Εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας και Εξωτερικών (ΚΥΣΕΑ) η διακρατική σύμβαση υποστήριξης ( Follow - on - Support ) μεταξύ...
Εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας και Εξωτερικών (ΚΥΣΕΑ) η διακρατική σύμβαση υποστήριξης (Follow-on-Support) μεταξύ της Ελλάδος και της Ρωσίας του αντιαεροπορικού / αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος S-300PMU1.
Η σύμβαση είναι το ουσιαστικό μέρος της όλης υπόθεσης προκειμένου να έρθει σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση το κορυφαίο σύστημα της κατηγορίας του μέσα στο ΝΑΤΟ αυτή την στιγμή.
Κα σε δεύτερη φάση να υπάρξει αναβάθμισή του, καθώς οι ρωσικές εταιρείες έχουν εξελίξει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα, τόσο σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά του, όσο και τις επιδόσεις των βλημάτων μέσα στην τελευταία 15ετία.
Μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ρωσία πρόγραμμα αναβάθμισης στο οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν τα ελληνικά S-300 και να έχουμε πολύ σημαντική αύξηση του ποσοστού φονικότητας (ήδη είναι πολύ υψηλό) του βλήματος 48Ν6, όσο και της ακτίνας δράσης του.
Ειδικά το τελευταίο, σε συνδυασμό με το ότι το σύστημα είναι πλήρως αερομεταφερόμενο και μπορεί να μεταφερθεί και να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο του ελλαδικού χώρου μέσα σε λίγες ώρες αναδεικνύει και την στρατηγική ευελιξία του.
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η καταγραφή των αναγκών του συστήματος, αφού οι επιθεωρήσεις έχουν γίνει και οι Ρώσοι τεχνικοί γνωρίζουν ακριβώς τι χρειάζεται.
Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2014 και οι δύο συστοιχίες θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, προκειμένου να συνεχεία να ξεκινήσει πρόγραμμα επιχειρησιακής αναβάθμισης.
Η «ελληνική» έκδοση S-300PMU1, την οποία αξιοποιούν επιχειρησιακά και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τέθηκε σε υπηρεσία το 1993.Το σύστημα S-300 PMU1 εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 2000 και αφορά ένα πολυκάναλο, παντός καιρού σύστημα, που περιλαμβάνει υποσυστήματα αποκάλυψης και προσδιορισμού στόχων, καθώς και συμπλέγματα πυραύλων αεράμυνας.
Η έκδοση αυτή εισήγαγε το σημαντικά βελτιωμένο βλήμα 48Ν6. Τα χαρακτηριστικά του βλήματος επιτρέπουν επίσης την εμπλοκή βαλλιστικών βλημάτων σε μέγιστη ακτίνα 40 χιλιομέτρων.
Το S-300PMU1 εισήγαγε επίσης την προηγμένη έκδοση 36Ν85 του ραντάρ εμπλοκής 30Ν6, η οποία αναφέρεται συχνά με τον εξαγωγικό κωδικό 30Ν6Ε1.
Στις εκτεταμένες βελτιώσεις περιλαμβάνεται η εγκατάσταση ενός σύγχρονου υπολογιστή ελέγχου βολής. Το ραντάρ διαθέτει τρεις διαμορφώσεις σάρωσης, για χαμηλά ιπτάμενους στόχους, για στόχους μέσου και μεγάλου ύψους καθώς και για τον εντοπισμό βαλλιστικών βλημάτων.
Μετά την πρόσκτηση στόχου, το ραντάρ περνά σε λειτουργία σάρωσης τομέα για αυτόματη ιχνηλάτηση και καθοδήγηση βλημάτων.
Το σύστημα επιτρέπει την εμπλοκή 6 στόχων ταυτόχρονα με δύο βλήματα ανά στόχο. Επίσης, στο S-300PMU1 αντικαταστάθηκε και ο εξοπλισμός επιτήρησης και Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών και Πληροφοριών (C3I) των προηγούμενων εκδόσεων, σε επίπεδο ταξιαρχίας.
Στο σύστημα C3I, περιλαμβάνεται το τρισδιάστατο ραντάρ επιτήρησης με κεραία φασικής διάταξης και ο σταθμός διοίκησης 54Κ6. Ο τελευταίος είναι εγκατεστημένος σε φορτηγό όχημα ΜΑΖ-543.
Η κύρια λειτουργία του 54Κ6 είναι η εσωτερική διασύνδεση των πυροβολαρχιών βολής της ταξιαρχίας S-300PMU1. Το ραντάρ 64Ν6 επιτρέπει
στο σύστημα την ιχνηλάτηση και εμπλοκή τακτικών βαλλιστικών βλημάτων, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις του συστήματος.
Η σήμανση από το σύστημα διοίκησης 83Μ6 επιτρέπει στο S-300PMU1 την εμπλοκή στόχων πολύ υψηλότερης ταχύτητας, μέχρι και 2.800m/sec, όπως βαλλιστικά βλήματα.
Οι προηγούμενες εκδόσεις μπορούσαν να εμπλέξουν στόχους μέγιστης ταχύτητας 1.300m/sec, η οποία είναι τυπική για αεροσκάφη. Με το σύστημα 83Μ6, εκτελείται αυτόματα η σήμανση και μεταβίβαση στόχων στις πυροβολαρχίες βολής.
Τα κύρια συγκροτήματα μιας μονάδας πυρός είναι τα εξής:
>Όχημα Διοίκησης και Ελέγχου (Command Post / CP)
>Ραντάρ Επιτήρησης (All-Round Surveillance Radar / RSR)
>Ραντάρ Ανίχνευσης Τομέα (Sector Scanning Radar / SSR)
>Σταθμός Καθοδήγησης Πυραύλων (Multi-channel Missile Guidance Station / MMGS)
>Εκτοξευτές Πυραύλων (Launchers)
>Φορτωτές Εκτοξευτών (Transporter Loader-Launchers / TTL)
>Κατευθυνόμενοι Πύραυλοι Α/Ε τύπου 9M82 (Heavy) και 9M83 (Light)
defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.