Κάθε προηγούμενο τείνουν να ξεπεράσουν οι εξαγωγές γερμανικών οπλικών συστημάτων σε χώρες του Περσικού Κόλπου. Το κόμμα της Αριστεράς κ...
Κάθε προηγούμενο τείνουν να ξεπεράσουν οι εξαγωγές
γερμανικών οπλικών συστημάτων σε χώρες του Περσικού Κόλπου. Το κόμμα της
Αριστεράς κατηγορεί την Άγκελα Μέρκελ για εξαγωγική πολιτική «χωρίς
αναστολές».
Τα αναλυτικά στοιχεία για τον τύπο των όπλων και την ακριβή τους αξία θα περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης που θα δημοσιευθεί το 2014. Ας σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι η τρίτη χώρα σε εξαγωγές όπλων στον κόσμο. Σύμφωνα πάντως με μέσα ενημέρωσης, το Κατάρ θα λάβει 62 άρματα μάχης τύπου Λέοπαρντ 2 και 24 οβιδοβόλα. Όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρία Κράους-Μάφαϊ Βέγκμαν η αξία των όπλων αυτών ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.
Εξαγωγές και σε δικτατορικά καθεστώτα
Σε δηλώσεις του ο γερμανός βουλευτής Γιαν βαν Άκεν άσκησε κριτική στις αποφάσεις του Βερολίνου: «Τα κριτήρια για τις εξαγωγές όπλων δεν είναι αυστηρά, όπως υποστηρίζουν εδώ και δεκαετίες οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Διότι επιτρέπουν εξαγωγές οπλικών συστημάτων ακόμα και σε δικτατορικά καθεστώτα, που τα χρησιμοποιούν για να καταπιέζουν τους λαούς τους. Και όλα αυτά θεωρούνται νόμιμα. Στην πράξη όμως, χάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και κερδίζουν τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής».Οι εξαγωγές γερμανικών όπλων σε Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο βρίσκονται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο της κριτικής στη Γερμανία. Και οι δύο χώρες συμμετείχαν το 2011 στη βίαιη καταστολή των διαμαρτυριών στο Μπαχρέιν. «Για όλα όσα ασκούμε κριτική στους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μπορούμε να ασκήσουμε κριτική και στο Βασίλειο της Σαουδική Αραβίας», λέει ο αριστερός βουλευτής Γιαν βαν Άκεν αναφερόμενος στην καταπίεση των γυναικών, την θανατική ποινή και τα βασανιστήρια.
Παγώνουν οι εξαγωγές στην Αίγυπτο
Από κυβερνητικής πλευράς ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δηλώνει ότι η κυβέρνηση χειρίζεται την υπόθεση των εξαγωγών όπλων με αίσθημα ευθύνης:«Δεν υπάρχουν μόνο οι χώρες του Κόλπου. Στην περίπτωση της Αιγύπτου επιλέξαμε συνειδητά να παγώσουμε όλες τις εξαγωγές μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη χώρα. Το παράδειγμα της Αιγύπτου δείχνει ότι η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις με αίσθημα ευθύνης. Κάθε χώρα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Εξετάζουμε λοιπόν πια είναι η κατάσταση στο εσωτερικό, ποιες οι ανάγκες στην ευρύτερη περιοχή. Κάθε χώρα εξετάζεται ξεχωριστά», διαβεβαιώνει ο Φίλιπ Ρέσλερ.
http://www.euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.