Μία ομάδα αλκοολικών στο Άμστερνταμ πληρώνεται με μπίρες για να καθαρίσει τους δρόμους της ολλανδικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για ένα πρόγρ...
Οι εμπνευστές του προγράμματος δηλώνουν ότι θα πρέπει και οι άλλες χώρες να εγκαταλείψουν «την παραδοσιακή πολιτική ορθότητα» και να ακολουθήσουν τη δική τους προσέγγιση.
Ο Ρενέ, ένας αλκοολικός, ψάχνει τους δρόμους για πεταμένες συσκευασίες. «Έχω τέσσερα παιδιά και τρεις πρώην συζύγους, αλλά το αλκοόλ έβαλε τέλος σε όλα. Δεν τα βλέπω, δεν ξέρουν πού βρίσκομαι ή εάν είμαι ζωντανός. Τώρα έχω μόνο τον αλκοολισμό. Βρίσκεται εδώ τα τελευταία 30 χρόνια, όταν οι στιγμές είναι καλές ή κακές, βρίσκεται πάντα εδώ» λέει ο άνδρας, ο οποίος σύμφωνα με το BBC μιλά με υπερηφάνεια για τη δυνατότητα που του δίνεται να μαζεύει τα σκουπίδια.
Είναι ένας από τους 20 αλκοολικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η ομάδα πιάνει δουλειά στις 09:00 το πρωί και σταματά στις 15:00 το μεσημέρι, κάνοντας μεγάλα διαλείμματα για μπίρα, τσιγάρο και ζεστό φαγητό που τους παρέχεται δωρεάν.
«Είναι δύσκολο να κάνεις αυτούς τους ανθρώπους να σταματήσουν το ποτό. Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα. Αυτό είναι το μόνο που έχει αποτέλεσμα. Μπορεί να μην τους κάνουμε καλύτερα, ωστόσο τους παρέχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και είναι καλύτερο και για τη γειτονιά, καθώς δίνουν κάτι πίσω στην κοινωνία» λέει η Γιάνετ Βαν Ντε Νόορντ, διευθύντρια του Rainbow Project που βοηθά τους χρόνια αλκοολικούς.
Η ίδια ισχυρίζεται ότι είναι ένας φτηνός τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τις συνέπειες του αλκοολισμού. «Εάν αυτοί οι άνθρωποι συλληφθούν, αυτό κοστίζει στην κοινωνία πολλά χρήματα. Επομένως, το πρόγραμμα μόνο καλό μπορεί να κάνει. Δεν βλέπω γιατί δεν θα μπορούσαν να το κάνουν και οι άλλες χώρες» τονίζει.
Φαίνεται ότι το μέτρο αυτό διαθέτει τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, ενώ η αστυνομία δηλώνει ότι σημειώθηκαν λιγότερες ληστείες και επιθέσεις από την έναρξη της λειτουργίας του.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα παραδέχονται ότι οι μπίρα είναι ο μόνος λόγος που τους κάνει να έρχονται. «Έρχομαι για την μπίρα. Εάν δεν υπήρχε μπίρα γιατί να έρθω;» λέει ο Ρενέ και παραδέχεται ότι η άποψη του κόσμου για αυτούς έχει αλλάξει.
«Παλιά μάς φέρονταν σαν σκουπίδια. Και τώρα τους μαζεύουμε τα σκουπίδια, δεν είμαστε πια εμείς σκουπίδια» προσθέτει ο Ρενέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.