Τη σκηνή περιγράφει η Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου στο βιβλίο της «13 Δεκεμβρίου 1967». Είναι 8 το πρωί και η βασιλική οικογένεια ετοιμάζεται...
Από το Λονδίνο όπου εγκαθίσταται μετά την αλλαγή του πολιτεύματος, από βασιλευομένη σε προεδρευομένη δημοκρατία, ο Κωνσταντίνος θα παρακολουθήσει άπραγος το δημοψήφισμα του 1974 που διοργανώνει εν τη απουσία του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και είναι αρνητικό για την ελληνική δυναστεία. Τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει τις επαφές του με πολιτικούς και παράγοντες του τόπου, πάντοτε μέσα στα πλαίσια της συνταγματικής νομιμότητος.
Παραλλήλως θα έχει τακτική αλληλογραφία με τους υποστηρικτές του, που σύμφωνα με τους συνεργάτες του ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες γράμματα ετησίως.
Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ
Ένα θλιβερό γεγονός, η κηδεία της μητέρας του Φρειδερίκης, το 1981, θα του δώσει την ευκαιρία να επισκεφθεί και πάλι τη γη των προγόνων του, αλλά μόνο για λίγες ώρες. Θα χρειασθεί να περιμένει έως το 1993, έτος κατά το οποίο ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα του δώσει την άδεια να επισκεφθεί με την οικογένειά του την Ελλάδα. Οι έχοντες καλή μνήμη θα ενθυμούνται τη γενναία δήλωση του Κρήτα πολιτικού περί «unfair» δημοψηφίσματος, καθώς και τις αντιβασιλικές κορώνες του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος από την Ελούντα όπου έκανε διακοπές εξαπέλυε μύδρους κατά των πάντων. Είναι αλήθεια ότι η θερμή υποδοχή που έτυχε ο πρώην βασιλιάς, ιδίως στην Πελοπόννησο, ενόχλησε σφόδρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος στην πρώτη ευκαιρία, όταν επανήλθε στην εξουσία, κατήργησε τον νόμο που προέβλεπε τη ρύθμιση του θέματος της βασιλικής περιουσίας της κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Η πόλωση μεταξύ του πρώην άνακτος και του ελληνικού δημοσίου, που ακολούθησε, εντάθηκε με τη δικαστική διαμάχη, που οδήγησε στην καταδίκη του ελληνικού κράτους και την πληρωμή αποζημιώσεως για τη βασιλική περιουσία.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Θα χρειασθεί να εισέλθουμε στον 21ο αιώνα για να επιτραπεί στην ελληνική βασιλική οικογένεια η ελεύθερη είσοδος στον τόπο όπου βασίλευσαν έξι μέλη της από το 1863.
Με χαρά μικρών παιδιών ο Κωνσταντίνος με τη σύζυγό του Άννα-Μαρία και τους δυο γιους τους, τον Παύλο και τον Νικόλαο, θα φθάσουν οδικώς στα Γιάννενα και θα επισκεφθούν ιστορικούς τόπους των Βαλκανικών Πολέμων που απελευθέρωσε ο αρχηγός του στρατού και πρόγονός τους Κωνσταντίνος ΙΑ΄.
Τα ταξίδια με το πέρασμα του χρόνου θα πυκνώσουν, ενώ θα επιλεγεί ένα ειδυλλιακό θέρετρο, το Πόρτο Χέλι, για τις θερινές διακοπές όλης της οικογένειας. Εκεί θα συγκεντρώνονται κάθε καλοκαίρι από τις τέσσερις άκρες του κόσμου –η Αλεξία ζει στα Κανάρια νησιά, ο Παύλος και ο Νικόλαος στο Λονδίνο, ο Φίλιππος στη Νέα Υόρκη, η Θεοδώρα στο Λος Άντζελες– τα πέντε παιδιά και τα εννιά εγγόνια.
