Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΠΟ ΤΟ 1961 ΕΙΧΕ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ... ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ...!!!

newsit.gr Η σημερινή  κακοκαιρία  με τις  βροχές  και τις  καταιγίδες  που έπληξαν την  Αττική συγκρίνεται με εκείνη του 1961 αλλά και με ε...

newsit.gr

Η σημερινή κακοκαιρία με τις βροχές και τις καταιγίδες που έπληξαν την Αττικήσυγκρίνεται με εκείνη του 1961 αλλά και με εκείνη του 1977 από τους ειδικούς. 

Οι εικόνες χάους και καταστροφής στην Αττική με τη μία νεκρή και όλους τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια δεν είναι οι πρώτη φορά που καταγράφονται. Aλλωστε το να πέφτουν75 λίτρα νερού σε ένα τετραγωνικό μέτρο δεν είναι και λίγο...

Το λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας άλλωστε έχει ένα αρκετά μεγάλο ιστορικό θεομηνιών τις οποίες κατέγραψε σε εργασία του το 2009 ο Ιωάννης Φλώρος, στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1961
Καταγράφηκε η μεγαλύτερη καταστροφή στην Αττική με χαλαζόπτωση μεγέθους καρυδιού επί δέκα συνεχόμενες ώρες. Τα καιρικά φαινόμενα ήταν εξαιρετικά έντονα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές που θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές ενός τυφώνα, καθώς σημειώθηκαν και καταστροφές του εδάφους. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 300 τραυματίστηκαν και 3.700 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, καθώς πλημμύρισαν περισσότερα από 4.000 σπίτια.


Οι έντονες και ακατάπαυστες βροχές οδήγησαν στην υπερχείλιση του Κηφισού. Χείμαρροι νερού που προέρχονταν από την Πάρνηθα έπιασαν τον κόσμο κυριολεκτικά στον ύπνο, αφού η πανίσχυρη νεροποντή ξέσπασε στις 11:30 το βράδυ και μέσα σε μια ώρα μετατράπηκε σε θύελλα που ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Το νερό έφτασε σε ύψος τα δύο μέτρα στην Πειραιώς, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας είχε μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα.

2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1977
Η δεύτερη μεγαλύτερη θεομηνία όλων των εποχών, που κράτησε μιάμιση ώρα και έπληξε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το Αιγάλεω και το Μοσχάτο κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συνολικά πλημμύρισαν 1.924 υπόγεια, παρασύρθηκαν 172 αυτοκίνητα και καταστράφηκε το 15% των δρόμων. Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τα 37.



Δυστυχώς, πολλά χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η πρωτεύουσα εξακολουθεί να μην είναι οχυρωμένη απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. 

ΠΗΓΗ: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, kifi-sos.blogspot.com, Αρχείο ΕΡΤ

---------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.