Χιλιάδες Κούρδοι διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν σε μια διαδήλωση στο Παρίσι για να καλέσουν να επιταχυνθεί η διαδικασία της έρε...
Η Σακινέ Τζανσίζ, ιδρυτικό στέλεχος του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κι άλλες δύο γυναίκες είχαν ανακαλυφθεί δολοφονημένες σε μια πολυκατοικία στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2013.
Κρατώντας πανό που ανέγραφαν συνθήματα όπως «Το τουρκικό κράτος ο δολοφόνος, το γαλλικό κράτος ο συνεργός» οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ότι βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες των γυναικών και τη γαλλική δικαιοσύνη για αυτήν που αποκάλεσαν βραδεία εξέλιξη της διαδικασίας έρευνας.
«Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την δολοφονία και ακόμη δεν έχουμε απαντήσεις σε κανένα από τα ερωτήματά μας», είπε η Ρεζάν, μια Κούρδη φοιτήτρια η οποία ζει στη Γαλλία, σε δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Απέφυγε να πει το επώνυμό της.
Ο βασικός ύποπτος για τις δολοφονίες της Τζανσίζ, της Φιντάν Ντογάν και της Λεϊλά Σοϊλεμέζ είναι ο Ομέρ Γκιουνέι, ένας Τούρκος μετανάστης ο οποίος ζει στη Γαλλία και είχε τεθεί υπό επίσημη έρευνα μέσα σε περίπου μια εβδομάδα ύστερα από την τριπλή δολοφονία.
Πηγές έλεγαν στο Ρόιτερς τον Οκτώβριο ότι εισαγγελείς έχουν συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με τις διασυνδέσεις του Γκιουνέι με την Τουρκία και ότι ο δικαστής ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση ετοιμαζόταν να αποστείλει ένα επίσημο αίτημα για πληροφορίες στις τουρκικές αρχές.
Η Άγκυρα διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή της στις δολοφονίες και υποστηρίζει ότι σχετίζονται με εσωτερικές συγκρούσεις στις τάξεις του PKK.
Το PKK έχει τεθεί εκτός νόμου και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η έρευνα δεν σημειώνει καμιά πρόοδο, ζητάμε δικαιοσύνη», δήλωσε ο Άλι, ένας ακόμη από τους διαδηλωτές στο Παρίσι, ο οποίος επίσης απέφυγε να πει το επώνυμό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.