Εκεί βρίσκονται φέτος για τις ημέρες του Πάσχα ο Κωνσταντίνος με την Άννα-Μαρία. Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει επιστροφή στο Λονδίνο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.Η απόφαση του πρώην άνακτος να εγκατασταθεί μονίμως στη χώρα όπου γεννήθηκε, πήγε σχολείο, κέρδισε το ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα και βασίλευσε επί τρία χρόνια είναι ειλημμένη και οριστική. Πέραν του νόστου, όσοι έχουν την ευκαιρία να συνομιλούν μαζί του επισημαίνουν την ισχυρή του θέληση να είναι κοντά στον χειμαζόμενο από την κρίση ελληνικό λαό.
Του Χρήστου Ζαμπούνη
από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ήρθε η ευλογημένη ώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήχίλιες φορές καλύτερα βασιλιάς, παρά σαμαράς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσοι γνωριζουν ονοματολογία ξέρουν ότι μία από τις τρεις κύριες καταλήξεις ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ονομάτων εκτός από τα -STEIN και -MAN είναι το -BURG.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν θέλετεε πάλι το εβραιόσογο των -BURG καλώς να τους δεχθείτε!!!
Αλέξανδρος.
Κρῖμα τὸ ὄνομα, Ἀλέξανδρε, τέτοια ἀσχετωσύνη πιά! Τὸ burg προέρχεται ἐκ τοῦ πύργος, ἀγαπητέ, καὶ εἶναι τοπωνυμικό. Καὶ πάλι ὅμως δὲν μᾶς ἀφορᾷ αὐτὸ διότι ἡ Ἑλληνικὴ Δυναστεία δὲν λεγόταν ποτὲ οὔτε λέγεται Γλύξμπουργκ. Πρόκειται γιὰ συκοφαντία ποὺ ἐπενόησαν τὰ τσιράκια τῶν ἑβραίων οἱ ἀγγλο-γάλλοι στὰ χρόνια τοῦ Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου νὰ ἀκούγεται γερμανικὸ τὸ ὄνομα, νὰ συκοφαντηθῇ ὁ πάππος τοῦ σημερινοῦ Βασιλέως ὡς Γερμανὸς καὶ νὰ μᾶς... σώσῃ ὁ ὑποτακτικός τῆς Entente, ὁ Βενιζέλος._
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασιλεῦ,εἰς τόν αἰῶνα ζῆθι!!!!Ζήτω ὁ βασιλεύς Κωνστντῖνος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο επώνυμο του πρώην βασιλιά της χώρα μας είναι Ελληνικό, ψάξτω φίλε μου Αλέξανδρε αν θέλεις και μην επηρεάζεσαι από τις παραπληροφορήσεις του συστήματος 9/5/13 7:21μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωκράτης.
να ακουστει και παλι στη Ελλαδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΖΗΤΩ Ο ΒΑΣΛΙΕΥΣ
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΖΗΤΩ Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΑΣ
τον σουταρε ο παπαδοπουλος σε μια νυκτα και κατοπιν εκλεισε οριστικα το ζητημα Ελλαδα = Δημοκρατια με το δημοψηφησμα την αλλαγη πολιτευματος και συνταγματος .
ΑπάντησηΔιαγραφήετσι ο προσκυνημενος Εθναρχης και πρωην γλυφτης της Φρειδερικης δεν μπορεσε να επαναφερει για να καταφερει τελικα να του παρει τη θεση ως αρχηγου κρατους.
Και ομως τον σουταρε και αυτον ο εξοδουχος της χουντας αντρικος για να τον ριξει κατω απο τον αγγαλιτσα
Το Βασίλειο της αξιοπρέπειας!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Δημοκρατία της γυφτιας!!!!
Να γυρίσει πίσω ο Βασιλιας και να φύγουν με κλοτσιες Όλοι που μας έκλεψαν , καταστρεψαν, ριζιλεψαν τα τελεφταια 39 χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον διαβολο το ΠΑΣΟΚ , ΝΔ, Η Καραμανληδες, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΙ, όλοι τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλόσωρισε Βασιλια.
Ελένη