Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

AYTH THN ΕΥΡΩΠΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ!!! ΛΟΜΠΙ 20 ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ!!! ΜΕ ΠΡΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΙΘΟΥΑΝΟΥΣ...

Βρυξέλλες: Κλοιό πιέσεων για ξεπάγωμα του τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου 23 για το «Σύστημα Απονομής Δικαιοσύνης και τα Θεμελιώδη Δ...

Βρυξέλλες: Κλοιό πιέσεων για ξεπάγωμα του τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου 23 για το «Σύστημα Απονομής Δικαιοσύνης και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα», σχηματίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», 20 και πλέον κράτη-μέλη, υπό το φως της σημερινής πρώτης συζήτησης των Συμπερασμάτων που ετοίμασε η Λιθουανική Προεδρία.
Τα Συμπεράσματα θα συζητηθούν στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων COREPER και η ομάδα των «20», υπό τον συντονισμό του Λονδίνου, επιδιώκει την περίληψη ειδικής αναφοράς για προώθηση του κεφαλαίου 23, το οποίο έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία με μονομερή απόφαση, το 2009.
Το πρώτο προσχέδιο Συμπερασμάτων, το οποίο κυκλοφόρησε χθες η λιθουανική προεδρία, δεν περιλαμβάνει καμιά αναφορά για ξεπάγωμα του τουρκικού κεφαλαίου. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το προσχέδιο περιλαμβάνει μια γενική αναφορά, σύμφωνα με την οποία, διασφαλίζεται ότι «η ΕΕ παραμένει μια κινητήριος δύναμη για μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, ειδικά στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».
Την ίδια ώρα και παρά τις πιέσεις που ασκούνται, η Λευκωσία αναμένεται να επιδιώξει να ενισχύσει το κείμενο, προκειμένου να διατηρηθεί το «ισοζύγιο» αναφορών που περιλαμβάνει, κυρίως στο πεδίο των «συμβατικών υποχρεώσεων» της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η κυπριακή κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προσυπογράψει Συμπεράσματα που θα περιλαμβάνουν οποιανδήποτε αναφορά για ξεπάγωμα τουρκικού κεφαλαίου.

Κατά τα λοιπά, οι παράγραφοι που αφορούν ειδικά στις κυπροτουρκικές σχέσεις και διαφορές, παραμένουν αναλλοίωτες στο λιθουανικό προσχέδιο, ως είχαν υιοθετηθεί στα Συμπεράσματα του 2012:

● Το Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία «να συμβάλει ενεργώς» σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, «στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ. Η συμβολή της Τουρκίας, με συγκεκριμένους τρόπους, σε μια τέτοια συνολική διευθέτηση είναι κρίσιμη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

● «Η ΕΕ τονίζει ξανά όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών, την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας».

● Η ΕΕ προτρέπει την Άγκυρα «να αποφύγει κάθε είδους απειλή, ή ενέργεια που κατευθύνεται εναντίον ενός κράτους-μέλους, ή πηγής τριβών ή ενεργειών οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις.

● Υπενθυμίζει τη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 και τα Συμπεράσματα του 2006, «σημειώνοντας με βαθιά απογοήτευση ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, συνεχίζει να αρνείται την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου».

● Η ΕΕ επισημαίνει ότι σε περίπτωση ανυπαρξίας προόδου, θα διατηρηθούν τα μέτρα που λήφθηκαν κατά της Τουρκίας το 2006 (σ.σ. πάγωμα οκτώ κεφαλαίων και απαγόρευση κλεισίματος των εναπομεινάντων 34 κεφαλαίων). Σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία δεν έκανε βήματα προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κέρδος στη Συμφωνία Επανεισδοχής

Θετική αναφορά για εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών ΕΕ-Τουρκίας, «με όλα τα κράτη-μέλη», περιελήφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» στο πρώτο προσχέδιο Συμπερασμάτων που έβαλε στο τραπέζι των κρατών-μελών η λιθουανική προεδρία.

Η εν λόγω αναφορά, που περιλαμβάνεται στο γενικό μέρος του κειμένου, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, υπό το φως πληροφοριών, οι οποίες όπως δημοσίευσε ο «Φ», φέρουν την Τουρκία να προτίθεται να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής με όλα τα κράτη-μέλη πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως δηλαδή έπραξε και στην περίπτωση του Πρωτοκόλλου, διατηρώντας μέχρι σήμερα «σφραγισμένα» τα λιμάνια της για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.