Στις 22 Φεβρουαρίου ημέρα Παρασκευή και ώρα 12μ θα πραγματοποιηθεί η τελετή εορτασμού της γενέθλιας ημέρας της 1ης Στρατιάς, στην έδρα ...
και των διατελεσάντων εν ζωή Διοικητών από της ιδρύσεώς της.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 1ΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ
Ο Ελληνικός Στρατός κατά τη διάρκεια των πολέμων που διεξήγαγε τον 20ο αιώνα και για τις ανάγκες διεξαγωγής συγκεκριμένων επιχειρήσεων, συγκρότησε επανειλημμένα Σχηματισμούς με τον τίτλο «Στρατιά» ή «Τμήμα Στρατιάς» οι οποίοι ελάμβαναν ως προσδιοριστικό, την ονομασία του χώρου που ενεργούσαν. Οι σπουδαιότεροι από αυτούς είναι: Στρατιά Μ. Ασίας, Στρατιά Έβρου, Τμήμα Στρατιάς Ηπείρου, Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Στρατιάς Κεντρικής Μακεδονίας, Τμήμα Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας. Είναι εύλογο λοιπόν να θεωρείται η 1η ΣΤΡΑΤΙΑ, ως ο διάδοχος των λαμπρών εκείνων Σχηματισμών, που υπό την ονομασία «ΣΤΡΑΤΙΑ» και «ΤΜΗΜΑ ΣΤΡΑΤΙΑΣ», λάμπρυναν την πολεμική ιστορία του Ελληνικού Έθνους.
Η 1η Στρατιά συγκροτήθηκε με τίτλο αυτό για πρώτη φορά στο Βόλο την 20 Φεβρουαρίου 1947 υπό τον Αντιστράτηγο Γιαντζή Δημήτριο.
Με τη διαταγή συγκροτήσεως της 1ης Στρατιάς, υπήχθησαν σ’ αυτή τα Α’, Β΄και Γ΄ Σώματα Στρατού που τότε είχαν έδρα τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
Την 10 Φεβρουαρίου 1948 το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς διαλύεται και τα Β΄και Γ΄ΣΣ υπάγονται απευθείας στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Την 04 Μαρτίου 1952 η 1η Στρατιά επανασυγκροτήθηκε στη Λάρισα με Διοικητή τον Αντιστράτηγο Τσιγγούνη Αλέξανδρο, έχοντας υπό τις διαταγές της τα Α, Β, και Γ΄ΣΣ. Έκτοτε το Στρατηγείο της παραμένει συνεχώς στη Λάρισα στο Στρατόπεδο “ΜΑΝΩΛΑΚΗ – ΣΑΡΙΜΒΕΗ” το οποίο από το έτος 1997 μετονομάσθηκε σε Στρατόπεδο “Στρατηγού ΝΙΚ. ΠΛΑΣΤΗΡΑ” Από το Φεβρουάριο 1976 το νέο συγκροτηθέν Δ΄ Σώμα Στρατού τέθηκε υπό τις διαταγές της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ.
Η 1η Στρατιά σήμερα, εφοδιασμένη με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα και επανδρωμένα με στελέχη υψηλού επαγγελματικού επιπέδου και ηθικού, αποτελεί αξιόπιστη δύναμη αποτροπής και αποφασιστικής ισχύος ικανής να ανταποκριθεί απόλυτα και με επιτυχία στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών, της περιοχής ευθύνης της.
ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ...
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Αρχαία μακεδονική ασπίδα, με τον ήλιο της Βεργίνας επί αυτής. Συμβολίζει την αποφασιστικότητα, τη δύναμη και τη θέληση της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, να μην έλθει ποτέ σε συμβιβασμό με τους εχθρούς της.
ΡΗΤΟ: ΕΣΤ' ΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΟΔΟΝ ΙΗ (Εφόσον πορεύεται τον ίδιο δρόμο)
Νυν τε απάγελλε Μαρδονίω, ως Αθηναίοι λέγουσι εστ\' αν ο ήλιος την αυτήν οδόν ίη τη περ και νυν έρχεται, μήκοτε ομολογήσειν ημέας Ξέρξη αλλά
Ηρόδοτος: VΙΙΙ, 143.
Και τώρα πες στο Μαρδόνιο ότι η απάντηση των Αθηναίων είναι αυτή: Εφόσον ο ήλιος πορεύεται τον ίδιο δρόμο, τον οποίο ακολουθεί και τώρα, εμείς δεν πρόκειται να έλθουμε σε συμβιβασμό με τον Ξέρξη.
Προ της μάχης των Πλαταιών Άνοιξη του 479 π.Χ. ο Μαρδόνιος, στην προσπάθειά του να διαιρέσει τους Έλληνες πρότεινε στους Αθηναίους ειρήνη και πήρε την παραπάνω απάντηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.