Ιδιαίτερα επικριτικός προς τους εκπροσώπους των δανειστών εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναφορικά με τον σκληρ...
Ιδιαίτερα επικριτικός προς τους εκπροσώπους των δανειστών εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναφορικά με τον σκληρό τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύονται οι επικεφαλής της Τρόικα.
Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στους Financial Times υπογραμμίζει ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστούν, αλλά τα στελέχη της Τρόικα θα πρέπει να αποκτήσουν περισσότερο ρεαλισμό στις απαιτήσεις τους από την Αθήνα.
«Οταν έρχεστε στην Αθήνα ο κόσμος φοβάται»
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι κάθε φορά που οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ πραγματοποιούν επίσκεψη στη χώρα, οι Ελληνες φοβούνται και αυτό αντικατοπτρίζεται ακόμη και στην εγχώρια αγορά.
«Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους εδώ, οι αγορές ήταν πολύ αδύναμες. Μπορούσαμε να το παρατηρήσουμε ακόμη και στους τζίρους των καταστημάτων. Ο κόσμος νιώθει φόβο όποτε έρχεται η τρόικα. Αυτό πρέπει να αλλάξει» επισημαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας.
Κρούει ακόμη τον κώδωνα του κινδύνου και για την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία που υπάρχει στην ελληνική Βουλή αναφέροντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
«Η πλειοψηφία είναι πολύ μικρή. Οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν», τονίζει με νόημα.
Η Ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε να έχει ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος πριν την έναρξη της εξάμηνης προεδρίας της Ε.Ε. που ξεκίνησε αυτή τη βδομάδα. Η αξιολόγηση αρχικά έπρεπε να ολοκληρωθεί πέρυσι το Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, οι διαφορές με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τις ανολοκλήρωτες οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν παρατείνει την αξιολόγηση και στον νέο έτος και χάλασαν τις σχέσεις σε βαθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από το αποκορύφωμα της κρίσης.
Το σκληρό πόκερ για το δημοσιονομικό κενό
Ανώτατοι αξιωματούχοι της Τρόικα αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό, ενώ υπάρχει σύγκλιση για επιπρόσθετα μέτρα 1 δισ. ευρώ, ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες διαφορές αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Οι επικεφαλής της τρόικας επιμένουν ότι η Αθήνα έχει εφαρμόσει λιγότερα από τα μισά μέτρα που είχε υποσχεθεί για το 2013.
Ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι ο «βαθμός συμμόρφωσης είναι ακόμα χαμηλός», αλλά επέμεινε πως πολλές από τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν με διοικητικές πράξεις και όχι μέσω της Βουλής. Ανέφερε πως τα πιο επίμαχα πολιτικά μέτρα – ο νέος νόμος για τα ακίνητα και η άρση της απαγόρευσης για τις κατασχέσεις κατοικιών – πέρασαν από το κοινοβούλιο το περασμένο έτος.
Οι βασικές πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών σχετίζονται με την αλλαγή των νόμων ώστε να επιτραπεί στις ιδιωτικές εταιρείες να κάνουν μαζικές απολύσεις, αλλά, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «Εάν οδηγήσουμε ένα τέτοιο θέμα στη Βουλή, όταν η ανεργία είναι στο 27%, δεν θα περάσει. Είναι τόσο απλό».
Οι πιέσεις Λαγκάρντ και Τόμσεν και το «Ξέχνα το» του Σόιμπλε
Επιπρόσθετα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει στην εφημερίδα ότι κάποτε Κριστίν Λαγκάρντ και Πολ Τόμσεν του ζήτησαν να πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να δεχθούν ένα κούρεμα των δανείων διάσωσης.
«Ο Πολ και η Λαγκαρντ είπαν ότι έπρεπε να σταθώ στο πλευρό τους. Είπα: οκ, αν έρθω με την πλευρά σας, είναι κάτι που θα βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα, αλλά είναι και κάτι που αποκλείεται».
Ο Σόιμπλε μου είπε «Γιάννη ξέχνα το. Οπότε αν κάτι δεν μπορεί να γίνει, τι μπορώ να κάνω;»
Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, η Κομισιόν με επίσημη απάντησή της εκθειάζει το έργο της Τρόικα, σε όλες τις χώρες όπου βρίσκεται, και την αποκαλεί «σωτήρια» κατά της χρεοκοπίας.
Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε σαφέστατα στην πρεμιέρα της ελληνικής προεδρίας ότι η Τροίκα είναι απαραίτητη και πρέπει να μείνει στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.