Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΑ ΚΟΥΜΟΥΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ... ΠΡΩΗΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΡΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ...! ΚΑΙ ΜΗ ΝΟΜΙΣΕΤΕ ΟΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΥΣ...

Καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος φαίνεται πως πραγματοποιείται στις φυλακές της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τα όσα είπαν πρώην κρατ...


Καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος φαίνεται πως πραγματοποιείται στις φυλακές της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τα όσα είπαν πρώην κρατούμενοι που έχουν αποσκιρτήσει σε ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ, που άρχισε το έργο της στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας σήμερα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, κάθε μέρα πραγματοποιούνται δημόσιες εκτελέσεις και βασανισμοί.

Είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται η κατάσταση όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα από μια επιτροπή ειδικών. Η Βόρεια Κορέα, που κυβερνάται για τρίτη γενιά από ένα μέλος της οικογένειας Κιμ -που ίδρυσε την Λαϊκή Δημοκρατία– διαψεύδει ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αρνείται να αναγνωρίσει την δικαιοδοσία της Επιτροπής και αρνήθηκε την πρόσβαση στους ερευνητές της. Η Επιτροπή άκουσε μαρτυρίες από αποστάτες διαφωνούντες, που ζουν σήμερα στη Νότια Κορέα, για το πώς οι φρουροί έκοψαν το δάχτυλο ενός άνδρα, το πώς ανάγκασαν κρατούμενους να τρώνε βατράχια και το πώς ανάγκασαν μια μητέρα να σκοτώσει το παιδί της.

«Δεν είχα την παραμικρή ιδέα. Νόμιζα ότι όλο το χέρι θα κοβόταν στον καρπό, έτσι ένιωσα ευτυχής κι ευγνώμων που μου έκοψαν μόνο ένα δάχτυλο», κατέθεσε ο Σιν Ντονγκ-χιούκ, ο οποίος τιμωρήθηκε με αυτόν τον τρόπο διότι του έπεσε μια ραπτομηχανή. Γεννημένος σε μια φυλακή που ονομάζεται Στρατόπεδο 14, κι αφού αναγκάστηκε να παρακολουθήσει την εκτέλεση της μητέρας και του αδελφού του που κατέδωσε ο ίδιος για να επιβιώσει, ο Σιν είναι ίσως ο πιο γνωστός αποστάτης και επιζήσας των στρατοπέδων. Είπε ότι πιστεύει πως η Επιτροπή αυτή του ΟΗΕ είναι ο μόνος τρόπος να βελτιωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην απομονωμένη και φτωχή χώρα.

«Λόγω του ότι ο λαός της Βόρειας Κορέας δεν μπορεί να υψώσει ανάστημα παίρνοντας στα όπλα, όπως στη Λιβύη και στη Συρία... προσωπικά νομίζω ότι αυτή είναι η πρώτη και η τελευταία ελπίδα που απέμεινε», είπε ο Σιν, προσθέτοντας πως «υπάρχουν πολλά γι' αυτούς να συγκαλύψουν, παρότι δεν παραδέχονται τίποτα».

Υποσιτίζονται ή εξαναγκάζονται να εργάζονται μέχρι θανάτου

Υπολογίζεται ότι στις φυλακές και σε στρατόπεδα κρατουμένων στη Βόρεια Κορέα είναι έγκλειστοι 150.000-200.000 άνθρωποι. Άνθρωποι που έχουν αποσκιρτήσει από τη χώρα λένε ότι πολλοί από τους κρατούμενους υποσιτίζονται ή εξαναγκάζονται να εργάζονται μέχρι θανάτου.

Έπειτα από ενάμιση χρόνο κατά τον οποίο κυβερνά τη Βόρεια Κορέα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, 30 ετών, δεν έχει αφήσει να διαφανεί καμιά πρόθεση να αλλάξει τα άκαμπτα χαρακτηριστικά του καθεστώτος του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ, και του παππού του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Ούτε έχουν υπάρξει σημάδια εγκατάλειψης του απομονωτισμού, ή απώλειας του ελέγχου από πλευράς των αρχών στο κράτος αυτό.

Η Τζι Χίον-α, 34 ετών, είπε στην Επιτροπή ότι την πρώτη ημέρα της φυλάκισής της, το 1999, ανακάλυψε ότι τα παστά βατράχια ήταν ένα από τα ελάχιστα πράγματα που υπήρχαν για να φάει.

«Όλων τα μάτια ήταν βαθουλωμένα. Όλοι έμοιαζαν σαν ζώα. Βατράχια ήταν κρεμασμένα από τα κουμπιά των ρούχων τους, σε πλαστικές σακούλες, με το δέρμα γδαρμένο. Έτρωγαν παστά βατράχια και το ίδιο έκανα κι εγώ», δήλωσε η Τζιν. Η ίδια, μιλώντας χαμηλόφωνα, πήρε μια βαθιά ανάσα πριν περιγράψει λεπτομερειακά πώς μια μητέρα αναγκάστηκε να σκοτώσει το ίδιο της το παιδί.

«Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα νεογέννητο κι ένιωθα χαρούμενη. Αλλά ξαφνικά ακούστηκαν βήματα και ένας φρουρός μπήκε και είπε στην μητέρα να αναποδογυρίσει το βρέφος και να το τοποθετήσει μέσα σε ένα μπολ με νερό. Η μητέρα εκλιπαρούσε το φρουρό να τη λυπηθεί, αλλά εκείνος συνέχισε να την χτυπάει. Έτσι η μητέρα, με τα χέρια να τρέμουν, έβαλε το μωρό με το πρόσωπο προς κάτω μέσα στο νερό. Το κλάμα του σταμάτησε και μια φυσαλίδα έφθασε στην επιφάνεια καθώς πέθαινε. Μια γιαγιά που είχε ξεγεννήσει το μωρό το έβγαλε σιωπηλά έξω».

Ελάχιστοι αναμένουν ότι η Επιτροπή θα επηρεάσει την κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν και θα συμβάλει να δοθεί δημοσιότητα σε μια εκστρατεία που είναι ελάχιστα γνωστή σε διεθνές επίπεδο.

«Ο ΟΗΕ έχει δοκιμάσει διάφορους τρόπους για να πιέσει τη Βόρεια Κορέα επί σειρά ετών, κι αυτός είναι ένας τρόπος να αυξηθεί η πίεση», σχολίασε ο Μπιλ Σάμπας, καθηγητής διεθνούς δικαίου στο πανεπιστήμιο Μίντλσεξ της Βρετανίας. «Αλλά προφανώς, η Βόρεια Κορέα είναι σκληρό καρύδι που δεν σπάει εύκολα, και τα μέσα που έχει στην διάθεση του ο ΟΗΕ είναι περιορισμένα. Θα χρειάζονταν βαθιές πολιτικές αλλαγές στη Βόρεια Κορέα για να υπάρξει πρόοδος στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ελάχιστο πάντως ήταν το ενδιαφέρον στη Σεούλ, όπου μόλις μερικές δεκάδες άνθρωποι, κυρίως δημοσιογράφοι, παρακολούθησαν τις ανοικτές για το κοινό εργασίες της επιτροπής στο πανεπιστήμιο της πόλης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.