Στη σκιά του ιερού βράχου της Ακρόπολης των Αθηνών, στον Άρειο Πάγο εκεί που κατά παράδοση βρισκόταν ο βωμός ο αφιερωμένος «τω αγνώστω Θεώ...
Το εσπερινό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, παρουσία μελών της Ιεράς Συνόδου, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και των συνέδρων της 20ης ολομέλειας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, οι εργασίες της οποίας πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση παρόντες εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν οι Μητροπολίτες Αιτωλίας κ. Κοσμάς, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και οι Επίσκοποι Αχελώου κ. Ευθύμιος και Θερμοπυλών κ. Ιωάννης. Επίσης παρέστησαν ο Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, και ο Έξαρχος του Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην Αθήνα Αρχιμ. Δαμιανός Πάνου.
Την πολιτική ηγεσία εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και ο βουλευτής Αναστάσιος Νεράντζης που είναι και γ.γ. της ΔΣΟ.
Στον Εσπερινό τον πανηγυρικό της ημέρας κήρυξε ο Επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου.
«Ο Παύλος κήρυξε δικαιοσύνη, λύτρωση και σωτηρία» ανέφερε ο Επίσκοπος Θερμοπυλών περιγράφοντας την πορεία του Αποστόλου των Εθνών που από απηνής διώκτης των χριστιανών κατέστη κήρυκας του Ευαγγελίου.
Ο κ. Ιωάννης στάθηκε ιδιαίτερα στην ελληνική παιδεία του Αποστόλου Παύλου, αλλά και στη θεολογική του προσέγγιση στο τριαδικό πρόσωπο του Χριστού. «Επιδόθηκε σε αγώνα για τον ευαγγελισμό των ανθρώπων αδιακρίτως, με κόπο, βάσανα και απειλές για τη ζωή του» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε κάνοντας αναφορά στα πολιτιστικά στοιχεία των λαών που συνάντησε στο αποστολικό του έργο τα οποία όπως τόνισε ο Παύλος τα σεβάστηκε δίνοντας με τον τρόπο αυτό μια νέα ερμηνεία για τον κόσμο και τη σωτηρία. Όπς τόνισε ο Επίσκοπος Θερμοπυλών ο ερχομός του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα απεικονίζει τη συνάντηση του ευαγγελικού μηνύματος με τον ελληνιστικό πολιτισμό. «Η τόλμη του Αποστόλου Παύλου θέτει τα θεμέλια της παγκόσμιας οικουμενικής Εκκλησίας» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του κάνοντας παράλληλα αναφορά στο γόνιμο έδαφος που βρήκαν οι αποστολικές προτροπές του Παύλου και καρποφόρησαν κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες επηρεάζοντας την νομική και κοινωνική σκέψη της δυτικής Ευρώπης και του Βυζαντίου.
Ο κ. Ιωάννης στο τέλος της ομιλίας του δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την άκαρπη προσπάθεια σύνταξης και ψήφισης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης και τις προσπάθειες να ενταχθεί στο κείμενο αυτό σαφής αναφορά στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης. «Οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να υπενθυμίζουν το χριστιανικό μήνυμα του Αποστόλου Παύλου στους υπόλοιπους λαούς» κατέληξε στην ομιλία του ο Επίσκοπος Θερμοπυλών.
Μετά τον εσπερινό ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος βράβευσε τον Βουλευτή της Ρωσικής Κυβερνήσεως κ. Σεγκέι Ποπόφ με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το μετάλλιο του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.
www.amen.gr
Aγαπητοί φίλοι, πολύ λυπάμαι που θα σας πικράνω, αλλά είναι μύθος ότι ο εβραίος Παύλος μίλησε στούς Αθηναίους στόν Άρειο Πάγο επειδή δια νόμου απηγαρεύετο να μιλήση κάποιος που δεν ήταν γηγενής έλλην καί δη αθηναίος. Αυτό το παραμυθάκι να τελειώνη γιατί, αν και ορθόδοξοι χριστιανοί κατά παράδοσι και σεβόμενοι τους γονείς μας, δεν είμαστε αγράμματοι και χαζοί.
ΑπάντησηΔιαγραφή