Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΛΟΥΚΕΤΟ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΕΣ... ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 2014!!!

από τον Κώστα Παππά,από το Σαββατιάτικο ένθετο της «Δημοκρατίας» για την Ορθοδοξία Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εκκλησιαστικές ακαδημίες κ...

από τον Κώστα Παππά,από το Σαββατιάτικο ένθετο της «Δημοκρατίας» για την Ορθοδοξία

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εκκλησιαστικές ακαδημίες και τα εκκλησιαστικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς τα οικονομικά τους βρίσκονται στο κόκκινο και οι εκκλησιαστικές εστίες φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος σίτισης φοιτητών και μαθητών. Μέσα στις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, οι πόροι για την ομαλή λειτουργία τους είναι πλέον δυσεύρετοι, με αποτέλεσμα οι 411 στεγαζόμενοι φοιτητές και μαθητές και οι 1.102 που σιτίζονται στις σχολές και στα σχολεία αυτά να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καμιά παροχή.
Τα εκκλησιαστικά σχολεία έχουν προσφέρει τόσα και τόσα στην Παιδεία της χώρας, αφού σε αυτά φοίτησαν πολλοί κληρικοί και ιεράρχες, καθώς και πολλοί επιστήμονες στις δύσκολες δεκαετίες του '50 του '60. Δυστυχώς, τα άλλοτε «διαμάντια» της Παιδείας κινδυνεύουν σήμερα με λουκέτο αν δεν κινητοποιηθούν γρήγορα οι αρμόδιοι φορείς. Για το θέμα, μάλιστα, ενημερώθηκε μέσα στην εβδομάδα και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.
Η «δημοκρατία» ανοίγει σήμερα τον φάκελο της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και παραθέτει στοιχεία που μόνο αισιοδοξία δεν μπορούν να δώσουν για το μέλλον όλων αυτών των ιδρυμάτων. Το οξύ πρόβλημα της χρηματοδότησης των εκκλησιαστικών σχολών ανέδειξε πριν από λίγες μέρες και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, κατά την επίσκεψή του στο Φιλιππίδειο οίκημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Μεταξύ των άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος είπε προς το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές ότι «έχουμε 27 εκκλησιαστικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Η θέση της Πολιτείας είναι ότι δεν μπορεί να κλείσει εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά δεν μπορεί και να τα συντηρεί. Γι' αυτό πρέπει να σκεφτούμε τι σχολές θέλουμε και πώς τις συντηρούμε». Από τη συζήτηση που ακολούθησε φάνηκε ξεκάθαρα ότι τα λουκέτα είναι δεδομένα και το ζήτημα είναι πόσα θα είναι αυτά και πότε θα ανακοινωθούν.
Ως προς το άλλο «καυτό» θέμα, αυτό των εκκλησιαστικών εστιών, μίλησε στη «δημοκρατία» ο μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Ο σεβασμιότατος επιβεβαίωσε την άσχημη κατάσταση και δήλωσε ότι «όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια με πολύ σεβασμό στα χρήματα που μας δίνει το κράτος. Από αυτά συντηρούμε τις εστίες των ανώτατων εκκλησιαστικών ακαδημιών, ενώ με χρήματα που δίνει η Εκκλησία συντηρούμε τις εκκλησιαστικές εστίες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε μέσα από την καλή διαχείριση των εκκλησιαστικών εστιών στο τέλος κάθε έτους να έχουμε και ένα απόθεμα. Ετσι, παρόλη την οικονομική δυσπραγία και τη μεγάλη μείωση των χρημάτων που λάβαμε από τον κρατικό και τον εκκλησιαστικό προϋπολογισμό, μπορέσαμε να λειτουργήσουμε το 2012-2013 χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ομως τα προβλήματα που έρχονται είναι πολύ μεγάλα. Για τις αρχές του 2014 οι δυσκολίες φαίνονται ανυπέρβλητες».
Ο κ. Δωρόθεος τόνισε την καλή συνεργασία που υπάρχει με το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι «έχουμε βρει στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο όπως και στον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων Γεώργιο Καλατζή μεγάλη ανταπόκριση στα θέματα της εστίας εκκλησιαστικής εκπαιδεύσεως. Οι πόρτες τους είναι ανοιχτές και στέργουν στα προβλήματά μας, αλλά και οι ίδιοι δεν είναι παντοδύναμοι να διαχειρίζονται τα χρήματα όπως θέλουν και με την άνεση που είχαν τα υπουργεία στο παρελθόν. Πλέον και η εκκλησιαστική εστία πρόκειται να λάβει πολύ λίγα χρήματα από τον Προϋπολογισμό του 2014. Θα λάβει λιγότερα χρήματα και από την Εκκλησία, διότι και εκείνη αντιμετωπίζει τα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε και με συνοχή καρδίας έχει αναφέρει ο μακαριότατος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα ώστε να κυλήσει το σχολικό έτος έως τον Ιούνιο του 2014. Ετσι ζητήσαμε ακρόαση από την Ιερά Σύνοδο την περασμένη Τρίτη και εκθέσαμε τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας. Μέσα στην αγωνία μας προσπαθούμε να βρούμε κάθε πρόσφορο μέσο που θα μπορούσε να μας εξασφαλίσει ό,τι είναι δυνατόν, ακόμα και σε είδος, για να κρατήσουμε τις εστίες ανοιχτές».
«Δεν βλέπω πώς μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά»
Από την πλευρά της η διευθύντρια της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης Καλή Αλυσανδράτου δεν έκρυψε και εκείνη την αγωνία της για την εξέλιξη των πραγμάτων, επισημαίνοντας στη «δημοκρατία»: «Από πού να γίνουν περικοπές; Δεν μπορούμε να κόψουμε τη σίτιση των παιδιών , μιλάμε για παιδιά πολύ φτωχών οικογενειών. Φέτος στεγάζονται στις εστίες 411 παιδιά και σιτίζονται 1.102 . Αν δείτε τους πίνακες των προηγούμενων ετών, θα καταλάβετε την αύξηση. Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και τα λύκεια, αφού ουσιαστικά όλα είναι στον αέρα. Πέρυσι χρειαστήκαμε 732.919,64 ευρώ για τη λειτουργία όλου αυτού του έργου, φέτος με τις αυξημένες ανάγκες υπολογίζουμε το ποσό αυτό σε 760.000 με 770.000 ευρώ». Η κυρία Αλυσανδράτου πρόσθεσε ότι «όλοι προσπαθούμε να βρούμε από πού μπορεί να γίνουν περικοπές, αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε τι θα γίνει με όλα αυτά τα εκατοντάδες παιδιά. Ετσι όπως έχουν σήμερα που μιλάμε τα πράγματα, δεν ξέρω πώς μπορεί να λειτουργήσουν απρόσκοπτα μέσα στο 2014 οι εκκλησιαστικές εστίες. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκθέσουμε την κατάσταση στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και να περιμένουμε τις αποφάσεις της».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.