Τα Σκόπια βρίσκονται αντιμέτωπα με μια σοβαρή δοκιμασία για τη σταθερότητα, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης διαφοράς της ονομασίας και την ...
«Η FYROM βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές σοβαρές δοκιμασίες για τη σταθερότητά της ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων.
Πρώτον, τις αδιέξοδες συνομιλίες με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος που παρατείνουν τη χώρα στη λήθη και μακριά από τα οφέλη της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και
Δεύτερον, οι εθνοτικές εντάσεις ενδέχεται να αυξηθούν, αν οι οικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να επιδεινώνονται, δήλωσε ο Μπουγκάισκι σε συνέντευξή του στην gazeta Shenja, σύμφωνα με τη σλαβική των Σκοπίων, ‘Βέτσερ’.
Το πρόβλημα, όπως δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής, είναι η πρακτική της χρήσης του εθνικισμού για την εξασφάλιση της δημόσιας υποστήριξης για την παρουσία του και την παραμονή του στην εξουσία.
Ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια και διεύρυνση των εντάσεων – λέει ο Μπουγκάισκι- θα έχουν αναμφίβολα αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις γειτονικές χώρες που θα εμπλακούν σε σύγκρουση για το μέλλον των Σκοπίων.
Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στα Σκόπια, ο Αμερικανός αναλυτής ισχυρίζεται ότι οι δύο μεγάλες εθνικές κοινότητες εξακολουθούν να διαιρούνται και να διατηρείται ένα status quo, όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το οποίο θα συμβάλει στην επιδείνωση των προοπτικών για το μέλλον των κυβερνητικών συνασπισμών.
«Οι Αλβανοί στο κράτος των Σκοπίων, είναι παράγοντας σταθερότητας, αλλά και μια πιθανή πηγή αποσταθεροποίησης, εάν ο πολιτικός άνεμος φυσήξει αρνητικά στην συνύπαρξη των εθνοτήτων.
Η χώρα ενδέχεται να αρχίσει να αποσυντίθεται αν λείψει η υποστήριξη των Αλβανών για μια κρατική υπόσταση σλαβικού ή ενός ενιαίου κράτους.
Για να διατηρηθεί η σταθερότητα, η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο δραστήρια όσον αφορά την αναγνώριση στα Σκόπια μιας κοινής κληρονομιάς όχι μόνο των Σλάβων, αλλά και των όλων των άλλων εθνοτήτων, ιδιαίτερα των μεγαλύτερων κοινοτήτων του, δήλωσε ο Γιανούς Μπουγκάισκι. echedoros-a.gr
------------------------------
Αρχισαν να φτιάχνουν μιά νέα πατρίδα ώς τμήμα ενός κράτους που διαμελίστικε της πρώην Γιουγκοσλαβίας, κλέβοντας το ιστορικό όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ που δεν τους ανήκει, προσωπική μου άποψη είναι ότι άλλες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την αρμονική συνύπαρψη μεταξύ των ιδίων των κατοίκων αυτού του κρατιδίου με τις όποιες διαφορές τους θρησκευτικές ή πολιτικές ώς επίσης και η σχέσεις τους με τα γειτονικά κράτη η διαλακτικότητα και η συνεργασία είναι όπωσδήποτε αυτό που χρειάζονται στην περιπτωσή τους, νομίζω πως αρκετά τους ανεχτήκαμε, τους προσφέραμε πολλά άν δεν το αντηλήφθησαν ακόμα ίσως το αντιληφθούν ΜΟΝΟ άν πάψουμε να τους χαιδεύουμε τ'αυτιά γιατί έτσι νομίζουν πως τους παραχωρούμε την ίδια την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.
ΑπάντησηΔιαγραφή