Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

H XAΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΟΛΑΓΝΕΙΑΣ... ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ!

Εκδήλωση με θέμα την κοινωνική ένταξη των μεταναστών διοργάνωσε σήμερα η οργάνωση μεταναστών «Asante» στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναί...

Εκδήλωση με θέμα την κοινωνική ένταξη των μεταναστών διοργάνωσε σήμερα η οργάνωση μεταναστών «Asante» στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης.

Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος αναφέρθηκε στο σχέδιο του νέου μεταναστευτικού κώδικα, που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

«Φτιάχνουμε έναν κώδικα, μαζεύουμε όλες τις σημαντικές διατάξεις που υπάρχουν διάσπαρτες στη νομοθεσία, 21 νόμους, οκτώ προεδρικά διατάγματα, 42 κοινές υπουργικές αποφάσεις, σε ένα ενιαίο κείμενο. Αυτό είναι ένα εργαλείο και για τη Διοίκηση και για τους μετανάστες και είναι από μόνο του μια τομή», εξήγησε ο κ. Συρίγος.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών προσέθεσε ότι στον Κώδικα έγινε προσπάθεια να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και τα χαρτιά που ζητούνται, όπως οι πενήντα διαφορετικοί τύποι αδειών παραμονής που δίνουν τη θέση τους σε 19 τύπους αδειών ενταγμένους σε έξι κατηγορίες.

Στον μεταναστευτικό κώδικα υπάρχει, όπως υπογράμμισε επίσης ο κ. Συρίγος, η δυνατότητα χορήγησης της πενταετούς άδειας επί μακρόν διαμένοντος, η οποία θα ισχύει και για τα παιδιά που έχουν πάει σχολείο στην Ελλάδα και την οποία μπορούν να ανανεώνουν επ' αόριστον.

Η Δέσποινα Διαμαντίδου από το υπουργείο Εσωτερικών, που συμμετείχε στη συγγραφή του σχεδίου νόμου, εξήγησε ότι βασικός στόχος του νέου μεταναστευτικού κώδικα «είναι να κρατήσουμε όσο το δυνατόν τους ανθρώπους που διαμένουν στη χώρα για παρά πολλά χρόνια εντός της νομιμότητας».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, καθώς «ο νέος μεταναστευτικός νόμος προβλέπει τη χορήγηση αδειών για τους επί μακρόν διαμένοντες αντικαθιστώντας τη χορήγηση της ιθαγένειας». Επίσης, πρότεινε την παροχή ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών και την κατάργηση της «παράνομης», όπως τη χαρακτήρισε δεκαοκτάμηνης κράτησης και ζήτησε να μη χάνεται η νομιμότητα παραμονής για όσους μετανάστες την απέκτησαν στο παρελθόν και πλέον δεν έχουν ένσημα.

Για ανάγκη επιμόρφωσης της ελληνικής κοινωνίας, ώστε «να μεταφέρουμε ειδικά στους νέους τις έννοιες του ανθρωπισμού, της κατανόησης και του αλληλοσεβασμού» έκανε λόγο η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη. Η κ. Γιαννακάκη τόνισε εξάλλου ότι πρέπει μέσα από θεσμικές ενέργειες να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση και πρότεινε, μεταξύ άλλων την παροχή ασύλου χωρίς κωλυσιεργία, την αυτόματη κτήση της ελληνικής ιθαγένειας των παιδιών μεταναστών και τη διευκόλυνση άσκησης των λατρευτικών καθηκόντων των μεταναστών.

«Στην Ελλάδα απουσιάζει η πολιτική της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και, όταν αυτή απουσιάζει, οι κοινωνίες δεν μπορούν να γνωριστούν μεταξύ τους», σχολίασε ο ευρωβουλευτής, Νίκος Χρυσόγελος και πρότεινε την ένταξη των μεταναστών σε κοινωνικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς φορείς, ώστε να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο στα κοινά.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, χαρακτήρισε το μεταναστευτικό πρόβλημα «κεντρικό πολιτικό ζήτημα» συμπληρώνοντας: «Όσο οι κοινοβουλευτικές δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας δεν έχουν μια επεξεργασμένη πολιτική για θέματα, όπως το μεταναστευτικό, τότε θα ακούγεται περισσότερο ο λόγος των δημαγωγών, των λαϊκιστών και των ξενόφοβων». Υπογράμμισε, επίσης, ότι η θέση του δήμου Αθηναίων είναι ότι «όσοι βρίσκονται νόμιμα στη χώρα να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης με τους Έλληνες πολίτες, ενώ αυτοί που δεν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα να τυγχάνουν μιας ανθρώπινης μεταχείρισης μέχρι να επιστρέψουν στη χώρα τους».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Χρονόπουλος, μέλος του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «πολύ μεγάλο και αναλυτικό πλαίσιο για τη μετανάστευση, με πολυνομία και πολλές διαδικασίες που πνίγουν τους μετανάστες».

«Αυτό που λείπει από τις χώρες υποδοχής των μεταναστών είναι όχι η ανοχή, αλλά η αποδοχή, η αναγνώριση της συμβολής τους στις κοινωνίες όπου φιλοξενούνται», είπε η διευθύντρια Κοινωνικής Ένταξης του υπουργείου Εσωτερικών, Αθανασία Ιωάννου, και συμπλήρωσε: «Η μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα, αλλά μια ευκαιρία για τα κράτη από τα οποία προέρχονται οι άνθρωποι, για τα κράτη στα οποία πηγαίνουν και για τους ίδιους τους ανθρώπους».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά, η εκπρόσωπος του τομέα Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ξένια Πασσά, και η καθηγήτρια του Παντείου και αντιπρόεδρος της «Δράσης», Αντιγόνη Λυμπεράκη.

newsbeast.gr

--------------------------

1 σχόλιο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.