Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ... Η ΣΚΩΤΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΣΤΕΡΛΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ...

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Σκωτίας δημοσιοποίησε σήμερα την πολύ-αναμενόμενη «Λευκή Βίβλο» για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμέν...


Η περιφερειακή κυβέρνηση της Σκωτίας δημοσιοποίησε σήμερα την πολύ-αναμενόμενη «Λευκή Βίβλο» για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενόψει του δημοψηφίσματος το οποίο θα λάβει χώρα για το θέμα το Σεπτέμβριο του 2014, και η οποία -όπως διατείνεται η τοπική κυβέρνηση- είναι το πιο «ολοκληρωμένο και λεπτομερές σχέδιο» που δημοσιεύτηκε για το θέμα αυτό.

Αν η Σκωτία γινόταν ανεξάρτητη, θα κρατούσε τη βρετανική στερλίνα και τη βασίλισσα και θα παρέμενε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα είχε τη δική της αμυντική δύναμη και θα συνέλεγε η ίδια τους φόρους της, δήλωσε σήμερα ο Σκωτσέζος πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Άλεξ Σάλμοντ, τόνισε ότι το σχέδιο θέτει άνευ αμφισβητήσεων τη δυνατότητα της Σκωτίας να μετατραπεί σε επιτυχημένο πλήρως ανεξάρτητο έθνος. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης σημείωναν πρόσφατα ότι «ο χρόνος τελειώνει» για το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας σε ό,τι αφορά στην ανάγκη να απαντήσει στις προκλήσεις μιας ενδεχόμενης ανεξαρτησίας.

Ο 58χρονος Σάλμοντ, ο οποίος απευθύνθηκε σε ένα ακροατήριο περίπου 200 Βρετανών και ξένων δημοσιογράφων, υπογράμμισε πως οι φόροι των Σκωτσέζων δεν θα δαπανηθούν σε πυρηνικά προγράμματα και ότι οι πυρηνικοί πύραυλοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα απομακρυνθούν οριστικά από τη Σκωτία. Ένα άλλο σημαντικό και εν δυνάμει επίμαχο σημείο είναι το γεγονός ότι η Σκωτία εννοεί να κρατήσει το 90% των εσόδων από τα σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας.

Εξάλλου, οι Σκωτσέζοι καλούνται να ψηφίσουν στις 18 Σεπτεμβρίου του ερχόμενου έτους για το αν επιθυμούν να γίνουν ανεξάρτητο κράτος εγκαταλείποντας τα τριακόσια χρόνια της ένωσης με την υπόλοιπη Βρετανία. Οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι θα απαντήσουν στο ερώτημα: «Πρέπει η Σκωτία να μετατραπεί σε ανεξάρτητη χώρα» με ψηφοδέλτια «ναι» ή «όχι». Στην περίπτωση που υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα η περιφερειακή κυβέρνηση της Σκωτίας όρισε την 24η του Μάρτη του 2016 ως «Ημέρα της Ανεξαρτησίας». Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Times και του Real Radio Scotland, έδειξε ότι το 47% των Σκωτσέζων ήταν αντίθετοι με την ιδέα της ανεξαρτησίας, ενώ το 38% τάσσονται υπέρ.

Με τους αυτονομιστές να υπολείπονται στις δημοσκοπήσεις, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) του Σάλμοντ ελπίζει ότι η λευκή βίβλος θα πείσει τους πολλούς σκεπτικιστές, καθώς απαντά σε ερωτήσεις που το SNP έχει κατηγορηθεί πως αποφεύγει. Συγκεκριμένα περιέχει απαντήσεις σε 650 ερωτήσεις που τίθενται από «αληθινούς ανθρώπους» και εκτίθενται σ' αυτή για πρώτη φορά λεπτομερώς τα σχέδια της κυβέρνησης για το νόμισμα, τη φορολογία, την παιδεία, την άμυνα, το κοινωνικό σύστημα.

Τα τρία κύρια πολιτικά κόμματα της Βρετανίας (Συντηρητικό Κόμμα, Εργατικό Κόμμα, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) έχουν ταχθεί κατά της ανεξαρτησίας, υποστηρίζοντας πως η Σκωτία θα βρεθεί σε χειρότερη οικονομική κατάσταση αν μείνει μόνη της και δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ή να προβάλλει ισχύ στην παγκόσμια σκηνή τόσο όσο μπορεί ως τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η «Λευκή Βίβλος»

Η «Λευκή Βίβλος» είναι ένα έγγραφο με περισσότερες από 200 σελίδες και περιλαμβάνει κάπου 650 απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το τι θα σήμαινε η ανεξαρτησία, τόνισε η περιφερειακή κυβέρνηση της Σκωτίας, η οποία είναι υπό την ηγεσία του Εθνικού Κόμματος που έχει ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας. Στόχος είναι να πείσει τους Σκωτσέζους να ψηφίσουν στις 18 Σεπτεμβρίου του ερχόμενου χρόνου υπέρ του τερματισμού της 306ετούς ένωσης με την Αγγλία, τη στιγμή που ο Σάλμοντ δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη να αυξηθούν οι φόροι σε περίπτωση που η Σκωτία αποσχισθεί.

«Ο οδηγός και οι απαντήσεις που προσφέρει θα δείξουν με σαφήνεια τη διαφορά που μπορούμε να έχουμε στη Σκωτία, αν οι αποφάσεις για το μέλλον λαμβάνονται από εκείνους που νοιάζονται περισσότερο για τη Σκωτία δηλαδή το λαό της Σκωτίας», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Στάργκεον που παρουσιάσε το κείμενο στη Γλασκώβη από κοινού με τον πρωθυπουργό Άλεξ Σάλμοντ. Οι δύο τους θα απαντήσουν σε ερωτήσεις για το ποιο νόμισμα θα χρησιμοποιεί η ανεξάρτητη Σκωτία, πώς θα εκμεταλλευτεί τον πετρελαϊκό της πλούτο, αν θα τον μοιράζεται με την Αγγλία, αν θα είναι μέλος της ΕΕ, και τι θα συμβεί με τα συστήματα φορολογίας και την υγεία.

Τέλος, να σημειωθεί πως η επιδίωξη της Σκωτίας να αποκτήσει την ανεξαρτησία της παρακολουθείται διεθνώς με μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα στην Καταλωνία, το 80% των κατοίκων της οποίας υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της από την Ισπανία. prototema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.