Ομιλία με μηνύματα για τα δίκαια της Ρωμηοσύνης και των Χριστιανών της Μ. Ανατολής πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σ...
Στην προσφώνησή του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε το Δήμαρχο του Πέραν για την πρόσκληση και την ευκαιρία της συνάντησης και επικοινωνίας. Έκανε λόγο για το δύσκολο παρελθόν της Ρωμηοσύνης καθώς και για τις ευέλπιδες εξελίξεις που σημειώθηκαν σε αρκετά θέματα τα τελευταία χρόνια σημειώνοντας παράλληλα την απραξία στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης λέγοντας ότι "Παρ΄όλες τις αντιξοότητες που ζήσαμε κατά καιρούς τις ξεπεράσαμε και καταφέραμε να συνυπάρχουμε όπως συνυπάρχουν τα διαφορετικά λουλούδια. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές και θετικές εξελίξεις πάνω στα θέματα που αφορούν σε εμάς τις μη μουσουλμανικές Κοινότητες. Ευχαριστούμε την Κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Πρωθυπουργό. Αλλά υπάρχει και ένα θέμα ακόμη το οποίο δεν μπορούμε να προσπεράσουμε χωρίς να το αναφέρουμε και αυτό είναι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης που συνεχίζει να παραμένει κλειστή. Είναι κρίμα ότι παρά το γεγονός ότι πέρασαν 42 χρόνια από την αναστολή της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής όπου εκπαιδεύονταν οι κληρικοί μας και ηταν ένα πραγματικό κέντρο επιστήμης και πολιτισμού, μας έχει λυπήσει βαθειά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, παρ΄όλες τις ελπίδες και θετικές διαβεβαιώσεις δεν έχει ανοίξει η Σχολή και αυτό μας έχει απαγοητεύσει."
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Τουρκία για την επίλυση πολλών κοινωνικών προβλημάτων τα οποία έχουν συσσωρευθεί εδώ και δεκαετίες, τα οποία διαιρούν και δημιουργούν πολώσεις λέγοντας ότι "Γινόμαστε μάρτυρες αυτού του γεγονότος με χαρά και με ενθουσιασμό".
Διερωτήθηκε πώς η Τουρκία που προβάλλει τη βούληση της επίλυσης δυσκόλων και πολυπλόκων θεμάτων όπως το θέμα του ανοίγματος του Νοτιοανατολικού ζητήματος (Κουρδικό), της αναθεώρησης του Συντάγματος, των προσπαθειών εκδημοκρατισμού και τόσων άλλων θεμάτων πὠς είναι δυνατόν να δυσκολεύεται εδώ και 42 χρόνια να δώσει το δικαίωμα στην επαναλειτουργία σε ένα εκπαιδευτικό Ίδρυμα; Δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε αυτό."
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στην απαγωγή των δύο Αρχιερέων, του Ορθοδόξου Μητροπολίτου Χαλεπίου Παύλου, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, και του Συροϊακωβίτη Ιωάννη που έγινε στις 22 Απριλίου λίγες ημέρες πριν το Πάσχα παροτρύνοντας τους παρισταμένους να προσευχηθούν για την απελευθέρωσή τους ὠστε το συντομότερο δυνατόν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους ενώ παράλληλα ευχήθηκε η Κυβέρνηση της Χώρας να συνεχίσει να ενδιαφέρεται και να ερευνά για το μεγάλο αυτό θέμα που απασχολεί τόσο έντονα τον σύγχρονο Χριστιανικό κόσμο.
Κατέληξε δε την ομιλία του λέγοντας πως "Είναι γεγονός πως εδώ και χρόνια, οι Χριστιανοί στη Μ. Ανατολή είναι υποχρεωμένοι να ζουν μέσα σε πολύ δύσκολες καταστάσεις".
Θετικά σχόλια προκάλεσε το γεγονός ότι στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος του Πέραν μιλώντας πρό του Πατριάρχου, έκανε ο ίδιος του λόγο για το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ευχόμενος να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επαναλειτουργίας της.
www.amen.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.