"ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ" ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ «ΕΘΝΟΣ» ΣΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΨΑΡΡΑ... Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλβανία, αλλά θεωρεί τ...
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλβανία, αλλά θεωρεί την Ελλάδα σπίτι του.
Οπως άλλωστε υποστηρίζει, «πατρίδα θεωρώ τη βιβλιοθήκη μου. Και τα
βιβλία μου, είναι ακόμα στην Ελλάδα».
Με αφορμή τα γεγονότα στην Πρεμετή, ζητήσαμε τη γνώμη του για όσα διαδραματίζονται εκεί. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μη συζητήσουμε για την άνοδο της Ακροδεξιάς και τον νόμο περί ιθαγένειας στην Ελλάδα.
Ποια είναι η άποψή σας για τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην Αλβανία;
Η θρησκευτική ελευθερία είναι θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας, ως εκ τούτου θεωρώ απαράδεκτη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκκένωση του ναού. Δεν εξετάζω αν είχε δίκιο ή άδικο ο δήμος. Για να αποσαφηνιστεί όμως το θέμα, και προς αποφυγήν της σπέκουλας, η περιοχή κατοικείται από Αλβανούς χριστιανούς ορθόδοξους. Ως εκ τούτου, δεν διώκεται, τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, ο μειονοτικός ελληνισμός της Αλβανίας, όπως ακούστηκε. Μια καθαρά εσωτερική υπόθεση της χώρας είναι, που φυσικά και δεν είναι καθόλου κολακευτική.
Οι πρόσφατες εκλογές έδωσαν τη σκυτάλη για τη διακυβέρνηση της χώρας στον σοσιαλιστή Εντι Ράμα, για τον οποίο έχετε εκφραστεί θετικά. Τι προσδοκάτε να αλλάξει;
Τον Εντι Ράμα τον περιμένει πολλή δουλειά. Αυτό που προσδοκώ να αλλάξει, πριν απ' όλα, είναι το πελατειακό κράτος που εγκατέστησε ο Μπερίσα. Να πολεμήσει τη διαφθορά που γιγαντώθηκε επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια. Να δώσει έμφαση στις σχέσεις με τους γείτονες, κυρίως με την Ελλάδα, που τελευταία, με ευθύνη και των δύο πλευρών, έχουν «βαλτώσει». Μα κυρίως, περιμένω να δώσει ελπίδα και να ενώσει τους πολίτες της χώρας, αποφεύγοντας την ακραία διχαστική ρητορεία του Μπερίσα.
Αντιμετωπίσατε πρόβλημα με τα χαρτιά σας επειδή κατά τα πολλά χρόνια παραμονής σας στη χώρα, για ιατρικούς λόγους, μείνατε εκτός εργασίας για κάποιους μήνες. Πώς έληξε αυτή η περιπέτεια;
Δεν έληξε. Περιμένω την ετυμηγορία του δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγα. Να σημειώσω εδώ πάντως πως, λόγω της κρίσης και της μεγάλης ανεργίας, χιλιάδες άλλοι μετανάστες, με περίπου δύο δεκαετίες παραμονής στην Ελλάδα, απώλεσαν τις άδειες και μπήκαν σε μεγάλες περιπέτειες, μαζί με τα παιδιά τους, και αντιμετωπίζονται πλέον ως παράνομοι μετανάστες. Μπορεί η δική μου περίπτωση να έγινε γνωστή, αλλά δεν ήταν μεμονωμένη.
Νιώσατε ότι ήσασταν ανεπιθύμητος;
Οχι. Αλίμονο αν κανείς νιώσει στο σπίτι του ανεπιθύμητος. Για μένα και την οικογένειά μου η Ελλάδα ήταν και παραμένει σπίτι μας. Ενιωσα όμως για πολλοστή φορά να θριαμβεύει η γραφειοκρατία ενάντια στις ανθρώπινες αξίες και τη λογική.
Η Ακροδεξιά προϋπήρχε στην ελληνική κοινωνία ή είναι ένα τέρας που ξύπνησε με την οικονομική κρίση;
Το σίγουρο είναι ότι δεν ήρθε από παρθενογένεση. Υπήρχε αλλά ήταν καλά κρυμμένη. Εμφανιζόταν μόνο κατά καιρούς, με διάφορα «εθνικά» προσωπεία. Η κρίση έδωσε το έναυσμα να σπάσει το αβγό του φιδιού και να δούμε και το πρόσωπο του τέρατος.
Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής;
Κυρίως με την παιδεία. Ακούγεται κοινότοπο και ουτοπικό, αλλά δεν είναι. Ευθύνη της Δημοκρατίας είναι να εκπαιδεύσει τους πολίτες της. Επίσης, με κοινωνικές παροχές και πρόνοια για τα κατώτερα στρώματα. Ιστορικά, ο ναζισμός «ψάρευε» στα θολά νερά των οικονομικών κρίσεων και δεν θα μπορούσε να κάνει εξαίρεση στην Ελλάδα. Οταν οι άνθρωποι εξευτελίζονται για ένα πεπόνι και μια σακούλα πατάτες, τότε κάθε ιδεολογία περνάει σε δεύτερη μοίρα.
Πιστεύετε ότι υπάρχουν προβλήματα που προκαλούνται από το μεταναστευτικό και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;
Φυσικά και υπάρχουν. Η χώρα είναι σε κρίση και μόνο οι τυφλοί δεν θα το παραδέχονταν. Αντιμετωπίζονται με σωστή μεταναστευτική πολιτική και συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όμως. Και βεβαίως, ούτε με στρατόπεδα «φιλοξενίας», ούτε με ρατσιστική βία. Δυστυχώς, κανένα από τα δύο πρώτα δεν γίνεται, και τα δύο δεύτερα έχουν γίνει θεσμός.
Πώς κρίνετε την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο περί ιθαγένειας;
Αν κάτι έκανε σωστό η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ήταν αυτός ο νόμος. Αποδίδοντας ιθαγένεια σε παιδιά νόμιμων μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα ή ήρθαν σε πολύ μικρή ηλικία και φοίτησαν τουλάχιστον 6 χρόνια στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, γινόταν «αποσυμφόρηση» μιας διαδικασίας που έχει βαλτώσει εδώ και χρόνια. Δυστυχώς, επικράτησαν οι ακραίες ξενοφοβικές φωνές. Η ήττα είναι της Ελλάδας, που χαρίζει με τόση ευκολία δικά της «μυαλά» όταν άλλες χώρες τα αναζητούν εναγωνίως.
Ζείτε αυτό το διάστημα τον περισσότερο καιρό στη Σουηδία. Από αυτή την απόσταση πώς βλέπετε την κατάσταση στην Ελλάδα;
Ανησυχώ. Και νομίζω δεν είμαι ο μόνος. Τα πράγματα δεν δείχνουν να βελτιώνονται, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια να μας πείσουν για το αντίθετο. Η Αθήνα ειδικά, με τα όλο και περισσότερα καταστήματα κλειστά, η ανεργία που μαστίζει ειδικά τους νέους, η φτώχεια που έχει απλωθεί σαν πέπλο θανάτου, η έλλειψη ελπίδας και οράματος, οι πολιτικές ανούσιες έριδες, η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλά άλλα σου δένουν το στομάχι κόμπο.
Ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας στη σουηδική κοινωνία;
Θολή. Οπως εξάλλου και στον υπόλοιπο κόσμο. Η Σουηδία πέρασε και αυτή την κρίση της στις αρχές του '90, αλλά με την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και την αύξηση των εξαγωγών (κάτι που η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει) σύντομα την ξεπέρασε. Και φυσικά, δεν επέτρεψε να κυριαρχήσουν οι ακροδεξιές και εσωστρεφείς δυνάμεις. Το ακριβώς αντίθετο με αυτό που γίνεται σε μας. Από την άλλη, υπάρχει και συμπάθεια. Η Ελλάδα δεν έπαψε να είναι αγαπημένος προορισμός των Σουηδών.
Σκοπεύετε να επιστρέψετε στην Αθήνα;
Θεωρώ πως ποτέ δεν έφυγα. Αν Ελλάδα είναι ο πολιτισμός της, η Δημοκρατία, η φιλοξενία, η γνώση, η ανεκτικότητα και όλα όσα την έκαναν γνωστή ανά τους αιώνες, όπου κι αν είμαι, όπου κι αν πάω, μέρος και μέλος της θα είμαι. Για να είσαι Ελληνας ή πολίτης οποιασδήποτε χώρας που αγαπάς πραγματικά, δεν χρειάζεσαι διαβατήριο. Εξάλλου, πατρίδα θεωρώ τη βιβλιοθήκη μου. Και τα βιβλία μου είναι ακόμα στην Ελλάδα.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΡΑ
mapsara@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.