«Καλοπιστία» από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων, προκειμένου να επέλθει συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης για την επανέναρξη των διαπραγματε...
Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, που «περιλαμβάνουν προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε έμφαση στη σημασία της κοινής διακήρυξης, τονίζοντας ότι «το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι πληροφοριακού ή τυπικού χαρακτήρα, αλλά συνιστά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».
"Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε μία λύση στο Κυπριακό, που να μπορεί να γίνει δεκτή από το δημοψήφισμα του κυπριακού λαού" τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως είπε, η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι θεσμικά συμβατή με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να οδηγεί σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.
«Θέλουμε να ελπίζουμε» πρόσθεσε, «ότι θα υπάρχει συμφωνία στο ανακοινωθέν ως δείγμα καλής θέλησης, προκειμένου να μπούμε στο κύριο μέρος της διαπραγμάτευσης».
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε επίσης ότι «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη "τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου"» -ήτοι, το «ψευδοκράτος».
Ερωτηθείς αν η Άγκυρα συμμερίζεται τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για «μία και αδιαίρετη Κυπριακή Δημοκρατία», στις διαβουλεύσεις για την κοινή διακήρυξη, ο κ. Νταβούτογλου σχολίασε ότι υπάρχουν παγκοσμίως πολύ λίγα «παγωμένα» ζητήματα, τα οποία έχουν συζητηθεί με τόση λεπτομέρεια όσο το Κυπριακό, συμπληρώνοντας ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει «τεράστια ορολογία».
Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπήρξε «αρκετά ελαστική» και έχει τη διάθεση να διαβουλευθεί με σκοπό τη λύση.
Πρόσθεσε δε ότι η Άγκυρα θέλει να δει βούληση και από την κυπριακή πλευρά, που θα δείχνει πως επιθυμεί συνομιλίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού.
Οι «μειονότητες»
Όσον αφορά στα διμερή ζητήματα Αθήνας - Άγκυρας, ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε την πάγια θέση της κυβέρνησης, ότι η ελληνική πλευρά δεν αναγνωρίζει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.
Ο κ. Νταβούτογλου, από την πλευρά του, έθεσε εκ νέου θέμα τουρκικής μειονότητας, αναφέροντας ότι «το θέμα των μειονοτήτων μας, πρέπει να θεωρείται ευκαιρία, γέφυρα που θα ενώνει τους δυο λαούς μας, και πρέπει να το βλέπουμε υπό τη σκοπιά των δικαιωμάτων του πολίτη, των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών».protothema.gr
-------------------------
Τουρκικη εθνικη μειονοτητα
ΑπάντησηΔιαγραφή(στο "εθνικη " γελαμε-δεν υπαρχει τουρκικο εθνος ,ειναι απογονοι βιαια εξαναγκασμενων πολιτων της περιοχης να μαθουν τη γλωσσα και τη θρησκεια καποιων τυπων που ηλθαν πριν απο 1000 χρονια απο τις μογγολικες στεπες)
Το ιδιο λενε και οι αιγυπτιοι για την Αιγυπτιακη μειονοτητα της Θρακης και οι μαλαισιανοι για τη μαλαισιανη μειονοτητα της Θρακης .
Καθε καλαμοκαβαλημενος μουσουλμανος θα κανει εθνικη την θρησκευτικη μειονοτητα των ΕΛΛΗΝΩΝ ?? που θα παει αυτο ???
Δηλαδη αν γινω βουδιστης θα με διεκδικησει η Κινα ως κινεζο ????
Τι μαλακιες ειναι αυτα ?? ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΚΙΝΕΖΟΣ , ΕΙΜΑΙ ΑΣΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΟΥΔΙΣΤΗΣ .
(ρε πουσ...τη μου θα γινω βουδιστης για να την πω σε ολους αυτους τους μαλακες που εχουν μπερδεψει τις που...σες με τις βουρτσες )
μπιλυ
ΟΥΣΤ ΡΕ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήALTES ,SAMARA TOURKOGLOU,PARETITHITE OSO GRHGOROTERA TOSO KALITERA TOURKOSPORH
ΑπάντησηΔιαγραφή