Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους στην εκτέλεση του καθήκοντος, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ιερό ...
Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας
Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Αθήνα, Λ. Μεσογείων 96) παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής ηγεσίας του Σώματος.
Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, μαζί με τον Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Κιούλο.
Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος και η λοιπή Φυσική Ηγεσία του Σώματος.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτριος Τσουμάνης, ο Βουλευτής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο κ. Δημήτριος Τσουκαλάς, ο κ. Θεόδωρος Τσίκας από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ και ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης από τη Δημοκρατική Αριστερά.
Επιπλέον παρέστησαν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων της Ελληνικής Αστυνομίας, λοιπό αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό, συγγενείς των θυμάτων αστυνομικών και πλήθος κόσμου.
Μετά το πέρας τη τελετής στην ομιλία του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαος Δένδιας ανέφερε:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποτίσουµε φόρο τιμής στους πεσόντες της Ελληνικής Αστυνομίας. Στους ήρωες του καθήκοντος οι οποίοι έχασαν τη ζωής του στον βωμό της προστασίας του κοινωνικού συνόλου. Να τιµήσουµε αυτούς που προέταξαν την τήρηση του όρκου τους πάνω από οτιδήποτε άλλο. Σε εποχές σαν την σημερινή, όπου ο αγώνας για την ατομική επιβίωση είναι αναπόφευκτα μεγάλος, οι πράξεις αλτρουισµού, τολμώ να πω, μοιάζουν µε παράταιρες στο όλο κλίμα. Αλλά ακριβώς σε τέτοιες εποχές όμως, οι θυσίες αυτές αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, καθώς πράξεις αυτοθυσίας δεν συναντώνται συχνά πλέον στην υπόλοιπη κοινωνία.
Είναι βαρύς ο φόρος αίματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Και µόνο το γεγονός ότι από το 1984 μέχρι σήμερα, χωρίς δηλαδή να λάβουμε υπόψη µας τους πεσόντες της Αστυνομίας Πόλεων και της Ελληνικής Χωροφυλακής, ο αριθμός των πεσόντων ανέρχεται στους 121, αποδεικνύει το μέγεθος της θυσίας τους αλλά και το μέγεθος της προσφοράς τους στην ελληνική κοινωνία. Και είναι ακόμη πιο συγκλονιστικό ίσως, ότι το 40% σχεδόν των πεσόντων ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών. Όλοι οι πεσόντες έχασαν τη ζωή τους κατά διάρκεια αιματηρών συμπλοκών, καταδιώξεων ένοπλων κακοποιών, τρομοκρατικών πράξεων, καθώς και ατυχημάτων που συνέβησαν κατά την ενάσκηση των αστυνομικών τους καθηκόντων. 'Έδειξαν αυταπάρνηση και πέρασαν στην αιωνιότητα.
Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος να τιµούµε τη µνήµη των πεσόντων σήμερα; Είναι προφανές ότι εκδηλώσεις σαν την σημερινή, την ημέρα που η Ορθόδοξη Εκκλησίας µας τιμά τους κεκοιµηµένους και αναπέμπει δεήσεις προς τον Κύριο για την ανάπαυση της ψυχής τους, βοηθούν να παραμένει ζωντανή η µνήµη των πεσόντων ανάμεσά µας. Η µνήµη των νεκρών, αποτελεί στη Θεολογία µας τον τρόπο δεσμού μεταξύ των µελών, ζώντων και τεθνεώτων, του σώματος της εκκλησίας.
Για την Πολιτεία όμως το χρέος της απέναντι στους πεσόντες δεν πρέπει να περιορίζεται στα πλαίσια µίας επιµνηµόσυνης δέησης. Οφείλει να επεκτείνεται στη διαφύλαξη του αγαθού της δημόσιας ασφάλειας, για χάρη του οποίου έχασαν τη ζωή τους οι πεσόντες της Ελληνικής Αστυνομίας. Αλλά η διαφύλαξη του συγκεκριμένου αγαθού στις συνθήκες της πολύπλευρης κρίσης που διανύουμε είναι και ουσιώδης όρος για την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας µας και την επανόρθωση εν ευθέτω χρόνω της σωρείας των αδικιών που υπέστησαν οι πολίτες. Και είναι χρέος όλων µας, κοµµάτων, φορέων, θεσμών να συµβάλλουµε σήμερα στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης, ώστε να μπορέσει και η χώρα µας να εξέλθει από την κρίση.
