Την πρόσληψη των πιο επίλεκτων βατραχανθρώπων, αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους προβλέπει νομοσχ...
Οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων που υπηρετούν θα μπορούν να προσλαμβάνονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους
Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αφορά «Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης» και το οποίο συντάχθηκε από το ΓΕΕΘΑ, αφού προηγουμένως έδωσε το «πράσινο φως» το Μέγαρο Μαξίμου ! Επί της ουσίας πρόκειται για τροποποίηση του άρθρου 13 του νόμου 1911/1990.
Δυνατότητα πρόσληψης έχουν:
Οσοι από τους οπλίτες ή έφεδρους δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς, κατά τη διάρκεια εκπλήρωσης της στρατιωτικής τους υποχρέωσης, από το Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Οπλιτών Ειδικών Δυνάμεων και τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών ή τη Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, ανακατατάσσονται ή επανακατατάσσονται εθελοντικά για βραχεία περίοδο τριών (3) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στον Στρατό Ξηράς ή το Πολεμικό Ναυτικό, αντίστοιχα, ανεξάρτητα από τον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν ή στην εφεδρεία του οποίου ανήκουν, εφόσον δεν παρήλθε ένα έτος από την ημερομηνία
οριστικής απόλυσής τους . Οι ενδιαφερόμενοι
βατραχάνθρωποι, αλεξιπτωτιστές και πεζοναύτες που εκπληρώνουν τις παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να ζητήσουν παράταση της ανακατάταξης ή της επανακατάταξής τους μέχρι δύο (2) ακόμη φορές, διάρκειας πέντε (5) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας η καθεμία. Η ανακατάταξη και η επανακατάταξη των ως άνω οπλιτών και εφέδρων, αντίστοιχα, γίνεται με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας έπειτα από εισήγηση του ενδιαφερόμενου Γενικού Επιτελείου και πρόταση του Αρχηγού του γεεθα. Με κοινή απόφαση των υπουργών Αμυνας και Οικονομικών, ορίζεται ο αριθμός των ανακατατασσόμενων οπλιτών και επανακατατασσόμενων εφέδρων για κάθε χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες των Γενικών Επιτελείων. Προτεραιότητα δίνεται στην ικανοποίηση των αναγκών των μονάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού. Ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων δεν θα υπερβαίνει τους πενήντα (50) για όλους τους κλάδους. Η επαγγελματική καριέρα των κομάντος πενταετούς θητείας θα διακόπτεται αυτόματα εφόσον κριθούν από αρμόδια υγειονομική επιτροπή ικανοί κατηγορίας δευτέρας (Ι2). Απολυόμενοι μεταφέρονται στην εφεδρεία του Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, στον οποίο υπηρέτησαν ως οπλίτες βραχείας περιόδου, εφόσον η υπηρεσία τους αυτή είχε διάρκεια τουλάχιστον ένα (1) έτος.
ΓΕΕΘΑ «Μάχιμη» Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων
Η πρόσληψη των επιπλέον πενήντα κομάντος βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση και με τη δημιουργία της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) στο ΓΕΕΘΑ και υπάγεται απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Στο νέο αυτό σχήμα υπάγονται επίλεκτες ειδικές δυνάμεις και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν πρόκειται για κάποιο αόριστο επιτελικό σχέδιο επί χάρτου, αλλά για «μάχιμη» Διοίκηση με συγκεκριμένο προσωπικό και μέσα που είναι δυνατόν να εκτελέσουν ειδικές επιχειρήσεις
λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής ισχύος.
Οπως διευκρινίζει στο «Εθνος» αξιωματούχος του ΓΕΕΘΑ: «Δεν δημιουργήθηκαν νέες δυνάμεις αλλά έγινε εκμετάλλευση των υφισταμένων με δυνατότητα επαύξησης των δυνατοτήτων τους».
ΑΝΑΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Κομάντος για επάνδρωση τεσσάρων μονάδων
Τα περίπου τριάντα κομάντος που θα προσλαμβάνονται κάθε χρόνο για τριετή θητεία θα επανδρώνουν τις τέσσερις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (Ζ'ΜΑΚ, ΕΤΑ, ΔΥΚ, 31 ΜΕΕΔ).
Στις τέσσερις αυτές μονάδες, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος κατά τη διεξαγωγή του «ανορθόδοξου πολέμου», σήμερα υπηρετούν 700 επαγγελματίες κομάντος. Ωστόσο η ανάγκη για την πρόσληψη επιπλέον πενήντα νέων ανδρών γεννήθηκε εξαιτίας του κινδύνου «γήρανσης» του υφιστάμενου προσωπικού. Σε αυτές τις μονάδες ο μέσος όρος ηλικίας είναι πάνω από 30 ετών. Σε ορισμένες ο μέσος όρος είναι πάνω από 34 ετών!
Είναι σαφές ότι το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων, λόγω της φύσης της δουλειάς, δεν μπορούν να λειτουργούν σε μεγάλες ηλικίες, άνω των τριάντα ετών.
Ηλικιακή συνέχεια
Επίσης χρειάζεται η ηλικιακή συνέχεια σε αυτές τις μονάδες για την ομαλή λειτουργία τόσο της εκπαίδευσης όσο και της μεταφοράς της εμπειρίας προς τους νεότερους.
Οι τελευταίοι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων προσελήφθησαν το 2008 και οι μικρότεροι έχουν πάνω από 5 χρόνια, χωρίς να υπάρχει από τότε συνέχεια. Επιπλέον υπάρχουν κενά που έχουν δημιουργηθεί από παραιτήσεις στελεχών τα τελευταία πέντε χρόνια, χωρίς τη δυνατότητα αναπλήρωσης. Επίσης, εντός του 2013 ορισμένοι συμπληρώνουν 25ετή παραμονή και θα αποχωρήσουν δημιουργώντας επιπλέον κενά.
http://www.ethnos.gr/
Θα ισχύει και για τους ΛΟΚ/Αμφίβιους;;
ΑπάντησηΔιαγραφή