Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΟΥΛΕΣ

Για το σεβασμό των δικαιωμάτων των Μειονοτήτων στην Αλβανία, το οποίοι αποτελεί ένα από τα πέντε ανεκπλήρωτα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επ...


Για το σεβασμό των δικαιωμάτων των Μειονοτήτων στην Αλβανία, το οποίοι αποτελεί ένα από τα πέντε ανεκπλήρωτα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου η χώρα να λάβει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, μίλησε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Ευάγγελος Ντούλες από το βήμα της αλβανικής Βουλής, ενώ σχολίασε με καυστικό τρόπο την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Ditmir Bushati, ο οποίος είχε δηλώσει ότι "η Αλβανία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων" και ότι "αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις γειτονικές χώρες".

Υπενθυμίζοντας ενώπιον της ολομέλειας της αλβανικής βουλής την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών για το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην χώρα, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ τον κάλεσε να την επαναλάβει στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Συμβούλιο Ευρώπης.
Αναλυτικότερα η ομιλία του κ. Ντούλε στην αλβανική βουλή έχει ως εξής:
Ε. Ντούλες: Κύριε Πρόεδρε
Αξιότιμοι Συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική στιγμή, θα το ονόμαζα χωρίς φόβο ορμή (momentum)  της ολοκλήρωσης, η οποία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί από μια κατακερματισμένη οπτική γωνία, απλά και μόνο ως απόκτηση του καθεστώτος, αλλά ως ένα κίνητρο που παράλληλα με την απόκτηση του καθεστώτος να λάβει όλα τις απαραίτητες πράξεις για να επιταχυνθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων, ολοκλήρωσή τους, γιατί θα πρέπει να είμαστε σε επίγνωση: δεν  έχουμε κανένα πραγματικό λόγο να πανηγυρίζουμε, έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ στην διαδικασία της ένταξης, η ευθύνη πέφτει σε όλοι την σημερινή και χθεσινή πλειοψηφία. Αυτή η ορμή (momentum) χαρακτηρίζεται από κάποια πολύ θετικά φαινόμενα. Δεν είναι απλά και μόνο η σύσταση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι και η εκδήλωση της βούλησης των κρατών μελών, οι οποίοι εκφράζουν διαδοχικά τον ενθουσιασμό τους για την παροχή αυτής της ευκαιρίας και για την χώρα  μας.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε μία  πολύ θετική συγκυρία, οι Προεδρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014,οι οποίες είναι δύο Προεδρίες είναι πολύ φιλικές και  υποστηρικτικές για τη χώρα μας στην διαδικασία της ολοκλήρωσης: Είναι η Ελληνική και η Ιταλική Προεδρία. Έχουμε και ένα άλλο πολύ θετικό φαινόμενο: το νέο πνεύμα που έχει δημιουργηθεί κατά την διάρκεια και μετά από τις εκλογές της 23ης Ιουνίου. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε και να μην αναφέρουμε και το πνεύμα υποδοχής στην πρόσφατη επίσκεψή τους  στις Βρυξέλες των τριών υπουργών: Ένταξης, Εσώτερων και Δικαιοσύνης.
Από την άλλη πλευρά, θέλω να ξεχωρίσω και ένα άλλο στοιχείο. Παρατηρώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κομισιόν, στο βαθμό που μπορούμε να παρατηρήσουμε, να διαβάσουμε, να παρακολουθήσουμε,  είναι πάρα πολύ προχωρημένη στο ενδιαφέρον  της  για την ένταξη της χώρας μας από ό, τι εμείς. Εάν θα παρατηρήσουμε προσεχτικά την έκθεση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρατηρούμε ότι είναι μια πολύ αυστηρή και λεπτομερής έκθεση. Σε αναζήτηση μίας ανάλογης περίπτωσης  από την πλευρά μας, ακόμα  δεν είμαστε σε αυτό το επίπεδο και πιστεύω ότι και αυτή την στιγμή, παράλληλα από τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από την έκθεση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να συντάξουμε ένα παράλληλο έγγραφο, το οποίο να επιταχύνει το ρυθμό πέρα από αυτό που θεωρείται ως απαραίτητη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν πρέπει να περιμένουμε για να δούμε ποίες είναι οι επόμενοι όροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να βαδίσουμε μπροστά, να τις ξεπεράσουμε, έτσι ώστε ο χρόνος να δουλέψει για μας.
