"Επιστολή προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, Σταύρο Δημηρούδη, απηύθυναν οι περιφερειακοί Σύμβουλοι Μ. ...
Οι δύο σύμβουλοι καταγγέλλουν «απαράδεκτη διαχείριση από κυβερνητικής πλευράς» των μεταναστών που φτάνουν στη Λέσβο.
Ζητούν από τον κ. Δημηρούδη να τεθεί το ζήτημα ως κεντρικό στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου με τρία βασικά αιτήματα προς την πολιτεία: ταχεία διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών απόδοσης νομιμοποιητικών χαρτιών στους μετανάστες, ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και σίτισης από κρατικά κονδύλια των συλληφθέντων, είτε είναι στην ευθύνη του Λιμενικού Σώματος, είτε της Αστυνομίας και δημιουργία στη Λέσβο Ανοιχτού Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών όπου οι μετανάστες θα παραμένουν το συντομότερο δυνατό χρόνο.
Αναλυτικά η επιστολή :
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε
Σαν περιφερειακοί σύμβουλοι, μαζί με τον συνάδελφο Γ. Πάλλη από τον δήμο Λέσβου, προκαλέσαμε προ ημερών (25-4-2013) σύσκεψη στη περιφέρεια με την παρουσία του Περιφερειάρχη και του δήμαρχου Λέσβου και με αντικείμενο την απαράδεκτη διαχείριση από κυβερνητικής πλευράς του προβλήματος των μεταναστών που φθάνουν καθημερινά στη Λέσβο.
Αυτή η σύσκεψη είχε σαν αποτέλεσμα τη σύγκλιση μιας δεύτερης ευρύτερης για την επομένη 30-4-2013, με τη συμμετοχή και των επικεφαλής Αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος, εκπροσώπων των εθελοντών («ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ»), των Ξενοδόχων και των Ναυτικών Πρακτόρων. Εκεί επαναλήφθηκαν όλα όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς από τους αντίστοιχους φορείς και παράγοντες με μόνο πρακτικό (;) αποτέλεσμα να σταλεί από τον κ. Γιακαλή επιστολή στον Γ. Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σαν τον «πλησιέστερο» -όπως είπε ο περιφερειάρχης- κυβερνητικό παράγοντα στη περιοχή μας, ώστε εκεί να «αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του» (πάλι κατά τα λεγόμενα του κ. Γιακαλή).
Για τη τύχη αυτής της επιστολής δεν υπήρξε μέχρι σήμερα κάποια επίσημη αντίδραση, εκτός από μια «δημοσιογραφική» πληροφορία περί ενοχλήσεως του κ. Σπιλάνη με τη λογική ότι αυτός δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το θέμα.
Υπενθυμίζουμε ότι αναπάντητη ήταν και η παλιότερη επιστολή του κ. Γιακαλή προς τον υπουργό Προστασίας του πολίτη κ. Δένδια.
Παράλληλα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, συγκάλεσε στις 29-4-2013 ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο, για τη νησιωτική πολιτική, με τη συμμετοχή, μεταξύ των άλλων και του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Γιακαλή. Τότε δηλώσαμε δημόσια ότι αυτή θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να τεθεί σε ακόμη ψηλότερο επίπεδο το θέμα των μεταναστών.
Το ότι δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από πλευράς Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου μετά τη σύσκεψη, σημαίνει ότι το θέμα είτε, για ανεξήγητους σε μας λόγους, δεν τέθηκε από τον κ. Γιακαλή είτε θεωρήθηκε –πάλι ανεξήγητα- εκτός αντικειμένου σύσκεψης, δηλ. ότι οι απαράδεκτες εικόνες στο λιμάνι της Μυτιλήνης είναι εκτός νησιωτικής πολιτικής.
