχε συλληφθεί από Τούρκους αστυνομικούς και είχε βασανιστεί στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη φυλακή του Ντιγιαρμακίρ. Οι προοδευτικοί κύκλοι στη γειτονική χώρα τη θεωρούν τον «Παναγούλη της Τουρκίας».
Η Σακινέ Τζανσίζ μόλις αποφυλακίστηκε πήρε τα βουνά ως αντάρτισσα και για πολλά χρόνια συμμετείχε στις επιθέσεις εναντίον του τουρκικού στρατού. Είχε στενές σχέσεις τόσο με τον Οτζαλάν όσο και με τον οπλαρχηγό του PKK Moυράτ Καράγιλαν.
Έφυγε από το PKK όταν διαπίστωσε πως η οργάνωση είχε γίνει σκληρή απέναντι σε μέλη που ζητούσαν αλλαγές στη δομή του. Αργότερα ανέλαβε τον συντονισμό των γυναικών στην κοιλάδα του Μπεκάα στον Λίβανο. Μετά τη σύλληψη του Οτζαλάν εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, για να εργαστεί με τις οργανώσεις των Κούρδων μεταναστών.
Τα τελευταία χρόνια είχε εμπλακεί σε μεγάλη διαμάχη με το PKK, καθώς θεωρούσε πως τα χρήματα που συγκέντρωνε η οργάνωση για τον ένοπλο αγώνα στην Ευρώπη δεν πήγαιναν στους αντάρτες, αλλά στις τσέπες υπευθύνων για τα οικονομικά θέματα του κόμματος. zougla.gr
------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.