Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΛΙΑ... ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ Ο (Τ)ΣΥΡΙΖΑ!!!

Από 15 μέχρι 17 Νοεμβρίου είχα τη χαρά να εκπροσωπήσω τον ΣΥΡΙΖΑ στο 19ο συνέδριο του ΚΚ Ισπανίας. Ένα συνέδριο που έγινε μέσα σε κλίμα ευ...

Από 15 μέχρι 17 Νοεμβρίου είχα τη χαρά να εκπροσωπήσω τον ΣΥΡΙΖΑ στο 19ο συνέδριο του ΚΚ Ισπανίας. Ένα συνέδριο που έγινε μέσα σε κλίμα ευφορίας μετά την ομολογουμένως επιτυχημένη παρουσία του ΚΚ και στα κινήματα, αλλά και στη βουλή, όπως και από τα αυξημένα ποσοστά που φαίνεται να συγκεντρώνει η Ενωμένη Αριστερά στις δημοσκοπήσεις. Όλοι μιλούν για τη μεγάλη έκπληξη που έρχεται. Και στα πρόσωπα των συντρόφων μας έβλεπες αυτή την αισιοδοξία.
Από όλα τα μέρη της Ισπανίας βρέθηκαν παλιοί και νέοι σύντροφοι, που είχαν συμμετάσχει σε έναν πολύ καλά οργανωμένο προσυνεδριακό διάλογο, κάτι που φάνηκε και στο συνέδριο.
Το ΚΚ Ισπανίας απευθύνει κάλεσμα στον ισπανικό λαό για να δημιουργηθεί ευρύ μέτωπο ενάντια στην τρόικα, για να υπερασπίσουν τη δημοκρατία και για να αγωνιστούν ενάντια στην ψήφιση ενός νέου συντάγματος, που δε θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Μην ξεχνάμε ότι εδώ και χρόνια έχει αρχίσει στην Ισπανία συζήτηση για το νέο σύνταγμα, που θα αντικαταστήσει αυτό του 1978.
Ο πρώην και νυν γενικός γραμματέας Χοσέ Λουίς Θεντέλια είχε ευρύτατη αποδοχή και μαζί με τον συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Κάγιο Λάρα αποτελούν δυο πρόσωπα που εμπνέουν την ισπανική Αριστερά. Μια Αριστερά, που είναι σε συνεχή άνοδο, μιας και απεγκλωβίζονται από το σοσιαλιστικό κόμμα, που είναι σε ελεύθερη πτώση, πολλοί ψηφοφόροι.
Το ΚΚ Ισπανίας ήταν αυτό που έβαλε τις βάσεις στην Ισπανία για μια μεγάλη συμμαχία της Αριστεράς και όλες οι οργανωτικές του δομές βρίσκονται σήμερα στη διάθεση της Ενωμένης Αριστεράς, του ενωτικού αυτού εγχειρήματος, που λέγεται ότι θα επηρεάσει καταλυτικά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία στα επόμενα χρόνια.
Ο Κάγιο Λάρα σε μια αποστροφή του λόγου του απευθύνθηκε στους συνέδρους λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε;» Για να πάρει την καταφατική απάντηση των συνέδρων, που βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ την ελπίδα. «Οι Έλληνες φίλοι μας μπορούν και θα το κάνουν. Μπορούμε και εμείς».
Επίσης έγινε ευρεία αναφορά στις ευρωεκλογές, που θα αποτελέσουν τη μητέρα των μαχών. Εκφράστηκε από τον γ.γ. Χ.Λ.Θεντέλια η ανάγκη για μια στενή συνεργασία των αριστερών κομμάτων στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, χωρίς μνημόνια και τρόικες, χωρίς τράπεζες που αποδομούν τις ευρωπαϊκές οικονομίες για να επιβιώσουν και να κερδοσκοπήσουν.
Μετά από το συνέδριο αυτό βγαίνει και το ΚΚ Ισπανίας πιο δυνατό, αλλά κερδίζει και η Ενωμένη Αριστερά, μιας και τα ζητήματα που τέθηκαν βρίσκουν απήχηση και σε πιο πλατιά στρώματα. Ζητούμενο είναι η διεύρυνση των συμμαχιών, η δυναμική παρουσία στα κινήματα και στα συνδικάτα και η δημιουργία μιας κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αναταράξει το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία και θα ενισχύσει και το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

*Ο Σταύρος Καραγκούνης είναι μέλος της Γραμματείας της Ν.Ε. Αν. Αττικής και του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.