Με σημαντική επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχειρησιακή εκπαίδευση μετά βολών που διεξήγαγε η Σχολή Πυροβολικού (ΣΠΒ). Σημειώνεται, ότι η ΣΠΒ απ...
Με σημαντική επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχειρησιακή εκπαίδευση μετά βολών που διεξήγαγε η Σχολή Πυροβολικού (ΣΠΒ).
Σημειώνεται, ότι η ΣΠΒ αποτελεί τον κύριο πάροχο εκπαίδευσης σε αντικείμενα Πυροβολικού στα στελέχη όλων των επιπέδων του Όπλου και ο υπεύθυνος φορέας για την εκπαίδευση σε αντικείμενα σχεδίασης και συντονισμού πυρών υποστήριξης, στοχοποίησης και διαχείρισης παρατηρούμενων βολών.
Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα έλαβε μέρος στο πεδίο ασκήσεων και βολής του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) στη Θήβα, από 4 έως 8 Νοεμβρίου 2013, και εντασσόταν στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης εκπαίδευσης των ανθυπολοχαγών και των μόνιμων υπαξιωματικών τάξης 2013.
Κατά τη διάρκεια του πενθημέρου εξετάστηκε από τακτικής άποψης η Πυροβολαρχία σε όλες τις φάσεις του αγώνα και δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαδικασία της ταχείας ανάπτυξης.
Η τακτική αυτή επιτρέπει την ανάπτυξη του Πυροβολικού σε περίπτωση που απαιτηθούν πυρά από τις δυνάμεις ελιγμού κατά τη διάρκεια της κίνησης. Η ταχεία ανάπτυξη Πυροβολαρχίας, καταρχήν εκτελείται από φάλαγγα πορείας και χαρακτηρίζεται από την έλλειψη χρόνου για την πλήρη εκτέλεση τοπογραφικής αναγνώρισης και εκτελείται από τον διοικητή της Πυροβολαρχίας ή από τον Αξιωματικό Βολής (ΑΞΒΟΛ).
Η τακτική απαιτεί πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και πλήρη αποσαφήνιση των καθηκόντων των εμπλεκομένων ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία στα πολύ περιορισμένα χρονικά όρια που επιβάλλονται.
Στην εκτέλεση της διαδικασίας της ταχείας ανάπτυξης το Πυροβολικό καλείται να εκπέμψει πυρά στο συντομότερο δυνατόν χρονικό διάστημα χωρίς την ύπαρξη τοπογραφικής οργάνωσης,γεγονός που, όπως αναφέρθηκε, καθιστά την εν λόγω διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της απαιτούμενης ταχύτητας ενεργειών σε συνδυασμό με την ακρίβεια, από πλευράς ασφαλείας αλλά και αποτελεσματικότητας, στην εκτέλεση των πυρών.
Κατά την διάρκεια της ΤΑΜΣ η ΣΠΒ εφάρμοσε την τακτική της ταχείας ανάπτυξης με την εκτέλεση πυρών παρά το αυξημένο ρίσκο της διαδικασίας, γεγονός που προσέδωσε μεγάλο ρεαλισμό στην εκπαίδευση και ενίσχυσε σημαντικά την αυτοπεποίθηση στα νεαρά στελέχη του Πυροβολικού που εκπαιδεύονται στη Σχολή Πυροβολικού μόλις τρεις μήνες.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε επίσης στην πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του Συστήματος Τακτικού και Τεχνικού Ελέγχου Πυρός (ΣΤΤΕΠ) «ΔΙΑΣ» αλλά και στην ενσωμάτωση του συστήματος στην τακτική της ταχείας ανάπτυξης με πρωτοπόρα μεθοδολογία η οποία αυξάνει την ακρίβεια των πυρών και μειώνει το χρόνο εκπομπής αυτών.
Είναι αυτονόητο ότι η επιχειρησιακή εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε αντανακλά την ταχύτατη μετάβαση του Πυροβολικού Μάχης του Ελληνικού Στρατού σε μία νέα επιχειρησιακή αντίληψηόπου η ταχύτητα, η ακρίβεια των εκπεμπόμενων πυρών και η τακτική κινητικότητα (που αυξάνει δραματικά την επιβιωσιμότητα των φίλιων δυνάμεων) αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία.
Το γεγονός ότι η δραστηριότητα αυτή έλαβε χώρα αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου εκπαίδευσης καταδεικνύει ότι ο Ελληνικός Στρατός και το Πυροβολικό με τον ανάλογο εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων όχι μόνο διατηρεί αλλά και βελτιώνει σε αντικείμενα επιχειρησιακής αιχμής τον κύριο αντικειμενικό σκοπό, δηλαδή να δημιουργήσει στελέχη που να μπορούν να ανταποκριθούν αλλά και να αυξήσουν την επιβιωσιμότητα στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.