Με μια δήλωση που εγείρει συγκεκριμένα ερωτήματα και σίγουρα βοηθάει περαιτέρω στη διευκρίνιση της ρωσικής στάσης, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντ...
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Μέντβεντεβ δήλωσε ότι η Μόσχα «δεν κλείνει την πόρτα» στην Κυπριακή Δημοκρατία και προτίθεται να συζητήσει διάφορους τρόπους στήριξης «μόλις υπάρξει ένα οριστικό σχέδιο επεξεργασμένο από την ΕΕ και την Κύπρο ως χώρα μέλος»…
Ελεύθερη… ερμηνεία προς… Κυπρίους: «Δεν πρόκειται να χαλάσουμε τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό σας, τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα, τα συμφέροντά μας υπαγορεύουν να περιμένουμε τη διευθέτηση του προβλήματος με την Ευρώπη, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να σας βοηθήσουμε».
Και για να το θέτει ανοικτά με αυτό τον τρόπο ο Ρώσος πρωθυπουργός, είναι προφανές ότι έχει επέλθει «στρατηγική κατανόηση» ανάμεσα στους δυο γεωπολιτικούς «γίγαντες» και η Κύπρος εμμέσως «διατάζεται να προσαρμοστεί», ευελπιστώντας στη συνέχεια ότι θα λάβει τη σχετική στήριξη για να προσπεράσει τις δυσκολίες. Άρα, για όποιον επιθυμεί να βλέπει την πραγματικότητα, εφόσον η ρωσική πλευρά κινείται με αυτό τον τρόπο, σκοπίμως και εμμέσως διαμηνύει στην κυπριακή πλευρά ότι εάν βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, τότε η ρωσική στήριξη δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Η Ρωσία που θέλει να ελέγξει τις καταθέσεις των Ρώσων μεγιστάνων ώστε να τους φορολογήσει και να περιορίσει την τρομακτική εκροή συναλλάγματος από τη χώρα που από το 2007 έχει φθάσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων (σχεδόν 20 φορές το κυπριακό ΑΕΠ…), προφανώς επιθυμεί πλέον αφενός να κλείσει την κυπριακή πόρτα στους «ολιγάρχες», χωρίς αυτό να σημαίνει αυτόματα ότι θα συγκρουστούν με το Κρεμλίνο, το οποίο γνωρίζει ότι σε τέτοια μεγέθη πρέπει να αναζητήσει τον συμβιβασμό και την συμπόρευση, όχι την αέναη σύγκρουση, καθώς αυτό έχει και ιδιαίτερα δυσμενείς παράπλευρες – οικονομικές και κοινωνικές – συνέπειες.
Ίσως μια ιδέα θα ήταν η Κύπρος να προτείνει κάτι πιο κοντά σε αυτό που ζητούν οι ισχυροί, με την προϋπόθεση όμως να της διευκρινιστεί δημοσίως τι ακριβώς θα τεθεί προς συζήτηση για στήριξη της επόμενη μέρα, σε συνδυασμό με την παροχή κάποιων εγγυήσεων.
Αυτό θα ήταν χρήσιμο και για τις δυο πλευρές:
Το βασικότερο είναι, ότι θα αποτελούσε μια κίνηση που θα υποδείκνυε την αμοιβαία βούληση για συμβιβασμό, ενώ η κυπριακή πλευρά εμμέσως θα έθετε και θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης με τους συνομιλητές της. Επίσης, θα μπορούσε να δικαιολογήσει ευκολότερα την τελική της στάση στο εσωτερικό ακροατήριο και η Ευρώπη θα προέβαινε σε μια σημαντική κίνηση καλής θέλησης προς τον κυπριακό λαό, δείχνοντας ότι υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ».
Τελικά, θα εμφανιζόταν στο διεθνές ακροατήριο και τις αγορές, ότι αυτά που ενώνουν τις δυο πλευρές είναι περισσότερα από αυτά που τις διχάζουν και η μία πλευρά θα πρόσφερε στην άλλη οδό διαφυγής από την παρούσα κατάσταση που αφήνει ανοικτό το αποσταθεροποιητικό και αμοιβαία καταστροφικό, έστω σε διαφορετικό βαθμό, αν και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση, ενδεχόμενο της σύγκρουσης. defence-point.gr
------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.