Άλμα στον τομέα των ηλεκτρονικών θέλει να πραγματοποιήσει η Τουρκία, αφού όπως προκύπτει από δημοσίευμα της «Χουριέτ», το τουρκικό υπουργείο...
Πρόκειται για άλλο ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία που δεν τα έχει καταφέρει και άσχημα. Πρόκειται για ένα σύστημα που συνιστά πραγματικό πολλαπλασιαστή ισχύος για τα μαχητικά αεροσκάφη, αφού τα θωρακίζει από πολλές απειλές και έχει τη δυνατότητα να αυξήσει κατακόρυφα την επιβιωσιμότητα του αεροσκάφους.
Η Τουρκία έχει συνεργαστεί με αμερικανικές εταιρίες για τα συστήματα αυτοπροστασίας των μαχητικών της, ωστόσο, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με πολλά άλλα οπλικά συστήματα που διεκδικούν τη χρυσοφόρα τουρκική αγορά, η άρνηση – ή απλώς αδυναμία λόγω αυστηρής κείμενης νομοθεσίας – παραχώρησης απόλυτης πρόσβασης στο λογισμικό του συστήματος έχει οδηγήσει σε σύγκρουση τους προμηθευτές με την τουρκική κυβέρνηση.
Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία χρήζει πολύ στενής παρακολούθησης από ελληνικής πλευράς. Το να αναπτυχθεί αυτό το σύστημα από την τουρκική αμυντική βιομηχανία και να ολοκληρωθεί σε ξένα μαχητικά – πλατφόρμες δεν είναι το πιο απλό πράγμα. Αρκεί να υπενθυμίζουμε ότι μετά από μάχη, κυριολεκτικά, στην Ουάσιγκτον, το εβραϊκό λόμπι είχε κατορθώσει να εξασφαλίσει εξαίρεση για την Ελλάδα για την εγκατάσταση ισραηλινής προέλευσης σύστημα αυτοπροστασίας στα ελληνικά F-16, δηλαδή μια αμερικανική πλατφόρμα.
Κάπου εδώ αρχίζουν και τα «πονηρά». Πολλά ήταν τα χαμόγελα και πολύ θετικές οι δηλώσεις μετά τη σύσκεψη Τούρκων και Ισραηλινών για το ζήτημα της αποζημίωσης των οικογενειών των θυμάτων του «Μαβί Μαρμαρά», ένα κλίμα που δεν ταιριάζει ασφαλώς με τις δημόσιες διακηρύξεις της Τουρκίας. Κι επειδή πολλά γίνονται στην εξωτερική πολιτική, θυμίζουμε ότι το Ισραήλ είναι ίσως και η μοναδική χώρα στον κόσμο που δε διστάζει να δώσει στους πελάτες ακόμα και τους πηγαίους κώδικες (source codes) των συστημάτων που εμπορεύεται…
Κατά συνέπεια, από τη στιγμή που οι Ισραηλινοί διαθέτουν κάτι που χρειάζεται διακαώς η Τουρκία και αντιστοίχως, η Τουρκία αρκετά πράγματα που χρειάζεται το Ισραήλ για ζητήματα υψίστης εθνικής ασφαλείας (όπως η πρόσβαση σε αεροδρόμια για ενδεχόμενο πλήγμα κατά της πυρηνικής υποδομής του Ιράν), υπάρχει εξ ορισμού περιθώριο συνεργασίας, ασχέτως της ρητορικής για «λαϊκή» κατανάλωση. Άρα, η ελληνική πλευρά οφείλει αν έχει τα μάτια της ανοιχτά, αφού ένα προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας στο ελληνοτουρκικό μέτωπο έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει πολύ σημαντικά το ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος.
Υπογραμμίζουμε, ότι πληροφορίες ΔΕΝ διαθέτουμε για ενδεχόμενη σχετική συζήτηση, απλώς παρατηρούμε τις εξελίξεις και αναλύουμε δεδομένα. Εντύπωση βέβαια κάνει και το ότι η σχετική συζήτηση ανοίγει λίγες μέρες μετά την πρώτη διμερή επαφή, με τα χαμόγελα του «γερακιού» Γιαακόβ Αμιντρόρ (σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στο Ισραήλ) και του γενικού γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, ένα πρέσβη με τεράστια πείρα, χωρίς «ιδεολογικές» αγκυλώσεις (βλέπει μόνο το τουρκικό συμφέρον).
Η «γλώσσα του σώματος» όμως μας προειδοποιεί να επαγρυπνούμε. Και η θέση μας θα είναι πολύ δύσκολη. Πως θα διαμαρτυρηθείς για κάτι που στο πρόσφεραν, μαζί με πολλά άλλα κι εσύ απλά το αρνήθηκες, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να μην έχεις λύσει το πρόβλημα; defence-point.gr
--------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.