Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

"ΒΑΛΛΩ" ΘΕΡΙΖΩ ΜΟΓΓΟΛΑ ΚΑΙ "ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΑΙ" ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ "ΒΕΡΣΗΣ 2013"... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Βερσής 2013» που διεξήγαγε πρόσφατα η Σχολή Πυροβολικού (ΣΠΒ) του Ελληνι...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Βερσής 2013» που διεξήγαγε πρόσφατα η Σχολή Πυροβολικού (ΣΠΒ) του Ελληνικού Στρατού. Η άσκηση διεξήχθη στο πεδίο ασκήσεων και βολών του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) στη Θήβα από 22 έως 26 Απριλίου 2013 και εντάσσονταν στο πλαίσιο της πλήρους προετοιμασίας και εκπαίδευσης των ανθυπολοχαγών και των μονίμων υπαξιωματικών τάξεως 2012 που με την αποφοίτηση τους θα στελεχώσουν τις μονάδες εκστρατείας του Όπλου.
Κατά την ΤΑΜΣ εξετάσθηκε επί τετραήμερο από τακτικής άποψης η πυροβολαρχία σε όλες τις φάσεις του αγώνα με ιδιαίτερη επικέντρωση στις ταχείες αναπτύξεις και την τακτική «Βάλλω και μετακινούμαι».

