Κόκκινη κάρτα έβγαλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερτογάν, κατά τη διάρκεια χθεσινής συζήτησης, που πραγματοποιή...
Βεβαίως, η κ. Άστον δεν παρέλειψε να χαϊδέψει τον Ερντογάν, υπό την έννοια ότι εξήρε το έργο το οποίο παρήγαγε σχετικά με τον εκδημοκρατισμό τα τελευταία χρόνια. Και αυτό παρότι η κυβέρνηση Ερντογάν χαρακτηρίζεται πλέον από τους ευρωβουλευτές ως αντιδημοκρατικό καθεστώς, που ενεργεί όπως ενεργούσε πριν από 11 χρόνια σε βάρος του ο στρατός.
Πάντως, ο Επίτροπος Φούλε τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των κεφαλαίων 23 και 24 για τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπό την έννοια ότι με τον τρόπο αυτό θα βοηθηθούν οι μεταρρυθμίσεις και η δημοκρατία. Όπως τόνισε, αυτό ήταν αίτημα και του Υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας. Με τη άποψη αυτή διαφωνούν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, κάτι που ελέχθη και δημόσια. Ειδικότερα, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους συνέδεσε το άνοιγμα των εν λόγω κεφαλαίων με την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.
Χαστούκια στο καθεστώς
Εκ μέρους του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), η Ρία Όμεν τόνισε ότι το ζήτημα στην Τουρκία δεν είναι νομικό αλλά και πολιτικής συμπεριφοράς. Δημοκρατία σημαίνει, πρόσθεσε, τον σεβασμό της αντιπολίτευσης σε μια ζωντανή δημοκρατία, όπου η πλειοψηφία να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και στα ΜΜΕ.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Χάνες Σβόποτα επισήμανε ότι εάν θέλει ο Ερντογάν να ενταχθεί στην Ε.Ε. θα πρέπει να αλλάξει. Η Τουρκία -είπε- του Ερντογάν δεν έχει θέση στην Ε.Ε. Το βαθύ κράτος, πρόσθεσε, ισχύει ακόμη και χρησιμοποιείται σε βάρος των διαδηλωτών. Πώς είναι δυνατόν, διερωτήθηκε, να είναι η Τουρκία μοντέλο δημοκρατίας για τους λαούς της περιοχής, όταν συμπεριφέρεται αντιδημοκρατικά. Από την άλλη, ο κ. Σβόποτα επέμεινε στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24.
Ανάλογη κριτική στάση διατυπώθηκε και από τους Φιλελεύθερους. Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας Γκι Φερχόφστατ τόνισε ότι η Τουρκία του Ερντογάν αποτελεί μια δημοκρατική δικτατορία. Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης, είπε, συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο». Και παρατήρησε ότι αυτή η Τουρκία δεν μπορεί να έχει θέση στην Ε.Ε.
Η Χέλεν Φλοτρ, μιλώντας για λογαριασμό των Πρασίνων, τόνισε ότι κάτι συμβαίνει στην Τουρκία και ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην κοινωνία των πολιτών. Από την άλλη, όμως, υπάρχει ανησυχία για τη στάση της κυβέρνησης, η οποία, είπε, ομοιάζει με ρωσική διακυβέρνηση. Οι Πράσινοι, όπως και οι Σοσιαλιστές, στο δικό τους προσχέδιο ζητούσαν το άνοιγμα των κεφαλαίων 23-24 για τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Ισλαμικοποίηση
Πέραν τούτων, διατυπώθηκαν και απόψεις που υποστήριζαν ότι η Τουρκία οδηγείται προς την ισλαμικοποίηση και ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να επιδείξει ανοχή. Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Έβατ Στάτλερ υποστήριξε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να σταματήσει να ενεργεί επί τη βάσει δυο μέτρων και δυο σταθμών. Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, είπε, επειδή δεν ζητήσαμε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη βόρεια Κύπρο, επειδή δεν κάναμε κάτι περισσότερο στο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την έλλειψη σεβασμού προς τους Κούρδους. Πρέπει να σταματήσει, τόνισε, η ανοχή προς το τουρκικό καθεστώς.
Άνοιγμα κεφαλαίων, Αμμόχωστος και Αττίλας
Από κυπριακής πλευράς, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους τόνισε ότι κανένα τουρκικό ενταξιακό κεφάλαιο δεν μπορεί να ανοίξει, εάν δεν δείξει το καθεστώς Ερντογάν εμπράκτως τον δημοκρατικό του χαρακτήρα. Και αυτό, υπογράμμισε, μπορεί να συμβεί, εάν επιστραφεί η πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να σταματήσει με την ανοχή της να τροφοδοτεί την αλαζονεία και τον αυταρχισμό του Ερντογάν, ο οποίος, όπως είπε: «Καθυβρίζει σήμερα όσους διαμαρτύρονται στην πλατεία Ταξίμ, όπως πριν από ένα χρόνο καθύβριζε του Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου που διαμαρτύρονταν εναντίον του».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Τ. Χατζηγεωργίου καταδίκασε τη βία σε βάρος των διαδηλωτών και την αυταρχική στάση της κυβέρνησης Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα εκδημοκρατικοποιηθεί μόνο όταν αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός της από την Κύπρο. Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κ. Τριανταφυλλίδης χαρακτήρισε το καθεστώς Ερντογάν απολυταρχικό, το οποίο διολισθαίνει προς το Ισλάμ αντί προς τη δημοκρατία και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. εμπράκτως, μέσω της Βαρόνης Άστον, θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών.
Η ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου υποστήριξε ότι η υφιστάμενη κατάσταση στην Τουρκία τσαλακώνει την εικόνα του Ερντογάν και διερωτήθηκε: «Ποιον θα επιβραβεύσει η Ε.Ε. εάν ανοίξει τώρα τα κεφάλαια 23-24;». Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Σ. Σοφοκλέους αναφέρθηκε σε σειρά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το τουρκικό κράτος, από την ποινικοποίηση του φιλιού ώς τον οίνο, και τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να καταδικάσει τις βιαιότητες. Ταυτοχρόνως, τάχθηκε εναντίον του ανοίγματος των κεφαλαίων 23-24.
Δημοκρατία των φαξ και τα κεφάλαια
Σήμερα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εκδώσει ψήφισμα με αφορμή τις εξελίξεις στην Τουρκία. Στο κοινό ψήφισμα, που θα τεθεί ενώπιον του Σώματος, δεν γίνεται αναφορά στο άνοιγμα 23 και 24. Όμως έχει τεθεί σχετική τροπολογία από Πράσινους και Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές. Ανάλογες παράγραφοι υπήρχαν και στο αρχικό προσχέδιο των Σοσιαλιστών και Πρασίνων. Πάντως, το ΕΛΚ, που διαφωνεί με τη συμπερίληψη παραγράφου για άνοιγμα κεφαλαίων, κατέθεσε τροπολογία, η οποία αναφέρεται σε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία και στον τομέα δικαιοσύνης και θεμελιωδών δικαιωμάτων. Σαφώς εναντίον του ανοίγματος κεφαλαίων τάχθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Έλμα Μπροκ, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην παροχή στην Τουρκία μοντέλου ανάλογου με εκείνου της Νορβηγίας, της λεγόμενης δημοκρατίας των φαξ. Δηλαδή, ιδιόμορφης σύνδεσης αντί πλήρους ένταξης.
Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.