Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΕ... ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΑΓΚΑΛΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ... ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ!!!

Φιλότουρκη και ανθελληνική η σημερινή, νέα Κυβέρνηση της Αλβανίας δείχνει να θέλει να εκβιάσει λύσεις σε βάρος της Ελλάδος. Με ένα πακέτ...

Φιλότουρκη και ανθελληνική η σημερινή, νέα Κυβέρνηση της Αλβανίας δείχνει να θέλει να εκβιάσει λύσεις σε βάρος της Ελλάδος. Με ένα πακέτο ανιστόρητων «διαφορών», εθνικιστικών στην κοινή ατζέντα κατά τη γνώριμη συνήθεια Αλβανών και Τούρκων.
 Άνοιξε τα χαρτιά του με τον γνωστό δημαγωγικό τρόπο. Για να προκαλέσει εντυπώσεις και το όλο κλίμα της συνάντησης στα Τίρανα. Χθες το βράδυ, αναφέρουν οι σημερινές εφημερίδες Σέκουλι, Μετροπόλ και Tirana Observer, ο Αλβανός ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι (Ditmir Bushati) ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Prizem» του αλβανικού ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Albanian Screen, όπου μίλησε για θέματα τη αρμοδιότητάς του. Μία από τις ερωτήσεις αφορούσε τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα. Χαρακτηριστική της δήθεν ισότιμης και φιλικής διάθεσης για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες:
Ερώτηση: Όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα... παραμένει ανοικτό το θέμα οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων. Τι θα γίνει μ' αυτό το θέμα;
Αλβανός ΥΠΕΞ: Την επόμενη εβδομάδα θα δεχθώ τον Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλο, ο οποίος είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα μας. Η οριοθέτηση της θαλάσσιας γραμμής, είναι ένα σημαντικό θέμα, όπως δυστυχώς υπάρχουν και άλλα θέματα από το παρελθόν, ορισμένα μάλιστα είναι αρκετά παλαιά. Όπως, για παράδειγμα ο νόμος του εμπολέμου, το θέμα των περιουσιών, θέματα της μειονότητας, ο τρόπος αντιμετώπισης των αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, η αναγνώριση των κοινωνικών ασφαλίσεων κ.α. Το φάσμα των θεμάτων είναι ευρύ, όμως η συνεργασία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας είναι πολύ καλή, όπως ήμασταν πολύ καλοί εταίροι όλα αυτά τα χρόνια, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις σε ορισμένες περιόδους. Δεν είναι μυστικό να πούμε ότι δεν καταφέραμε να δρομολογήσουμε ορισμένα σημαντικά θέματα με την Ελλάδα. Ελπίζουμε τα θέματα αυτά να δρομολογηθούν. Θα εργασθούμε για να τα δρομολογήσουμε, στο πνεύμα της ευρωπαϊκής προοπτικής και των σχέσεων καλής γειτονίας. Με την Ελλάδα, εκείνα που μας ενώνουν, όπως είναι η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, είναι περισσότερα απ΄ εκείνα μας χωρίζουν.
-Στη συνέντευξή του, ο ΥΠΕΞ Μπουσάτι απάντησε και σε ερωτήσεις που αφορούν τις σχέσεις της Αλβανίας με την Τουρκία ή και την Ιταλία, τις οποίες και παραθέτουμε στα βασικά τους σημεία:
Ερώτηση: Ο πρώτος ΥΠΕΞ πολύ επισκέφθηκε τα Τίρανα ήταν ο τούρκος ΥΠΕΞ. Καθώς φαίνεται, η κυβέρνησή σας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην Τουρκία, την οποία δεν είχε στο παρελθόν...
Αλβανός ΥΠΕΞ: Έχουμε ταχθεί υπέρ της στρατηγικής συνεργασίας στην περιοχή με χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Τουρκία. Θα ήθελα, για την κοινή γνώμη, να διευκρινίσω ότι μια τέτοια συνεργασία δεν είναι κάτι το αμετάβλητο, που ισχύει για πάντα. Είναι ένα θέμα που έχει σχέση με όχι απλώς με τη γεωγραφική εγγύτητα αλλά με τις τάσεις των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, με συγκεκριμένες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και με χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές αξίες και συμφέροντα. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπου ο καθένας απ' αυτούς τους εταίρους έχει τη δική ιδιαιτερότητα. Όσον αφορά τη σειρά των επισκέψεων που είχαμε και θα έχουμε στην Αλβανία, αυτό δεν είναι θέμα προτεραιότητας. Αλλά πιο πολύ θέμα ατζέντας. Προσπαθήσαμε να συντονίσουμε τη δική μας ατζέντα με την ατζέντα εκείνων που θα επισκεφθούν την Αλβανία.
Ερώτηση: Προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι ο Π/Θ Ράμα επισκέφθηκε την Άγκυρα, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του...
Αλβανός ΥΠΕΞ: Μετά τη νίκη της 23ης Ιουνίου, μαζί με τον Π/Θ επισκεφθήκαμε την Ιταλία, την Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς και τη Βρετανία και τη Γαλλία. Η σειρά ήταν αυτή, δεν ήταν απλώς ταύτιση ατζέντας με τους οικοδεσπότες, αλλά ήταν και μια μελετημένη (αιτιολογημένη) σειρά, βάσει μιας λογικής, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία είναι ένας εταίρος και οι παραδοσιακές ρίζες των σχέσεών μας με το κράτος αυτό, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι πολύ πιο βαθιές σε σύγκριση με τις άλλες χώρες.
Ερώτηση: Κυκλοφορούν φήμες, σύμφωνα με τις οποίες η Αλβανία μπορεί να επωφεληθεί με δάνεια από τη συνεργασία της με την Τουρκία, για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Αληθεύουν;
Αλβανός ΥΠΕΞ: Η Τουρκία υποστήριξε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, είναι γέφυρα σύνδεσης μεταξύ Μέσης Ανατολής και Βαλκανίων. Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Ιταλία, έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στη Μεσόγειο, όπου και η Αλβανία επίσης επιδιώκει να παίξει σημαντικό ρόλο και να επωφεληθεί. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία στηρίζονται πρώτα σε κοινές αξίες, στην κοινή πορεία και το αμοιβαίο όφελος. Απλώς υπάρχει μια οικονομική δυνατότητα να επωφεληθούμε από την Τουρκία και αυτός είναι ο λόγος γιατί εμείς προωθούμε πιο στενές σχέσεις με την Τουρκία.
Ο αλβανός ΥΠΕΞ στη συνέντευξή του, απάντησε και σε ερώτηση για τη θέση της νέας κυβέρνησης ως προς τους Αλβανούς που ζουν στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, στη Νότια Σερβία. Ο Μπουσάτι στην απάντησή του, δήλωσε ότι, πρώτον, η αλβανική κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει την ανέγερση μαιευτηρίου στο Πρέσεβο, και δεύτερο, θα προσπαθήσει να υπογράψει με τη Σερβία, συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων, ώστε η Σερβία να αναγνωρίζει τα πτυχία που παίρνουν αλβανοί φοιτητές από το Πρέσεβο και από πανεπιστήμια της Αλβανίας και αντίστροφα.
nonpapernews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.