Η τακτική αυτή είναι μία καινοτομία του Ελληνικού Στρατού ο οποίος αξιοποιεί στο έπακρο την υφιστάμενη σκευή (στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109A3 διαμετρήματος των 155 χλστ.) και αποτελεί πολλαπλασιαστή της μαχητικής ισχύος του Πυροβολικού, αυξάνοντας τις δυνατότητές του σε συνδυασμό με το Σύστημα Τακτικού και Τεχνικού Ελέγχου Πυρός (ΣΤΤΕΠ) «Δίας»,για την εκπομπή εύστοχων και ταχέων πυρών, με την προϋπόθεση της αυξημένης επιβιωσιμότητας.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης η ΣΠΒ εφάρμοσε την τακτική «Βάλλω και μετακινούμαι» στην εκτέλεση των πυρών, που παρά τη μεγάλη δυσκολία στην ορθή εκτέλεση αλλά και το αυξημένο ρίσκο (από πλευράς ασφαλείας), προσέδωσε μεγάλη ρεαλιστικότητα στην ΤΑΜΣ και εμπιστοσύνη για την ικανότητά τους στα νεαρά στελέχη του Πυροβολικού.
Περί της τακτικής «Βάλλω και μετακινούμαι»
Στο σημερινό χώρο μάχης, η αποστολή του Πυροβολικού Μάχης είναι η παροχή συνεχούς και έγκαιρης υποστήριξης με πυρά, στις δυνάμεις ελιγμού, για την άμεση καταστροφή ή εξουδετέρωση των στόχων εκείνων, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την εκπλήρωση της αποστολής τους.
Κατά συνέπεια, το Πυροβολικό Μάχης για να εκπληρώσει την κύρια αποστολή του, πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει στις Μονάδες Ελιγμού συνεχή, έγκαιρα και εύστοχα πυρά.
Πλέον οι συχνές μετακινήσεις είναι σύνηθες φαινόμενο στις μηχανοκίνητες επιχειρήσεις, ο δε ρυθμός (tempo) των επιχειρήσεων είναι ασύγκριτα πιο αυξημένος ακόμη και σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η επιβιωσιμότητα στο σύγχρονο πεδίο μάχης δύναται να βελτιωθεί με διάφορους τρόπους ένας από τους οποίους είναι η υιοθέτηση της τακτικής «βάλλω και μετακινούμαι».
Όμως η επιτυχημένη εφαρμογή αυτής της τακτικής εμπεριέχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας και είναι εφικτή υπό προϋποθέσεις. Κατ’ αρχάς ο διοικητής της πυροβολαρχίας πρέπει να προβλέπει τις απαιτούμενες κινήσεις και να τις σχεδιάζει εκ των προτέρων με βάση τις οδηγίες της μοίρας και τις ανάγκες παροχής πυρών υποστήριξης των υποστηριζόμενων διοικητών όλων των κλιμακίων.
Η επιβιωσιμότητα του Πυροβολικού είναι σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη των επιχειρήσεωναλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Όπλο είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος μόνο με την εκπομπή άμεσα διαθέσιμων, εύστοχων και αποτελεσματικών πυρών προς υποστήριξη των δυνάμεων ελιγμού. Ακόμη και όταν επέλθει μεγάλη απομείωση, λόγω της εχθρικής δραστηριότητας, θα πρέπει είναι εφικτή η εκτέλεση της αποστολής.
Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο προέχει είναι η εκτέλεση της αποστολής εκ μέρους της πυροβολαρχίας, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στη διαταγή επιχειρήσεων (υποστήριξη Πυροβολικού με το σύνολο ή μέρος ή με το δυνάμενο να βάλλει), η οποία σε συνδυασμό με την επιβιωσιμότητα της θα πρέπει να αποτελεί την πρώτιστη μέριμνα του συνόλου του προσωπικού.
Όλοι θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτιμούν και να αποφασίζουν αν θα πρέπει να μετακινηθεί ο Ουλαμός Βολής σε επόμενη θέση τάξης, λαμβάνοντας όμως υπόψη τους πάντοτε την εκπλήρωση της αποστολής και την ασφάλεια της πυροβολαρχίας.
Θεωρητικά σε κάθε περιοχή ανάπτυξης μονάδας, υπομονάδας πρέπει να καθορίζονται τουλάχιστον δύο χώροι απόκρυψης. Χώρος απόκρυψης είναι τμήμα της περιοχής ανάπτυξης όπου διασπείρονται και αποκρύπτονται τα τμήματα της πυροβολαρχίας, το οποίο διαθέτει τομές και αμυντικά έργα (π.χ. σκέπαστρα). Επιθυμητό είναι να υπάρχει και ανταλλακτικός χώρος απόκρυψης, ο οποίος θα καταλαμβάνεται σε περίπτωση αποκάλυψης του κυρίου χώρου από ταεναέρια μέσα παρατήρησης του αντιπάλου.
Με την εξασφάλιση άρτιου και υψηλών προδιαγραφών επικοινωνιακού δικτύου είναι δυνατόν να καθορισθούν, στο πλαίσιο της πυροβολαρχίας, περισσότεροι του ενός χώροι απόκρυψης κατά πυροβόλο, οι οποίοι καταλαμβάνονται εκ περιτροπής μετά από κάθε βολή, για την αποφυγή εντοπισμού της πυροβολαρχίας (και άρα προσβολής της από εχθρικά πυρά αντιπυροβολικού) με την είσοδο – έξοδο πάντα από/στην ίδια θέση απόκρυψης.
Το τμήμα των πυροβόλων για να εκτελέσει την αποστολή βολής θα πρέπει να κινηθεί ταχέως από τους χώρους απόκρυψης στις θέσεις τάξης του. Οι θέσεις αυτές μπορεί να απέχουν μεταξύ τους 300 ως 500 μέτρα. Καταλαμβάνονται για εκτέλεση μίας αποστολής βολής ή για συγκεκριμένο αριθμό αποστολών βολής (π.χ. εκτέλεση του Σχεδίου Πυρός) και εγκαταλείπονται άμεσα με το πέρας αυτής κατόπιν διαταγής του διοικητή της μοίρας.
Βασική αρχή παραμένει ότι πρώτα επιτυγχάνεται η επιθυμητή αποτελεσματικότητα επί του στόχου και στη συνέχεια πραγματοποιείται η μετακίνηση προς την επόμενη θέση.
Ως επίλογος
Τα τελευταία χρόνια, με την ευρεία εισαγωγή σε υπηρεσία του ΣΤΤΕΠ «ΔΙΑΣ» και τη δημιουργία των κατάλληλων τεχνικών και τακτικών, το Πυροβολικό Μάχης του Ελληνικού Στρατού κατόρθωσε να αναβαθμίσει την υφιστάμενη σκευή (εκ κατασκευής μόνο τα 24 PzH-2000GR αποτελούν ανεξάρτητες μονάδες πυρός) και να εφαρμόζει τακτικές, όπως η «βάλλω και μετακινούμαι» που αυξάνουν τόσο την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των μέσων όσο και την επιβιωσιμότητα.
Ήδη νέα, εκ των ενόντων αναπτυγμένα συστήματα και τακτικές, προσφέρουν στην επαύξηση των δυνατοτήτων του ελληνικού Πυροβολικού Μάχης, το οποίο έχει πλέον απαλλαγεί από τη στατική αντίληψη και έχει υιοθετήσει τον ελιγμό.
Το γεγονός ότι όλες αυτές οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα την πιο άσχημη οικονομικά περίοδο που διέρχεται η χώρα αποτελεί απόδειξη ότι το προσωπικό του Όπλου παρά τις δυσκολίες παραμένει αυστηρά προσανατολισμένο στον κύριο αντικειμενικό του σκοπό: να κυριαρχήσει στο ευμετάβλητο και ρευστό σημερινό χώρο μάχης. Όπως είναι φυσικό η εμφύσηση αυτής της φιλοσοφίας στα νεαρά στελέχη του Όπλου αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση.defence-point.gr



---------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.