Σε δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ (9/5/2013) το ρεπορτάζ το σχετικό με τον εμφύλιο στη Συρία και το κύμα Σύριων προς τη Λέσβο κατέληγε με τη φράση «στη Λέσβο έχουν
Και τώρα το «κερασάκι»: Στη πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ (10/5/2013) ο υπουργός κ. Δένδιας, δίνοντας συνέντευξη αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό. Και ενώ σε όλα τα άλλα θέματα αρμοδιότητάς του ήταν αναλυτικότατος ως προς τους σχεδιασμούς του υπουργείου του, για τους μετανάστες ανάφερε τα «κατορθώματά» του για τον μεγάλο αριθμό επαναπροωθήσεων τον τελευταίο χρόνο, για τον σχεδόν μηδενικό αριθμό εισερχομένων από τον Έβρο καταλήγοντας «βέβαια υπάρχει πρόβλημα στα νησιά λόγω αύξησης του αριθμού εισερχομένων, αλλά γι αυτό το
Η κραυγαλέα αυτή ανυπαρξία ή αποσιώπηση των όποιων σχεδιασμών του υπ. Προστασίας του Πολίτη για επίλυση του προβλήματος και η παραπομπή του θέματος στον υποτιθέμενο μέχρι σήμερα «ανεύθυνο» κ. υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, δείχνει την υποκρισία όλων των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκομένων με το πρόβλημα και την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης από κυβερνητικής πλευράς.
Το πρόβλημα των μεταναστών δε μπορεί να παραπέμπεται για επίλυση στο μέλλον, δε μπορεί να αναμένεται σταδιακή μείωσή του (το αντίθετο μάλιστα αφού εκτός των άλλων το δράμα του συριακού λαού συνεχίζεται αμείωτο), δεν μπορεί να κρύβεται κάτω από το χαλί, αφού η εικόνα του λιμανιού της Μυτιλήνης με τους εξαθλιωμένους μετανάστες και τα απλωμένα ρούχα τους γυρίζει καθημερινά στα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο.
Πολύ περισσότερο δε μπορεί να επαφίεται η προσωρινή αντιμετώπισή του στους εθελοντές του ΧΩΡΙΟΥ και άλλων οργανώσεων, των οποίων οι αντοχές έχουν ήδη εξαντληθεί.
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
Μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση το περιφερειακό συμβούλιο Βορ. Αιγαίου δε μπορεί πλέον να παραμένει απλός θεατός και να ανέχεται το «ψιλό γαζί» που μας παίζουν οι κυβερνώντες.
Σας καλούμε στο επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου να τεθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη και να επιδιωχθεί η συμμετοχή σε αυτήν, εκτός του Δήμου Λέσβου, του υψηλότερου βαθμού εκπροσώπησης των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας & Αιγαίου, ώστε ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του και εμείς σαν κυρίαρχο όργανο να απαιτήσουμε αδιαπραγμάτευτα τις παρακάτω ενέργειες από πλευράς πολιτείας:
- Ταχεία διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών απόδοσης νομιμοποιητικών χαρτιών στους μετανάστες.
- Εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών και σίτισης από κρατικά κονδύλια όλων των συλλαμβανομένων, είτε αυτοί είναι στην ευθύνη του Λιμενικού Σώματος είτε στην ευθύνη της ελληνικής Αστυνομίας.
- Δημιουργία στη Λέσβο, σε σύντομο και ρητά προσδιορισμένο χρονικό όριο, Ανοιχτού Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών όπου οι μετανάστες θα παραμένουν τον ελαχιστότατο δυνατό χρόνο που απαιτείται από γραφειοκρατικής πλευράς και θα ζουν ανθρώπινα ενώ οι εθελοντικές οργανώσεις θα προσφέρουν ανεμπόδιστα συμπληρωματικές υπηρεσίες καθημερινής φροντίδας και υγιεινής.
Οι Επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων
Β. Τεντόμας
Περιφερειακή παράταξη
«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ
Μ. Μπάκας
περιφερειακή παράταξη
«ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ
parte tous sta spitia sas gia na sas pidoun tis adelfes sas kai tis manades sas.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικώς φίλτατοι συνέλληνες καί φίλτατες συνελληνίδες υποστηρίζω τις θέσεις σας, αλλά επειδή κάπου θα πρέπει να διαχωρίζουμε καί κάποια πράγματα, επισημαίνω χάριν αληθείας τα κάτωθι.
