Εχει χυθεί πολύ μελάνι και κυρίως έχει «καεί» πολύ φιλμ για να απεικονισθούν με τον καλύτερο τρόπο οι συνέπειες ενός Αρμαγεδώνα από το ε...
Ωστόσο, το περιοδικό Nature δημοσίευσε μια νέα μελέτη αστρονόμων η οποία είναι άκρως ανησυχητική, καθώς οι πιθανότητες μιας τέτοιας καταστροφής είναι πολύ περισσότερες από αυτές που πιστεύαμε μέχρι πρότινος.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η πιθανότητα αυτή είναι πλέον δέκα φορές μεγαλύτερη απότι στο παρελθόν και τονίζουν την ανάγκη να βελτιωθούν τα μέτρα πρόληψης και προειδοποίησης για αυτό το ενδεχόμενο.
Το λάθος των ερευνητών και της NASA ήταν πως μέχρι πρότινος σκάναραν το διάστημα για τεράστιους αστεροειδείς με διάμετρο μεγαλύτερη από 30 μέτρα.
Ωστόσο, το παράδειγμα της πτώσης μετεωρίτη στη Ρωσία, ο οποίος ήταν μόλις 19 μέτρα διάμετρο, αναγκάζει τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και να μεγαλώσουν τις έρευνές τους.
Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη του μετεωρίτη πάνω από τη Γη, κομμάτια του οποίου χτύπησαν περιοχές της Ρωσίας, ήταν 40 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα.
Οι μικρότεροι αστεροειδείς μπορεί να μην προεξοφλούν εικόνες «Αποκάλυψης», ωστόσο, αναγκάζουν τους επιστήμονες να τους προσέξουν ακόμη περισσότερο.
«Εχουμε υποτιμήσει εντελώς τον κίνδυνο από μικρότερους αστεροειδείς και μόλις έχουμε αρχίσει να τους καταγράφουμε» τονίζουν οι ερευνητές.
Το ερώτημα είναι εάν το Σύμπαν μας επιφυλάσσει μοίρα ανάλογη με εκείνη των δεινοσαύρων.
Οι επιστήμονες πάντως απαντούν πως μπορούν να κατασκευαστούν συστήματα που θα βρίσκουν αυτούς τους μικρότερους αστεροειδείς ημέρες και εβδομάδες προτού χτυπήσουν.
«Εχουμε την τεχνολογία. Μπορούμε να καταγράψουμε τις κινήσεις τους και να εφαρμόσουμε τα κατάλληλα συστήματα». iefimerida.gr
το παραδειγμα της Ρωσιας ειναι ατυχες ηταν δοκιμη του μπεβατρον
ΑπάντησηΔιαγραφή