Υποχρέωση της Πολιτείας είναι επίσης να ανταμείβει µε στοιχειωδώς ανεκτές αποδοχές -τουλάχιστον- όσους θέτουν σήμερα τη ζωή τους σε κίνδυνο προς χάριν του κοινωνικού συνόλου. Αυτό είναι το ελάχιστο που µπορούµε να κάνουμε στην πράξη, στη µνήµη των πεσόντων. Κατανοώ και την πικρία και την δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει, όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο των ιδίων και των οικογενειών τους, οι άνδρες και οι γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας. Για εμένα προσωπικά, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα, στον συντομότερο δυνατό χρόνο, η αποκατάσταση των αδικιών εις βάρος όσων υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία. Γνωρίζω και έχω συναίσθηση της ευθύνης µου - ότι αυτός θα είναι ο καλύτερος φόρος τιμής για τους πεσόντες συναδέλφους σας.
Η σκέψη όλων µας βρίσκεται πάντοτε στους ανθρώπους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους σε ώρα καθήκοντος. Το ελάχιστο χρέος µας είναι να διατηρήσουµε ζωντανή την µνήµη των πεσόντων και να µην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες τους για την Πατρίδα και την Ελληνική Δημοκρατία.
Αιωνία τους η µνήµη.»
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, στην ομιλία του επεσήμανε τα εξής:
«Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτόν εδώ το χώρο, ο οποίος είναι ένας χώρος συμβολικός, χώρος μνήμης, χώρος χρέους, για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους θανόντες συναδέλφους μας.
Συναντηθήκαμε εδώ για να συνενώσουμε σήμερα και τα συναισθήματα μας, τις ψυχές μας αλλά για να κάνουμε και μια εσωτερική ενατένιση. Η φυσική μας παρουσία εδώ σήμερα δεν είναι παρά μόνο όλη η αστυνομική οικογένεια που στρέφει νοερά την προσοχή, τη σκέψη και τη ψυχή της, στους αθάνατους νεκρούς μας. Και με τον τρόπο αυτό τιμούμε τους συναδέλφους μας που πιστοί στον όρκο τους, στις αξίες, στο χρέος τους, έδωσαν το υπέρτατο αγαθό της ζωής.
Αναλογιζόμαστε την απουσία τους και συμπαραστεκόμαστε με αλληλεγγύη στον πόνο των οικογενειών τους. Συνειδητοποιούμε την ευθύνη για την παρακαταθήκη που μας άφησαν και υποσχόμαστε ότι θα ανταποκριθούμε και θα μετουσιώσουμε τη θυσία τους σε όφελος της κοινωνίας και της χώρας. Αισθανόμαστε το κενό της απουσίας τους και επαναπροσδιορίζουμε και επαναβεβαιώνουμε με τον όρκο μας και ως στόχο ζωής ότι αποτελεί σταθερή επιλογή μας η καθημερινή προσφορά στον πολίτη αλλά και στη κοινωνία.
Με αυτά λοιπόν τα συναισθήματα τιμούμε με ευγνωμοσύνη, σεβασμό, συγκίνηση και κάθε είδους αναγνώριση τους νεκρούς μας και αποδίδουμε σε αυτούς το δέοντα φόρο τιμής.
Ευχόμαστε ο χρόνος να απαλύνει τον πόνο των οικογενειών τους και εμείς ενωμένοι με ομοψυχία, δυνατοί με αλληλεγγύη, να συνεχίσουμε το δρόμο που χάραξαν με την προσφορά και τη θυσία τους.
Αιωνία τους η μνήμη.»
Στη συνέχεια, κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών, που βρίσκεται στην είσοδο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Από την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, το 1984, μέχρι σήμερα (121) αστυνομικοί τραυματίστηκαν θανάσιμα, είτε βρίσκονταν σε διαταγμένη υπηρεσία είτε όχι, υπερασπιζόμενοι το καθήκον τους, τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την περιουσία των πολιτών. Οι θανάσιμοι τραυματισμοί προήλθαν κατά τη διάρκεια αιματηρών ένοπλων συμπλοκών, καταδιώξεων ένοπλων κακοποιών, τρομοκρατικών πράξεων, καθώς και ατυχημάτων που συνέβησαν κατά την ενάσκηση.
----------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.