ΑπάντησηΔιαγραφή(1) Προφανώς άλλο πράγμα είναι ο παρανόμως εισερχόμενος λαθρομετανάστης ή ακόμα καί η παρανόμως εισερχομένη λαθρομετανάστρια, καταρκιτέο ασυζητητί, από του νόμίμως εισερχομένου ή της νομίμως εισερχεομένης πρόσφυγος με σχετική θεώρηση διαβατηρίου ή ακόμα καί θεωρημένη άδεια εισόδου, μέσω σχετικών πρεσβειών. Παρόμοιο διεθνές προηγούμενο υπήρξε διεθνώς στην περίπτωση έκδοσης σχετικών αδειών από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ατην Αβάνα το 1.958-1.959μ.α.χ.χ. στη Σαϊγκόν το 1.975μ.α.χ.χ.
(2) Σαφώς καί η συντριπτική πλειοψηφία των διαφόρων εισερχομένων δεν είναι είναι νομίμως εισελθόντες πρόσφυγες καί άρα όποιοι επιθυμούν την παραμνονή τους, ας είναι κατά νόμον υπεύθυνοι για τις όποιες δαπάνες προκύπτουν εξ αυτών, όσον αφορά τη Δημόσια Τάξη, την Άμυνα, την Υγεία κ.λ.π. καί ας φορολογούνται αυτοί, όπως καί αν είναι υπεύθυνοι για ό,τι αδίκημα πράττουν οι όποιοι λαθρομετανάστες ή καί νόμιμοι πρόσφυγες.
(3) Η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα, πέραν της νόμιμης προέλευσής της, μέσω της πααχώρησης των όποιων νομίμων εγγράφων όσον αφορά την άδεια εισόδου, έχει ορισμένο χρόνο παραμονής, εκπίπτοντα με την άμεση παύση του επικληθέντος λόγου πολιτικής προσφυγής.
Λόγου χάριν, όταν με την επικράτηση του Πινοσέτ την 11η Σεπτεμβρίου 1.973μ.α.χ.χ. οι πολιτικοί αντιφρονούντες της Χιλής έφυγαν σε ξένες χώρες. Όμως, όταν παραιτηθέντος του στρατηγού Πινοσέτ, επανήλθε η κοινοβουλρυτική δημοκρατία την 11η Μαρτίου 1.990μ.α.χ.χ., η επίκληση της ιδιότητας του πολιτικού πρόσφυγα έπαυσε πλέον υφισταμένη για τους Χιλιανούς αντιφρονούντες καί άρα κάθε ξένη χώρα είχε καί έχει το αναφαίρετο δικαίωμα της απέλασης των Χιλιανών πλέον προς τη Χιλή. Μάλιστα, εντός των χωρών φιλοξενίας τους, οι πολιτικοί πρόσφυγες, αποδεχόμενοι τους νόμους των χωρών υποδοχής, εργάζονται, θρησκεύονται κ.λ.π.
Επομένως, άλλο πράγμα οι λαθρομετανάστες καί λαθρομετανάστιδες καί άλλο τελείως οι πολιτικοί πρόσφυγες.
Έτερον εκάτερον.
(4) Επομένως, οφείλουμε βάσει των διεθνών συνθηκών ως χώρα να τηρήσουμε τα δικαιώματα των όποιων πολιτικών προσφύγων εφ' όσον υπάρχουν εν Ελλάδι, εκτός βεβαίως καί αν ως χώρα επιδιώξουμε την καταγγελία των σχετικών διεθνών συνθηκών. Αλλά κάθε προσπάθεια ταύτισης των πολιτικών πλήρως νομίμων πολιτικών προσφύγων με τους λαθρομετανάστες καί τις λαθρομετανάστιδες είναι πλήρως απαράδεκτη καί προφανώς εξοργιστική.-