Οι προοπτικές του κυπριακού βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, με το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, στην έδρα του...
Ο κ. Κασουλίδης μετέφερε στον κ. Μπαν την άποψη της ε/κ πλευράς ότι η επανέναρξη των συνομιλιών δεν μπορεί να γίνει πριν το φθινόπωρο, καθώς αν αρχίσει τώρα νέα πρωτοβουλία στο κυπριακό, θα αποτύχει, δεδομένου ότι η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο ΓΓ επέδειξε κατανόηση στο αίτημα της Λευκωσίας.
Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι αυτό ήταν ένα από τα τρία ζητήματα, που μετέφερε στο ΓΓ του ΟΗΕ εκ μέρους του Προέδρου της δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.
Η μετάθεση των συνομιλιών, είπε, οφείλεται στο γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση του Εurogroup επιβάλλει όπως ο πρόεδρος Αναστασιάδης επικεντρωθεί στα μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας.
Το δεύτερο θέμα ήταν πως αν και δεν θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες από την αρχή, υπάρχουν ζητήματα, για το οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν είναι δεσμευμένος.
Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι τόνισε την ανάγκη για βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και στο πλαίσιο αυτό ενέταξε την πρόταση για παράδοση της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της πριν από την κατάληξη σε οποιαδήποτε άλλη συμφωνία.
Σε ερώτηση τι ανταλλάγματα θα δοθούν ο ΥΠΕΞ απάντησε ότι αν η Αμμόχωστος παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της η ε/κ πλευρά είναι διατεθειμένη να συγκατανεύσει στη διεξαγωγή από την τ/κ πλευρά απευθείας εμπορίου από το λιμάνι της Αμμοχώστου, υπό την εποπτεία της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, είπε, θα δούμε και κάποια κεφάλαια, τα οποία έχουν παγώσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Πρόκειται, πρόσθεσε, για ενέργεια από την οποία κερδίζουν όλες οι πλευρές.
Ο ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές ότι τα θέματα, που σχετίζονται με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, δεν αφορούν τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι το φυσικό αέριο αποτελεί κίνητρο για επίλυση του κυπριακού. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι της αποκλειστικής δικαιοδοσίας του νόμιμου κράτους, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι ούτε ο ΓΓ, ούτε ο Ειδικός Σύμβουλος του στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ήγειραν ποτέ θέματα, που αφορούν την ενέργεια.
Η συνάντηση του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, με το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, πραγματοποιήθηκε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Κύπρου, επειδή λόγω της κακοκαιρίας η πτήση του κ. Κασουλίδη προσγειώθηκε σε γειτονικό αεροδρόμιο, όπου καθηλώθηκε για τρεις ώρες, χωρίς να επιτρέπεται στους επιβάτες να αποβιβαστούν.
Λόγω της καθυστέρησης δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και με ηγετικά στελέχη της κυπριακής παροικίας. Μετά τη συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ ο ΥΠΕΞ αναχώρησε για την Ουάσιγκτον, όπου, μεταξύ άλλων, την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι.
Σύντομη γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για τη συνάντηση Κασουλίδη – Μπαν αναφέρει ότι «συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και ιδιαίτερα τις προοπτικές για έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αντάλλαξαν και απόψεις για την κατάσταση στη Συρία και τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου».
Μαρκουλλή: Πρέπει να καθοριστεί η στρατηγική επανέναρξης των συνομιλιών
Σε συγχορδία δηλώσεων που ασκούν πιέσεις για την λύση του Κυπριακού, αναφέρθηκε η πρώην ΥΠΕΞ, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή στις Τομές στα Γεγονότα.
Η κ. Μαρκουλλή, ανέφερε ότι η οικονομική κατάσταση στην οποία επισήλθε η Κύπρος έχει περιθωριοποιήσει τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Παρ’ όλα αυτά είπε παραμένει ένα εθνικό θέμα και αφορά την επιβίωση του Κυπριακού λαού. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις επαφές του ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη ενώ υπενθύμισε ότι η Τουρκία ήταν εκείνη που όταν η Κύπρος ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ σταμάτησε κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού αλλά κανείς, τόνισε δεν αντέδρασε και δεν άσκησε πιέσεις.
«Ήδη υπάρχει συγχορδία δηλώσεων – πιέσεων, που ξεκίνησε με πρόεδρο των Πρασίνων, τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ με τις απαράδεκτες δηλώσεις του, οι οποίοι ενθαρρύνουν την επανέναρξη της συνεργασίας των δύο πλευρών», υποστήριξε η κ. Μαρκουλλή.
Η λύση του Κυπριακού, επεσήμανε η κ. Μαρκουλλή πρέπει να είναι προς όφελος όλων και σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αρχές της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.
«Πρέπει να τονίζουμε ότι θέλουμε λύση και μέχρι το Φθινόπωρο θα πρέπει να δημιουργηθεί η στρατηγική όλων των δυνάμεων για να ακολουθήσει μια πορεία διαπραγματεύσεων που θα επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα», κατέληξε η πρώην ΥΠΕΞ.
Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.