Σε μια μικρή αποθήκη στην κορυφή ενός ατσαλένιου πύργου στην καρδιά της ερήμου του Νέου Μεξικού, ο Ντόναλντ Χόρνιγκ καθόταν δίπλα στην π...
Ωστόσο ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, ο επιστημονικός διευθυντής του όλου σχεδίου, ανησυχούσε και δεν ήθελε να μείνει η βόμβα μόνη. Είπε στον δρα Χόρνιγκ να επιστρέψει στον πύργο και να κάνει «μπέιμπι σίτινγκ» στη βόμβα. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο καιρός είχε βελτιωθεί και έτσι ο Χόρνιγκ πήρε την εντολή να κατέβει από τον πύργο. Ηταν ο τελευταίος που έφυγε από εκεί και ο τελευταίος που είδε αυτό το όπλο μαζικής καταστροφής προτού αλλάξει την ανθρώπινη ιστορία.
Σε απόσταση περίπου οκτώ χιλιομέτρων ο δρ Οπενχάιμερ και άλλοι περίμεναν σε ένα μπούνκερ για να δουν αν η συσκευή την οποία αποκαλούσαν «το μαραφέτι» θα εκρήγνυτο. Οταν έφθασε ο δρ Χόρνιγκ πήρε θέση για το επόμενο καθήκον του: έβαλε το δάχτυλο στον διακόπτη μιας κονσόλας ο οποίος αν πιεζόταν θα ανέστελλε την έκρηξη, εάν κάτι δεν πήγαινε καλά. Και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.
Η βόμβα εξερράγη στις 5.29.45 τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου. Ο Χόρνιγκ αργότερα περιέγραψε το πορτοκαλί σύννεφο που υψωνόταν στον ουρανό ως «ένα από τα πιο όμορφα, από αισθητικής απόψεως, πράγματα που έχω δει ποτέ». Τρεις εβδομάδες αργότερα, μια ατομική βόμβα ρίχτηκε στη Χιροσίμα. Και τρεις ημέρες μετά, άλλη μία έπεσε στο Ναγκασάκι.
Ηταν η αυγή της πυρηνικής εποχής και μέρος μιας καριέρας που οδήγησε τον Χόρνιγκ στον Λευκό Οίκο ως επιστημονικό σύμβουλο του προέδρου Λίντον Τζόνσον και αργότερα ως πρόεδρο του Πανεπιστημίου Μπράουν στην Πρόβιντενς του Ροντ Αϊλαντ, όπου πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 92 ετών. Ο Χόρνιγκ εργάστηκε υπό τον Τζόνσον από το 1964 έως το 1969, συμβουλεύοντάς τον για διαστημικές αποστολές και πειράματα με την ατομική ενέργεια, καθώς και για πιο πρακτικά θέματα όπως η εξασφάλιση αρκετών κλινών στα νοσοκομεία και η αφαλάτωση νερού για πόση. Ηταν η επιλογή του προέδρου Κένεντι για επιστημονικός σύμβουλος λίγο πριν από τη δολοφονία του το 1963 και ο Τζόνσον την υλοποίησε.
Η συνεργασία του Χόρνιγκ με τον Λίντον Τζόνσον δεν ήταν εύκολη. Ο πρόεδρος λέγεται ότι αντιπαθούσε τους επιστήμονες και τους ακαδημαϊκούς επειδή οι περισσότεροι είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο του Βιετνάμ. Οταν όμως σημειώθηκε μεγάλη διακοπή ρεύματος στα βορειοανατολικά το 1965, ο Τζόνσον ζήτησε τη συμβουλή του όπως έκανε και με τους σεισμούς στο Ντένβερ. Το 1968 όταν δολοφονήθηκε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι, ο πρόεδρος ζήτησε τη συμβουλή του Χόρνιγκ για τρόπους εντοπισμού κρυμμένων όπλων. Ο Χόρνιγκ ως επικεφαλής του Γραφείου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής άρχισε έρευνες για τις συγκοινωνίες και τα οικιστικά σχέδια. tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.