«Συνεκτιμώντας το σύνολο της μαρτυρίας που τέθηκε ενώπιον μας, πρώτος και κύριος υπαίτιος για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομ...
«Συνεκτιμώντας το σύνολο της μαρτυρίας που τέθηκε ενώπιον μας, πρώτος και κύριος υπαίτιος για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία της χώρας στα πρόθυρα της χρεoκοπίας, είναι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κύριος Χριστόφιας». Με αυτή την πρόταση αρχίζει την απονομή πολιτικών ευθυνών η Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία. Το SigmaLive έχει στην κατοχή του αυτούσιο το πόρισμα της Επιτροπής.
«Δεν είχε μέτρο»
Το πόρισμα Πική αποδίδει βαρύτατες ευθύνες στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού όπως αναφέρει, «αυτός καθόριζε την οικονομική πολιτική του κράτους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πολιτικής του στα δημοσιονομικά της χώρας και σε κάθε πτυχή της οικονομίας. Επέμενε στην επιβολή των θέσεων του, αγνοώντας συμβουλές και παροτρύνσεις από ειδήμονες σε θέματα της οικονομίας ως προς τις συνέπειες των αποφάσεων του. Δεν είχε μέτρο. Χαρακτηριστική ήταν η απόφαση του να συμφωνήσει άνευ όρων για την απομείωση των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι τράπεζες της Κύπρου, χωρίς κανένα αντιστάθμισμα, επιφέροντας καίριο πλήγμα στον τραπεζικό τομέα. Η ασύγγνωστη καθυστέρηση στην υποβολή αιτήματος για στήριξη και συνομολόγηση συμφωνίας, συνέτειναν σε μεγάλο βαθμό στη διόγκωση του δημοσίου χρέους, στη χειροτέρευση των δημοσιονομικών, χρηματοπιστωτικών και άλλων συναφών προς την οικονομία προβλημάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα.
Η Κυβέρνηση Χριστόφια γνώριζε για το κούρεμα
Όπως διαπιστώνει η Επιτροπή, η Κυβέρνηση Χριστόφια, γνώριζε για το ενδεχόμενο επιβολής κουρέματος καταθέσεων, όπως αυτό εφαρμόστηκε τον περασμένο Μάρτιο.
Συγκεκριμένα στη σελίδα 173 του πορίσματος αναφέρεται ότι:
- Η παράγραφος 1,19 του Μνημονίου της 29ης Νοεμβρίου 2012 άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο διάσωσης των τραπεζών με ίδια μέσα.
- Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η τότε κυβέρνηση ήγειρε ένσταση ή διατύπωσε αμφιβολίες ή επιφυλάξεις ως προς τη νομική υπόσταση της απόφασης της Κομισιόν στις 6 Ιουνίου 2012 η οποία κάνει πρόνοια περί τούτου.
- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε απάντηση της επιστολής αιτήματος της κυπριακής κυβέρνησης για διασαφήνιση του θέματος απομείωσης καταθέσεων σε τράπεζα, της 24ης Φεβρουαρίου 2013, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο απομείωσης καταθέσεων κατά την εξέταση συμφωνίας για στήριξη της Κύπρου από το Eurogroup του Μαρτίου του 2013.
«Εγώ κυβερνώ, κάμνω ότι θέλω»
Σε άλλο σημείο του πορίσματος, η Επιτροπή επικαλούμενη τις καταθέσεις των αξιωματούχων του Υπουργείου Οικονομικών, εξάγει το συμπέρασμα ότι αν και σε πρώτο στάδιο ο προϋπολογισμός καταρτιζόταν από τους λειτουργούς του Υπουργείου με γνώμονα την αντιστοιχία μεταξύ δαπανών και εισοδημάτων του κράτους, άλλαξε άρδην από την εκτελεστική εξουσία πριν κατατεθεί στη Βουλή. Αυξήθηκαν οι δαπάνες, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση του θέματος με τις διευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομικών. «Εύλογα συνάγεται ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση λειτουργούσαν κάτω από το πλέγμα «Εγώ κυβερνώ, κάμνω ότι θέλω», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ευθύνες στο Υπουργικό Συμβούλιο
Ευθύνες αποδίδονται και στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τα οποία σύμφωνα με το πόρισμα είχαν την ευχέρεια να απορρίψουν προτάσεις και νομοσχέδια σχετικά με την οικονομία πράγμα το οποίο δεν έπραξαν. «Σε περίπτωση διαφωνίας, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Είτε παραίτηση ή συνταύτιση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι ευθύνες των κομμάτων
Ευθύνες αποδίδονται και στα κόμματα της συγκυβέρνησης. «Πρωταρχικά το ΑΚΕΛ που ήταν αλληλένδετο με τον Πρόεδρο Χριστόφια και παρείχε την υποστήριξη του στην Κυβέρνηση του καθόλη τη διάρκεια της θητείας του. Στο στόχαστρο της Επιτροπής και το ΔΗΚΟ το οποίο μετείχε στην Κυβέρνηση Χριστόφια για 3,5 χρόνια. «Αποχώρησε από την Κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2011 για το λόγο ότι δεν επήλθε συμφωνία με τον Πρόεδρο ως προς τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Δεν αποχώρησαν λόγω διαφωνίας, έστω και καθυστερημένα, για τη διαχείριση των οικονομικών από την Κυβέρνηση. Ευθύνες αποδίδονται και στην ΕΔΕΚ η οποία μετείχε στην Κυβέρνηση για δύο χρόνια. «Αποχώρησε από την Κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2010 λόγω διαφωνίας με τους χειρισμούς του «Προέδρου Χριστόφια και την πολιτική του στο κυπριακό. Η κατάρρευση της οικονομίας δρομολογήθηκε από το 2008 και επιτάθηκε το 2009, περίοδος κατά την οποίαν η ΕΔΕΚ μετείχε στην Κυβέρνηση».
