Σχέδιο πέντε δράσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν στην «εκκαθάριση» του Δημοσίου από επίορκους, «κοπανατζήδες» και εν γένει ακατάλληλους υπαλ...
Στόχος του αναλυτικού σχεδίου που παρουσίασε στους εκπροσώπους των πιστωτών ο κ. Μανιτάκης είναι να «πείσει» για τη βούληση της κυβέρνησης για ουσιαστική εξυγίανση του Δημοσίου, αλλά και να εξοικονομήσει χρόνο προκειμένου οι απολύσεις «να γίνουν με σύννομες διαδικασίες».
Στην γραπτή –μεταφρασμένη στα αγγλικά– αναφορά, έκτασης δυόμισι σελίδων, που ενεχείρισε στην τρόικα ο κ. Μανιτάκης περιλαμβάνονται οι ισχύουσες πειθαρχικές διαδικασίες που ακολουθούνται, καθώς και τα μέτρα - αντίδοτο στην ατιμωρησία των επιόρκων, σημαντικός αριθμός των οποίων εξακολουθεί να λαμβάνει –έστω και μειωμένες– αποδοχές.
Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στην αναφορά, που έχει στη διάθεσή της η «Κ», η έξοδος των επιόρκων από το Δημόσιο αναμένεται να επιτευχθεί με:
1. Νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιταχύνει την πειθαρχική διαδικασία.
2. Παροχή οικονομικών κινήτρων στα μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων.
3. Διακοπή μισθοδοσίας για όσους έχουν τεθεί σε αργία και κατηγορούνται για συγκεκριμένη κατηγορία αδικημάτων και παραβάσεων.
4. Συνολική εποπτεία των πειθαρχικών διαδικασιών από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοικησης.
5. Συνεργασία για τον εντοπισμό των πλαστών πιστοποιητικών ξένων γλωσσών με το Βρετανικό Συμβούλιο, την Ελληνοαμερικανική Ενωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Επ’ αυτού αναμένεται προσεχώς η έκδοση σχετικής εγκυκλίου, ενώ εξετάζεται το μέτρο να εφαρμοσθεί και για τα πιστοποιητικά που αφορούν σε χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης κ.ά.
Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε στους εκπροσώπους των πιστωτών το υπουργείο, στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά εκκρεμούν αυτή τη στιγμή 1.550 υποθέσεις, ενώ στα δευτεροβάθμια πειθαρχικά 577. Οπως επισημαίνεται, εβδομαδιαίως εξετάζονται από τα πειθαρχικά περί τις 20 υποθέσεις και υπολογίζεται ότι προσεχώς «μπορούμε να περιμένουμε 170 αποφάσεις για απολύσεις». Στο πλαίσιο επιτάχυνσης των πειθαρχικών διαδικασιών, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο:
- Θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στα μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους, δεδομένου ότι η συμμετοχή στα πειθαρχικά είναι εκτός των κύριων καθηκόντων τους.
- Θα γίνουν όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται (σύντμηση του χρόνου που μεσολαβεί για την οριστική κρίση της υπόθεσης, αλλά και για την υποβολή ένστασης).
Ως προς τους 940 υπαλλήλους που μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε αργία και εξακολουθούν να λαβάνουν το 1/3 του μισθού τους, εξετάζεται η αυστηροποίηση των οικονομικών κυρώσεων και συγκεκριμένα η διακοπή μισθοδοσίας τους για συγκεκριμένες κατηγορίες παραβάσεων και αδικημάτων. Βάσει του «σχεδίου Μανιτάκη» για την «εκκαθάριση» του Δημοσίου, υπεύθυνο και εποπτεύον όργανο της εξέλιξης των πειθαρχικών ελέγχων θα είναι το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο, μάλιστα, μέχρι το τέλος του μηνός αναμένεται να εκδώσει αναλυτική αναφορά με το ακριβές στάδιο στο οποίο βρίσκεται κάθε υπόθεση.
Οπως προκύπτει από την αναφορά, στο στόχαστρο των επιθεωρητών βρίσκεται λίστα με 2.408 δασκάλους, οι οποίοι ελέγχονται ως ακατάλληλοι και θα βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές διαδικασίες. «Εάν τεθούν σε κινητικότητα, θα λάβουν αρνητική αξιολόγηση», επισημαίνεται στο έγγραφο, γεγονός που συνεπάγεται την έξοδό τους από το Δημόσιο. Το ίδιο θα συμβαίνει και με όσους εντοπιστούν να έχουν «πλαστά πιστοποιητικά». skai.gr
-----------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.