Πέραν των 100 ταυτοποιήσεων οστών που ανήκουν σε αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας θα διενεργηθούν εντός του 2013, σύμφωνα με... τον εκ...
Ωστόσο, μιλώντας σήμερα μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, στα γραφεία του Κινήματος, ο Άριστος Αριστοτέλους είπε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι, είτε σαν ΔΕΑ, είτε σαν ε/κ κοινότητα με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μέχρις ότου εξακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε πως «κρίνεται ως σχετικά ικανοποιητικός ο ρυθμός στη διαδικασία εντοπισμού λειψάνων και ταυτοποίησης τους».
Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί και είναι μια πραγματική τραγωδία 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και την γενοκτονία που επιχειρήθηκε σε βάρος του κυπριακού ελληνισμού να μην έχει ακόμα λυθεί αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα με τη διακρίβωση της τύχης του συνόλου των αγνοουμένων».
Ο κ. Ομήρου είπε πως η Τουρκία οφείλει να αποδεχθεί να παράσχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και ότι πρέπει να ανοίξουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού και να επιτραπεί τόσο από την Τουρκία, όσο και από τις κατοχικές δυνάμεις που εκπροσωπούν την Τουρκία, η διενέργεια ερευνών σε όλους τους χώρους για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν ταφεί οι αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας του 1974.
Η ΕΔΕΚ στηρίζει πλήρως το έργο της ΔΕΑ και προσβλέπει σε υπερπήδηση των εμποδίων που υπάρχουν και κυρίως στα εμπόδια που εξακολουθεί η Τουρκία να προβάλλει για την πλήρη και ολοκληρωμένη έρευνα που θα λυτρώσει τους συγγενείς των αγνοουμένων, είπε ο Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας πως «αυτός ο αγώνας δεν θα τελειώσει παρά μόνο με την εξακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου».
Σύμφωνα με τον το Ε/κ μέλος της ΔΕΑ οι εργασίες της Επιτροπής διεξάγονται ομαλά και με την αναδιοργάνωση και τα νέα συστήματα που έχουν εφαρμοστεί τα αποτελέσματα είναι αισθητά.
«Προσδοκούμε σε ακόμα καλύτερες εξελίξεις και πολύ περισσότερες ταυτοποιήσεις από τα προηγούμενα χρόνια», είπε, προσθέτοντας πως φέτος οι ταυτοποιήσεις θα ξεπεράσουν τις 100, πλησιάζοντας ίσως και τις 140, αριθμός που θεωρείται πολύ ψηλός σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων που ήταν 56 ταυτοποιήσεις ετησίως.
Ο Εκπρόσωπος της Ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ είπε πως «μετά την τρικυμιώδη περίοδο που περάσαμε τον περασμένο χρόνο, μπορώ να πω ότι σήμερα επήλθε ηρεμία».
Αναφέροντας ότι έχουν εξευρεθεί οστά που αντιστοιχούν σε περίπου χίλιους αγνοουμένους, ο κ. Αριστοτέλους είπε πως «έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο έργο να φέρουμε εις πέρας».
«Έχουμε άλλο τόσο δρόμο να διανύσουμε και προσδοκία όλων μας είναι να διανύσουμε αυτό το δρόμο το συντομότερο. Για να επιτευχθεί αυτό και να γίνει όσο το δυνατό ταχύτερη η διεκπεραίωση αυτής της αποστολής χρειάζονται πόροι και η εξεύρεση των αναγκαίων μέσων που θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο να γίνει», είπε.
Πρόσθεσε πως η παροχή οποιωνδήποτε πληροφοριών που βοηθούν το έργο της ΔΕΑ εκτιμάται ιδιαίτερα.
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκου Σεργίδη, ότι το ζήτημα των αγνοουμένων «κινδυνεύει να καταντήσει τυπικό, γραφειοκρατικό» και ότι γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης, ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι, είτε σαν ΔΕΑ, είτε σαν ε/κ κοινότητα με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μέχρις ότου εξακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων μας».
Είπε επίσης ότι δεν πρέπει να αγνοούνται τα δεδομένα και τα αποτελέσματα κι ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, χωρίς αυτό, συνέχισε, να αποτελεί στοιχείο ικανοποίησης. «Αντίθετα είναι στοιχείο που μας ενθαρρύνει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και να ανακουφίσουμε όσο το δυνατό περισσότερες οικογένειες αγνοουμένων», κατέληξε.
alithia.com.cy
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.