ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ Α.Κ.Ε. Προς τους κ.κ Υπουργούς Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δι...
ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ Α.Κ.Ε.
Προς τους κ.κ Υπουργούς Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Προς τους κ.κ Υπουργούς Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θέμα: Δίωξη εγκλημάτων ρατσιστικής βίας και παράβασης του Ν. 927/79
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» της 6 Οκτωβρίου 2013, στις 24 Απριλίου 2012 ο τότε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Ιωαννίδης είχε αποστείλει προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε έγγραφο με το οποίο ζητούσε τη συνδρομή του κ. Τέντε, «ώστε να διερευνώνται όσο το δυνατόν ενδελεχώς οι περιπτώσεις τέλεσης εγκλημάτων με ρατσιστικό κίνητρο», αλλά και τα εγκλήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο 927/1979. Επίσης, ζητούσε από τις εισαγγελικές αρχές να καταγράφουν και να αναφέρουν τις σχετικές περιπτώσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης που θα συγκεντρώνει τα στατιστικά στοιχεία.
Κατά την εφημερίδα, δεκαοκτώ μήνες πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα, το Υπουργείο Εξωτερικών είχε επισημάνει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ των περιστατικών ρατσιστικών εγκλημάτων που παρέχουν οι επίσημες αρχές της χώρας μας και εκείνων που καταγγέλλονται από ΜΚΟ, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Παραπέμποντας στις επισημάνσεις αυτές του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Ιωαννίδης τόνιζε ότι πράγματι ελάχιστες διώξεις για εγκλήματα του αντιρατσιστικού νόμου 927/1979 ασκούνται κάθε χρόνο, ενώ δεν καταγράφονται ποτέ τα στατιστικά στοιχεία για τα εγκλήματα που διαπράττονται με ρατσιστικό κίνητρο.
Κατά την εφημερίδα, το έγγραφο αναφέρεται και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη και του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δ. Ζημιανίτη, που έχει οριστεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για εγκλήματα φυλετικού μίσους στο πλαίσιο του ODHIR (φορέας του ΟΑΣΕ). Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι:
* Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία και αυτό το σημαντικό κενό κατ' ανάγκην θα καλυφθεί από τις ανεπίσημες καταγραφές περιστατικών από τρίτες πηγές στις οποίες θα καταφεύγουν απεσταλμένοι διεθνών οργανισμών, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία της πολιτείας».
* Θα πρέπει να διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές για τη δίωξη του εγκλήματος η τυχόν ύπαρξη μίσους εθνικού, φυλετικού, θρησκευτικού, ή λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού ως κινήτρου για την τέλεση της πράξης, γεγονός που συνιστά και επιβαρυντική περίσταση (άρθρο 79 παρ. 3 του Π.Κ.).
Ο κ. Ιωαννίδης επικαλείται και σύσκεψη των εισαγγελικών αρχών, με τη συμμετοχή και του ίδιου, στην οποία επισημάνθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται ως προς τη διερεύνηση τέτοιων πράξεων «λόγω του ανεπαρκούς πολλές φορές προσανατολισμού των ερευνών στην κατεύθυνση της διερεύνησης του ρατσιστικού κινήτρου».
Ερωτώνται οι Υπουργοί
1. Τι απάντηση έδωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο έγγραφο του τότε Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης; Ζητείται να κατατεθεί το έγγραφο αυτό, καθώς και όλα τα έγγραφα που συντάχθηκαν σε απάντηση ή σε συνέχεια του εγγράφου αυτού, καθώς και σε σχέση με τη σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών Υπουργείων και του αρμόδιου εισαγγελέων με συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα.
2. Ποια μέτρα πάρθηκαν στη συνέχεια; Ποιες δικογραφίες ανά εισαγγελία σχηματίσθηκαν τουλάχιστο μετά το 2000 με βάση το Ν. 927/79 και πόσες από αυτές οδήγησαν σε άσκηση ποινικών διώξεων και σε παραπομπή σε δίκες με βάση το Ν. 927/79 και με ποιο καταδικαστικό ή αθωωτικό αποτέλεσμα; Πόσες από αυτές τις δικογραφίες αρχειοθετήθηκαν λόγω ευεργετικών διατάξεων παραγραφής του αξιόποινου για αδικήματα με μικρή κοινωνική απαξία που κατά καιρούς νομοθετήθηκαν;
Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Μαρία Γιαννακάκη
Να της στειλουμε κανα νταβραντισμενο πακιστανο...μια που τους αγαπαει τοσο?
ΑπάντησηΔιαγραφή