Περισσότερες από 100.000 ρουκέτες έπεσαν τα μεσάνυχτα στον Βροντάδο της Χίου, για το εντωπιασκό έθιμο του ρουκετοπόλεμουπου. Τηλεοπτικά ...
Τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο κάλυψαν το φαντασμαγορικό έθιμο, που διεξήχθη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πλην μίας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα σε Άγιο Μάρκο και Παναγία Ερυθιανή, με αποτέλεσμα οι ρίψεις ρουκετών να σταματήσουν για περίπου 20 λεπτά.
Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου
Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο, που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχή .
Οι Βρονταδούσοι για να συμμετάσχουν κατά εντυπωσιακότερο τρόπο στο χαρμόσυνο εορτασμό του Πάσχα, καθιέρωσε το φαντασμαγορικό τούτο έθιμο. Οι ρουκέτες αντικατέστησαν τα κανονάκια και τα όπλα "σουρντάδα" παλαιότερων εποχών.
Κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας η γόμωση των κανονακιών γινόταν με μπαρούτη, με ισχυρότατες εκρήξεις. Το 1889 οι Τούρκοι έκαμαν κατάσχεση στα κανονάκια, επειδή φοβούνταν μήπως ο εορτασμός του Πάσχα δημιουργήσει προβλήματα γενικότερης εξέγερσης των κατοίκων του νησιού για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.
Οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής προετοιμάζονται πυρετωδώς, μήνες πριν από τη Μεγάλη Νύχτα της Ανάστασης. Μεγάλοι και μικροί που ασχολούνται με την κατασκευή των ρουκετών, εργάζονται με ταχείς ρυθμούς.
Μετά τα Χριστούγεννα, και πλησιάζοντας προς το Πάσχα, όλοι έχουμε δει κατάμαυρους από το κάρβουνο νεαρούς να επιστρέφουν στο σπίτι τους. Μεγάλοι μάστορες στην κατασκευή ήταν ο Θεόδωρος Καλαγκιάς του Σίμου με τις "γαλλικές" του ρουκέτες, ο Σίμος Καλαγκιάς του Θεοδώρου με τις "φιδίσιες" του, ο Σίμος Αθηναίος του Ζαννή, ο Διάκος της Παναγίας Ερυθιανής, Σωτήρης Αγγελίδης, ο Μάρκος Μπουγιούκας και πολλοί άλλοι. iefimerida.gr
Του χρονου να βαλουν τις ρουκετες απεναντι απο τα παραλια της τουρκιας στα στενα και να τα πυροδοτησουν θαεχει πλακα δεν νομιζεται; Χριστος Ανεστη σε ολους.
ΑπάντησηΔιαγραφή