Αρκετά πιθανό θεωρείται πλέον το σενάριο δοκιμής βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα εντός των επόμενων ημερών, δύο μήνες μετά την τελ...
Νωρίς σήμερα το πρωί, η Νότιος Κορέα διά στόματος του υπουργού Ενοποίησης, Ρίο Κιλ Τζάε, έκανε λόγο για ενδείξεις που συνηγορούν σε επερχόμενη βαλλιστική ή πυρηνική δοκιμή από πλευράς της Βορείου Κορέας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν αρκετές ενδείξεις μιας ασυνήθιστης δραστηριότητας γύρω από τη βασική βορειοκορεατική θέση πυρηνικών δοκιμών», επιβεβαιώνοντας πρόσφατες πληροφορίες του Τύπου.
Λίγες ώρες αργότερα, το Υπουργείο Άμυνας της Νοτίου Κορέας ήρθε να ανακαλέσει τα περί ενδείξεων για πυρηνική δοκιμή, αφήνοντας ανοιχτό όμως το παράθυρο βαλλιστικής. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε: «Διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν ασυνήθιστες κινήσεις που να υποδηλώνουν ότι η Βόρεια Κορέα επιθυμεί να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή».
Υπενθυμίζουμε ότι η Βόρεια Κορέα, η οποία πρόσφατα εγκατέστησε δύο πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική της ακτή, μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει δοκιμή αυτήν την εβδομάδα, κλιμακώνοντας την κατάσταση, προκειμένου η Ουάσινγκτον να υποχωρήσει.
Σύμφωνα με τον Κιμ Τζανγκ Σου, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της προέδρου Παρκ Γκεούν Χίε, η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να προχωρήσει στη δοκιμή αυτή γύρω στις 10 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία το κομμουνιστικό καθεστώς ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορεί πλέον να εγγυάται την ασφάλεια των ξένων διπλωματικών αποστολών. Οι δοκιμές μπορεί να πραγματοποιηθούν πριν από τις 15 Απριλίου, επέτειο της γέννησης του ιδρυτή του κομμουνιστικού καθεστώτος Κιμ Ιλ Σουνγκ.
Πριν από την ημερομηνία αυτή, η Βόρεια Κορέα είχε πραγματοποιήσει μια ανεπιτυχή πυραυλική δοκιμή το 2012, η οποία σύμφωνα με την Ουάσινγκτον πρέπει να ήταν βαλλιστικού πυραύλου. Οργισμένη από τις αλλεπάλληλες κυρώσεις εις βάρος της μετά τη νέα της δοκιμή στις αρχές Φεβρουαρίου και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, που είναι σε εξέλιξη, η Βόρεια Κορέα ενέτεινε τις τελευταίες εβδομάδες την πολεμική ρητορική. Συγκεκριμένα, μετέφερε σιδηροδρομικώς στις αρχές της εβδομάδας δύο πυραύλους Μουσουντάν και τους εγκατέστησε σε οχήματα εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες, σύμφωνα με τη Σεούλ.
Οι πύραυλοι Μουσουντάν, οι οποίοι παρουσιάστηκαν δημόσια για πρώτη φορά σε στρατιωτική παρέλαση τον Οκτώβριο του 2010, φέρεται να έχουν βεληνεκές 3.000 χλμ., δηλαδή ικανότητα να πλήξουν τη Νότια Κορέα ή την Ιαπωνία.
Ο πύραυλος αυτός - αδιευκρίνιστης ακτίνας δράσης - μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 4.000 χλμ. όταν φέρει ελαφρύ οπλικό φορτίο και συνεπώς να πλήξει το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό που απέχει 3.380 χλμ. από τη Βόρεια Κορέα και όπου σταθμεύουν 6.000 Αμερικανοί στρατιώτες. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη προετοιμασίας πολεμικής σύγκρουσης ευρείας κλίμακας επί του παρόντος, αλλά ο Βορράς πρέπει να αναμένει αντίποινα σε περίπτωση ενός τοπικά περιορισμένου πολέμου» προειδοποίησε ο Κιμ Τζανγκ Σου.
Η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι αναβάλλει τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που φέρει πυρηνική κεφαλή, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα από την αεροπορική βάση Βάντενμπερκ στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ αποφάσισε την αναβολή αυτή, ώστε να αποφευχθεί μια δοκιμή που «μπορεί να θεωρηθεί ότι εντείνει την κρίση που είναι σε εξέλιξη με τη Βόρεια Κορέα».
Τι λένε οι διεθνείς παρατηρητές
Το «Spiegel» υποστηρίζει πως ο Ομπάμα πρέπει να αλλάξει τακτική στην προσπάθειά του να σταματήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Christine Hong, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Santa Cruz της Καλιφόρνια, ανησυχεί μήπως «τα πολεμικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας δεν είναι αμυντικά», αλλά έχουν στόχο τη στρατηγική επέμβαση για ανατροπή της παρούσας ηγεσίας στη Βόρεια Κορέα.
Την ώρα που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη στάση του Πεκίνου, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κρίση στη χερσόνησο της Κορέας υποκινήθηκε από την Κίνα και ότι έγινε σε αντιστάθμισμα της επαναπροσέγγισης -με παρέμβαση Ομπάμα- Τουρκίας-Ισραήλ με απώτερο στόχο την επέμβαση στο Ιράν. Η κρίση στην Κορέα δείχνει ότι, σε παρόμοια περίπτωση, οι ΗΠΑ ενδεχομένως να υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν δύο πολεμικά μέτωπα.
Ήδη στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να υπολογίζουν «πώς θα είναι ένας ενδεχόμενος πόλεμος στην κορεατική πρωτεύουσα» και αποκλείουν το ενδεχόμενο πυρηνικής σύρραξης. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Β. Κορέα επιθυμεί με αυτόν τον τρόπο να πάρει τη θέση της στον προνομιούχο κατάλογο των πυρηνικών δυνάμεων.
Τα αμερικανο-νοτιοκορεατικά γυμνάσια που προγραμματίστηκαν πριν από δύο μήνες πραγματοποιούνται προκαλώντας την αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ στην επιβολή νέων αντιποίνων. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η νέα κρίση, οι ΗΠΑ μετέφεραν στη Σεούλ όχι μόνο βομβαρδιστικά Β-52 με πυρηνικές δυνατότητες - για εκφοβισμό προφανώς- αλλά και δύο τελευταίου τύπου F-22. zougla.gr
------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.