«Κάποιες φορές οι πολιτικοί επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον, αντί να συνεργάζονται για να επιλύσουν το πρόβλημα. Παίζουν το παιχνίδι...
Αφού φύτεψε επιτυχώς δέντρο στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, το οποίο δήλωσε ότι συμβολίζει τη δύναμη των πολιτών να έχουν φωνή, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε δηλώσεις σε Τούρκους δημοσιογράφους.
Όπως αναφέρει στη Hurriyet ο δημοσιογράφος, Χουσείν Χαγιατσεβέ, με αφορμή την οικολογική δράση στο πάρκο που έγινε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και την τουρκική αστυνομία, ο Παπανδρέου δήλωσε ότι τα κινήματα που δραστηριοποιούνται, όπως αυτό που αγωνίστηκε για το πάρκο Γκεζί, αποτελούν τμήμα της δημοκρατίας.
«Η δημοκρατία είναι μία καινοτομία που εξασφαλίζει τη διανομή της εξουσίας, διότι η συγκέντρωση της εξουσίας μπορεί μοναχά να στερήσει την κοινωνία από τη συλλογική φαντασία, δηλαδή, κάποιος μπορεί να αποφασίζει για εσάς. Το βαθύ νόημα της δημοκρατίας δεν είναι να δοθεί η εξουσία σε κάποιον, αλλά να συμμετέχουν όλοι», είπε σε ομάδα δημοσιογράφων.
Τόνισε, δε, ότι κινήματα όπως αυτό που δραστηριοποιήθηκε για τη διατήρηση του πάρκου Γκεζί την ώρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προγραμμάτιζε την καταστροφή του για την ανοικοδόμηση εμπορικού κέντρου, είναι σημαντικά.
«Χρειαζόμαστε περισσότερες φωνές να ακουστούν. Και αυτό αποτελεί μέρος της δημοκρατίας», συμπλήρωσε.
Όταν ερωτήθηκε για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, απάντησε ότι οι πολιτικοί επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο, χωρίς να συνεργάζονται για την επίλυση των προβλημάτων.
«Κάποιες φορές οι πολιτικοί επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο, αντί να συνεργάζονται για να επιλύσουν το πρόβλημα. Παίζουν το παιχνίδι του εθνικισμού, του σεκταρισμού, παίζουν πάνω στις θρησκευτικές διαφορές, στο λαϊκισμό», δήλωσε, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.
Αντιθέτως, είπε, ότι οι πολιτικοί θα έπρεπε να συνεργαστούν, καθώς και να συνεργαστούν και η Γερμανία, με την Ελλάδα και την Ιταλία για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα.
Αλλά, οι πολιτικοί, σύμφωνα με τον Παπανδρέου λένε: «Όχι, όχι, το πρόβλημα είναι οι τεμπέληδες Έλληνες», καθώς αυτό ενισχύει τις συντηρητικές δυνάμεις να στρέψουν την κοινωνία στο παρελθόν.
«Υπάρχουν πιο πολύπλοκα προβλήματα, ενώ ο εθνικισμός είναι εύκολος. Όμως, δεν είναι λογικό, δεν επιλύει προβλήματα. Πρέπει να συνεργαστούμε», επισήμανε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να δώσει ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί κάποιος να δουλέψει πάνω στις βασικές αξίες.
Πάνω στο ευρωπαϊκό ζήτημα, ο πρώην πρωθυπουργός, ερωτηθείς για τις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απάντησε: «Πρώτα από όλα, θέλω να δω η Τουρκία να προχωρά τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ», τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ελευθερία του Τύπου, η ελευθερία του λόγου στη χώρα. Παρόλα αυτά, εξήγησε πως αυτά τα δικαιώματα δεν αφορούν μοναχά στην Τουρκία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο στη Πολωνία, ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος, χαρακτηρίζοντάς την«ελληνοκυπριακή διοίκηση».
κοιταχτε το μαλακα που ειχανε κάνει τα ζώα πρωθυπουργό
ΑπάντησηΔιαγραφή