Ένα τρίτο στοιχείο στο οποίο θέλω να επικεντρωθώ είναι ότι άμεσα να εντείνουμε τις προσπάθειες για την άνοδο των ικανοτήτων. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε επίγνωση του τι μας περιμένει, σαν μια πρόκληση για την προώθηση τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχίζοντας από το θεσμό της βουλής, η οποία έχει καταφέρει να αποδείξει ένα άλλο πνεύμα, θετικό, από το παρελθόν, και αυτό να σημειωθεί και να τραβήξει την προσοχή των  συμμάχων μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η προετοιμασία εφαρμογών των ικανοτήτων οι οποίες θα μας είναι απαραίτητες και στο κεφάλαιο διαλόγου  με την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στη εφαρμογή των συμφωνιών, οι οποίες θα είναι πάρα πολλές και  σύνθετες και θα απαιτήσουν ικανότητες σε ένα υψηλότερο επίπεδο.
Θέλω να σταθώ ευρέως στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, επειδή είναι ένα από τα πέντε ανεκπλήρωτα κριτήρια που μας το υπενθυμίζει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πρώτον, είχα μια ζωηρή συζήτηση με ένα από τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου στην Επιτροπή Εξωτερικών, ο οποίος παραδέχτηκε ότι: «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την μεταχείριση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Είμαστε παράδειγμα (χρησιμοποίησε το  συγκριτικό στυλ) με τις άλλες γειτονικές περιοχές ή Ευρωπαϊκής Ένωσης». Εύχομαι στο κ. Υπουργό, πριν να μου δώσει σε μένα αυτή την  απάντηση, να τι δώσει στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Συμβούλιο Ευρώπης. Εγώ έχω εδώ τις εκθέσεις τους, οι οποίες εκφράζουν την αναγκαιότητα της  ολοκλήρωσης και της βελτίωσης της νομοθεσίας, που απαιτούν τη λειτουργικότητα της Εθνικής Επιτροπής των Μειονοτήτων και διαπιστώνει πρόβλημα σχετικά με την απογραφή του 2011. Τι συμβαίνει όταν ένας υπουργός λέει ότι « Εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα» Ή πραγματικά δεν μπορεί να την πραγματοποίηη, ή δεν είναι συνειδητοποιημένος με αυτό το πρόβλημα, ή  σκοπίμως το παρακάμπτει, ή μπορεί να είναι έρμαιο των προκαταλήψεων που σχετίζονται με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων . Σε αυτές τις συνθήκες, θα ήθελα να απευθυνθώ στον Πρωθυπουργό, ότι είναι η στιγμή όσον αναφορά στα δικαιώματα των μειονοτήτων, ας μην ακουστεί η φωνή του κόμματος « Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιώματα», ας ακουστεί εκείνη της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκείνου του Συμβουλευτικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρέπει  αυτές οι πολιτικές να επαναδιαστασιολογηθούν. Μπορεί να παρακαμφθεί μία ημέρα, μπορεί να παρακαμφθεί σε μία ζωηρή συζήτηση, αλλά δεν μπορεί να παρακαμφθεί στην διαδικασία προσέγγισης και μετέπειτα στην πλήρη ολοκλήρωση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Γνωρίζουμε όλοι μαζί το μενού προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα δεδομένο μενού, δεν είναι ένα μενού ala card, δεν μπορείς να διαλέξεις κάποιες πτυχές και να αφήσεις κάποιες άλλες.
Τέλος θα ήθελα να δώσω έμφαση στην όψη της θρησκευτικής ελευθερίας. Είχαμε μία επιτυχία του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το δίκτυο διακίνησης εκκλησιαστικών αντικειμένων. Το παρακολουθήσαμε όλοι μας από τα ΜΜΕ στο πραγματικό μέγεθός του. Πόσο καιρό θα κρατηθούν αιχμάλωτα αυτά τα αντικείμενα που ανήκουν σε θρησκευτικές κοινότητες, που δεν έχουν επιστραφεί ακόμα σε αυτούς που τα έχουν δημιουργήσει και που μπορούν διαχειριστούν, σε μια εποχή που το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία τους; Πόσο θα κρατήσει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας και σκηνές όπως αυτές της Πρεμετής, όπου η χώρα μας να υπόκεινται σε αυστηρότερα ψηφίσματα, όπως αυτή της Πολιτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος;
Γι’αυτό, αξιότιμοι συνάδελφοι, συνοψίζοντας, θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά την εκτίμησή μου για το συναινετικό πνεύμα, που επικρατεί ανεξαρτήτως κομματικής ρητορικής και στην σημερινή συζήτηση.  Στο ψήφισμα που θα ψηφίζουμε από κοινού, θα ήθελα εξίσου τόσο συναινετικό να συμπεριληφθεί στο αυτό  το ψήφισμα (που δεν είχα δει ούτε ως όρος να το αναφέρουν) και το θέματα του σεβασμού για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων.
Σας ευχαριστώ!

aftonomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.