Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, όχι μόνο έχει ελλείψεις στην προμήθεια ιατρικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά ακόμη και σε ασήμα...
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, όχι μόνο έχει ελλείψεις στην προμήθεια ιατρικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά ακόμη και σε ασήμαντα (ως οικονομικό κόστος) πράγματα όπως τα γάντια. Σοβαρή είναι η έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό.
Ακόμη και χειρουργημένοι ασθενείς τοποθετούνται επάνω στα κρεβάτια χωρίς να υπάρχουν σεντόνια, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μικρόβια και βακτήρια λόγω σοβαρών ελλείψεων στα είδη ιματισμού. Πολλές φορές οι συγγενείς των ασθενώναναγκάζονται με δικά τους έξοδα να προμηθευτούν από φαρμακεία καθετήρες ή γύψο, αφού τα υπάρχοντα υλικά είναι σε έλλειψη και αυτά που υπάρχουν είναι κακής ποιότητας λόγω οικονομικών δυσχερειών του έχει το νοσοκομείο. Γενικά δεν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των ασθενών σε βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Προβλήματα στη λειτουργία των χειρουργείων προκαλεί η έλλειψη αναισθησιολόγου, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται προγραμματισμένα χειρουργεία και να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία των ασθενών. Άλλωστε την αναστολή των τακτικών χειρουργείων στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης από τις 12 Οκτωβρίου και μετά έχει ζητήσει το Αναισθησιολογικό Τμήμα επικαλούμενο την δραματική συρρίκνωση του προσωπικού.
Μάλιστα, το ιατρικό προσωπικό εκτιμά πως δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον πρόθεση να καλυφθεί το κενό με νέα πρόσληψη επικουρικού ή μόνιμου ειδικού και ως εκ τούτου επισημαίνεται πως το Τμήμα είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στον υπερβολικό όγκο δουλειάς, ο οποίος συνεχώς αυξάνεται.
Καθημερινά οι εγκαταστάσεις λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, οι ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό σε πέντε βασικές κλινικές του νοσοκομείου είναι τρομακτικές. Οι κλινικές αυτές έχουν μείνει μ' έναν ή δύο γιατρούς, χωρίς να μπορούν να λειτουργήσουν και οδηγούνται στο κλείσιμο. Στο νοσοκομείο Ξάνθης η Παθολογική, η Καρδιολογική, το Ακτινολογικό, η Ψυχιατρική, το Νευρολογικό, αδυνατούν να καλύψουν με ασφάλεια τις ανάγκες του πληθυσμού και λειτουργούν οριακά.
Να αναφέρουμε και το περιστατικό του Δημήτρη Αδαμίδη Διευθυντή Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Ξάνθης και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου-Κ. Υ. Ξάνθης και του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης που κινδύνευσε με αργία, διότι άσκησε κριτική στην προϊσταμένη αρχή του Νοσοκομείου, προασπιζόμενος την υγεία των νεογέννητων παιδιών. Με αφορμή την αιμορραγία ενός νεογνού από τον ομφαλό, ο δρ. Αδαμίδης εξέφρασε την άποψη ότι για το περιστατικό ευθύνονται τα κλιπ ομφαλίου λώρου, τα οποία χρησιμοποιούνται στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου. Μεταξύ άλλων τόνισε τις αστοχίες του συγκεκριμένου υλικού και το πώς αυτές θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των νεογνών. Κατόπιν αυτού παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου, επειδή κατήγγειλε τη χρήση ελαττωματικού υγειονομικού υλικού από το Νοσοκομείο Ξάνθης.
Αλλά και στον τομέα της καθαριότητας, οι ατασθαλίες και οι ελλείψεις, καλά κρατούν. Ο ιδιώτης εργολάβος και προσωπικός φίλος του διοικητή του νοσοκομείου κ. Α. Μπαμπαλίδη που έχει πάρει την ανάθεση και έχει αναλάβει την καθαριότητα του νοσοκομείου, απασχολεί εργάτριες με τετράωρη ημερήσια εργασία. Πολλές από τις καθαρίστριες υπό τον καθημερινό φόβο της απόλυσης, δέχονται να εργάζονται υπερωρίες αφιλοκερδώς, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν απολυθεί 20 καθαρίστριες (σε μια μέρα), χωρίς καν να παρέμβει σαν αντίδραση ο διοικητής και να καταγγείλει -ως όφειλε- την σύμβαση με τον ιδιώτη εργολάβο.
Αλλά καμμία αντίδραση ούτε και από την επιθεώρηση εργασίας, ούτε το ΙΚΑ. Αυτός είναι ο εργασιακός μεσαίωνας και οι ''υψηλές'' παροχές της υγείας της δημοκρατικής συγκυβέρνησης του Α. Σαμαρά και γι' αυτές ακριβώς τις ''υψηλές παροχές'' επιβάλουν ανάλγητα και ανθρωποκτόνα το εισιτήριο των 25 ευρω μόνο στους Έλληνες ασθενείς, αφού τους εξαθλίωσαν οικονομικά. Τώρα τους ζητούν και εισιτήριο για το στοιχειώδες δικαίωμα της νοσοκομειακής περίθαλψης και μάλιστα σε περιπτώσεις όπως στο Γ.Ν. Ξάνθης θα καταβάλουν οι Ξανθιώτες ασθενείς το εισιτήριο, χωρίς να τους παρέχεται στην ουσία η νοσοκομειακή περίθαλψη που δικαιούνται. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.