Ευθύνες και στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη για το κούρεμα
Από τον κατάλογο των ευθυνών δεν απουσιάζει ούτε η παρούσα κυβέρνηση. Σύμφωνα με την επιτροπή Πική, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση του ευθύνονται για ένα και μόνο λόγο: Η προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup υπολειπόταν. Υποτιμήθηκαν ενδεχόμενα που κατά λογική συνέπεια, έπρεπε να προβλεφθούν. Δεν απορρίπτουμε όμως τη θέση του κυρίου Αναστασιάδη ότι πριν τη σύναψη της συμφωνίας βρέθηκε προ αδυσώπητου διλήμματος να δεχθεί ή να μη δεχθεί τη σύναψη της εκβιαστικά τεθείσας συμφωνίας. Πήρε το βάρος να δεχθεί, κρίνοντας ότι η άρνηση θα είχε δυσμενέστερες συνέπειες για τον τόπο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η απουσία των τραπεζών από τη διαπραγμάτευση
Η Επιτροπή θεωρεί επίσης σφάλμα το γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι των τραπεζών. «Οι διαπραγματεύσεις, βέβαια, περιπλάκηκαν λόγω της έκθεσης PIMCO η οποία σύμφωνα με προβληθέντες ισχυρισμούς, υπέρβαλε τις ανάγκες των τραπεζών, υιοθετώντας υπερβάλλοντας ακραία σενάρια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά την συμφωνία για διάθεση των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής στην Ελλάδα, η Επιτροπή αναφέρει ότι είναι πρόδηλο ότι είχε ως αντικείμενο τον περιορισμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των δύο τραπεζών στην Κύπρο. «Μπορεί ακόμα να λεχθεί ότι υπήρχαν ενδεχομένως και αλλότρια κίνητρα χωρών της ευρωζώνης να προσελκύσουν προς ίδιο όφελος καταθέσεις μη Κυπρίων στις κυπριακές τράπεζες. Αφήνονται ακόμα ερωτηματικά ως την επάρκεια της τιμής στην οποία διατέθηκαν. Η παρουσία των τραπεζών στη διαπραγμάτευση ήταν απαραίτητη για το σκοπό αυτό», αναφέρει η Επιτροπή.
Στο μικροσκόπιο και οι κεντρικοί τραπεζίτες
Σε ότι αφορά τον πρώην Κεντρικό Τραπεζίτη, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, το πόρισμα αναφέρει ότι επί της δικής του θητείας δεν διερευνήθηκε ως έπρεπε η ταύτιση συμφερόντων μεταξύ Marfin και Tosca Fund.
«Η πληροφορία περιήλθε σε γνώση του Χριστόδουλου Χριστοδούλου από τον Φεβρουάριο του 2006 και εύλογα μπορεί να συναγάγει κάποιος ότι το θέμα δεν διερευνήθηκε ούτε μετά τις 26 Ιουνίου 2006, οπότε παραχωρήθηκε η άδεια για την επέκταση του μεριδίου της Marfin», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Για τον Αθανάσιο Ορφανίδη, το πόρισμα αναφέρει ότι ο εποπτικός ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας ως προς την απόκτηση και κατοχή ελληνικών ομολόγων από τις κυπριακές τράπεζες υπήρξε χαλαρός. «Ένδειξη αποτελεί η προειδοποιητική επιστολή της 1ης Μαρτίου 2010 χωρίς να υπάρξει συνέχεια στο θέμα», αναφέρει το πόρισμα Πική.
Για την νυν διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας, της οποίας ηγείται ο Πανίκος Δημητριάδης, η Επιτροπή ασκεί κριτική γιατί συνέχισε την παροχή ELA στη Λαϊκή το ποσό του οποίου ξεπέρασε τα 9 δις τον Ιούλιο του 2012, εφόσον η τράπεζα ήταν πλέον αφερέγγυα.
«Πλησιέστερη προς την αλήθεια είναι η δήλωση του κ. Δημητριάδη στις 26 Μαρτίου 2013, ότι η Λαϊκή Τράπεζα κρατήθηκε στη ζωή μέσω του αναπνευστήρα του ELA για 9 μήνες και ότι η συμφωνία με την τράπεζα αποτέλεσε όρον επιβεβαίωσης για τη χώρα. Πρόσθεσε, ότι σκοπός ήταν να την κρατήσουμε στη ζωή, να γίνουν οι εκλογές και η νέα κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Εν κατακλείδι τονίζεται ότι στο πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες για την εξαγορά της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, με το άνοιγμα στη Ρωσία να χαρακτηρίζεται επικίνδυνο εξ' αρχής.
sigmalive.com
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.