ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΛΑΘΡΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ... Δεκάδες Ρουμάνοι μετανάστες απελαύνονται με συνο...
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΛΑΘΡΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ...
Δεκάδες Ρουμάνοι μετανάστες απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες από την Ιταλία σε εφαρμογή έκτακτων μέτρων μετά από σειρά βίαιων εγκλημάτων, στα οποία εμπλέκονται μετανάστες, οι περισσότεροι ρουμανικής καταγωγής. Ανησυχία για ξενοφοβικές αντιδράσεις εκφράζει ο Ρουμάνος πρόεδρος Καλίν Ταριτσεάνου. «Απαγορεύονται οι συλλογικές απελάσεις» λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ζήτημα της μετανάστευσης έρχεται με «εκρηκτικό» τρόπο στο προσκήνιο στην Ιταλία. Ρουμάνος τσιγγάνικης καταγωγής κρίθηκε ύποπτος για την δολοφονία 47χρονης Ιταλίδας στην πλέον πρόσφατη εγκληματική ενέργεια που πυροδότησε μεγάλες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη και την πολιτική σκηνή.
Παράλληλα, τις τελευταίες ώρες τέσσερις Ρουμάνοι μετανάστες κακοποιήθηκαν στα περίχωρα της Ρώμης, σε μία ρατσιστική επίθεση που εγείρει φόβους για πιθανό ξέσπασμα γενικευμένων επεισοδίων. Οι Ρουμάνοι είναι η πολυπληθέστερη κοινότητα μεταναστών στην Ιταλία. Η δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα είναι οι Μαροκινοί και ακολουθούν οι Αλβανοί. Το 16% του συνόλου των εγκλημάτων στην Ιταλία διαπράχθηκαν από Ρουμάνους, που είναι πρώτοι στον κατάλογο των δραστών εγκλημάτων εντός των ιταλικών συνόρων, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για τη μετανάστευση το 2007.
Ο συντηρητικός ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε να κλείσουν τα σύνορα στους Ρουμάνους μετανάστες, ενώ ο ακροδεξιός σύμμαχός του Τζιανφράνκο Φίνι δήλωσε πως μόνο στη Ρώμη πρέπει να απελαθούν 20.000 μετανάστες άμεσα. Η κυβέρνηση Πρόντι έθεσε σε ισχύ διάταγμα που προβλέπει απελάσεις Ευρωπαίων πολιτών με βεβαρημένο ποινικό μητρώο ή πολιτών που κρίνονται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια.
Τη σχετική εγκύκλιο, με την οποία οι κατά τόπους νομάρχες καλούνται να υιοθετήσουν «νέους κανόνες», υπέγραψε την 31η Οκτωβρίου ο υπουργός Εσωτερικών Τζουλιάνο Αμάτο. Μόνο κατά τις τελευταίες 72 ώρες αποφασίστηκε η απέλαση 42 Ρουμάνων από την Ιταλία, χωρίς οι θιγόμενοι να έχουν τη χρονική δυνατότητα προσβολής της διοικητικής απόφασης σε βάρος τους ενώπιον της ιταλικής Δικαιοσύνης.
Έως τα Χριστούγεννα αναμένεται να απελαθούν από την Ιταλία 5.000 Ρουμάνοι. Ο δήμαρχος της Ρώμης και ηγέτης του νεοσυσταθέντος Δημοκρατικού Κόμματος Βάλτερ Βελτρόνι ζήτησε «κατανόηση» από το Βουκουρέστι γι αυτές τις τελευταίες εξελίξεις, εξηγώντας πως «στη Ρώμη, η παρουσία τόσων πολλών μεταναστών δεν μπορεί να είναι ανεκτή». «Αλλά θα το καταφέρουμε, να μην υποκύψουμε, τελικά, στην αδιαλλαξία και την ξενοφοβία» είπε ο Βελτρόνι, παραχωρώντας συνέντευξη στην εφημερίδα Repubblica. «Όμως, και οι Ρουμάνοι ας κατανοήσουν την δική μας ανησυχία» σημείωσε ο Βελτρόνι, ο οποίος κινεί τα νήματα της ιταλικής κεντροαριστεράς.
Την Κυριακή ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ δήλωσε ότι οι μετανάστες έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, δίνοντας το στίγμα του στο ζήτημα που αναστατώνει σήμερα την ιταλική κοινωνία και είναι η ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια των πολιτών της χώρας και την μεταχείριση των ξένων. Διαταράσσονται οι σχέσεις με τη Ρουμανία Οι διμερείς σχέσεις με τη Ρουμανία διαταράσσονται από τις τελευταίες εξελίξεις και σε τηλεφωνική επικοινωνία των Ρομάνο Πρόντι και Καλίν Ταριτσεάνου συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί προσεχώς επίσκεψη εργασίας του δεύτερου στην ιταλική πρωτεύουσα με ζητούμενο την εξομάλυνση.
Πηγές προσκείμενες στον Ρουμάνο πρωθυπουργό ανέφεραν πως ο Καλίν Ταριτσεάνου θα επισημάνει στον Ρομάνο Πρόντι ότι «τελευταία επιδεινώνεται η κατάσταση [που οι συμπατριώτες του υφίστανται] στην Ιταλία» και θα μεταφέρει το μήνυμα πως «πρέπει να εκριζωθεί η ξενοφοβία». Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας φέρεται να έχει δηλώσει σχετικά με τις απελάσεις πως «πρέπει να προστατεύσουμε τους συμπατριώτες μας», αποδεχόμενος πάντως ταυτόχρονα πως «δεν μπορεί να είναι ανεκτή η εγκληματικότητα στις τάξεις τους».
Το Βουκουρέστι αναμένεται να ζητήσει από την Ρώμη να ανακοινώσει «τα κριτήρια», βάσει των οποίων αποφασίζονται απελάσεις. Ο Ρουμάνος πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου ζήτησε ήδη από το υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Ιταλία εφαρμόζει μη ικανοποιητικώς τη νέα νομοθεσία, που αφορά στη δημόσια ασφάλεια. Οι απελάσεις πολιτών χωρών μελών της ΕΕ μπορούν να έχουν μόνο ατομικό χαρακτήρα και πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να αποτελέσουν αντικείμενο προσφυγής, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι «οι συλλογικές απελάσεις απαγορεύονται».
makeleio.gr
----------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.