Η συσσώρευση εκκρεμών υποθέσεων στα πειθαρχικά συμβούλια με παραβάτες δημοσίους υπαλλήλους, αποτελεί τροχοπέδη στην απαίτηση της τρόικας...
Υπερεντατικές θα πρέπει να γίνουν οι συνεδριάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων, ωστόσο ακόμα και η συγκρότηση τους σε σώμα καθυστέρησε ένα χρόνο από την ψήφιση του νόμου.
Η αιτία της καθυστέρησης ακόμα αναζητείται, με τους υπουργούς να ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών στους δικαστές και τους δικαστικούς να τους το επιστρέφουν.
«Δεν έδειξαν απροθυμία οι δικαστικοι, άλλοι άργησαν να τους καλέσουν», τόνισε χαρακτηριστικά, Βασιλική Θάνου , Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών.
Σύμφωνα με τη μελέτη του σώματος επιθεωρητών ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, μέχρι στιγμής εκκρεμούν 3.500 υποθέσεις. Ο ρυθμός όμως εξέτασης τους κάθε άλλο παρά είναι ενθαρρυντικός.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσει ενάμιση χρόνος από την αποκάλυψη της μαύρης τρύπας ύψους 375 χιλιάδων ευρώ στο δήμο Αισωνείας στη Θεσσαλία, για να αποφασίσει το πειθαρχικό συμβούλιο να παύσει τον πρώην ταμία από τα καθήκοντά του. Ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος έχει ήδη προσφύγει στο ανώτατο υπηρεσιακό συμβούλιο.
Από το 2004 μέχρι το 2011 έχουν εξεταστεί 2500 πειθαρχικές υποθέσεις. Μέσα στο 2011, μόνο 61 δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα απολύθηκαν.
Με το νέο νόμο, όποιος υπάλληλος παραπεμφθεί για βαριά πειθαρχικά αδικήματα τίθεται αυτοδίκαια σε αργία με το 50% του μισθού του. Η οριστική όμως απομάκρυνση του είναι χρονοβόρα, καθώς έχει έννομο δικαίωμα να προσφύγει σε διοικητικά δικαστήρια ή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Περισσότεροι από 2.000 είναι οι υπάλληλοι που διώκονται και ποινικά. Το σώμα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης έχει αναλάβει να ξεμπλοκάρει τις λεγόμενες παγωμένες υποθέσεις δηλαδή τις περιπτώσεις υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες αλλά δεν έχουν παρακαμφθεί πειθαρχικά.
----------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.