Μάχη προκειμένου να γυρίσει την παρτίδα και να μηδενίσει τις πιθανότητες να οδηγηθεί στη φυλακή δίνει σήμερα το πρωί ο εκ των βασικών κατη...
Μάχη προκειμένου να γυρίσει την παρτίδα και να μηδενίσει τις πιθανότητες να οδηγηθεί στη φυλακή δίνει σήμερα το πρωί ο εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση των κόκκινων δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) Αγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή Κατά της Διαφθοράς κ. Γιώργου Ανδρέαδη για τα κακουργήματα της απιστίας και της άμεσης συνέργειας στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα.
Ο πρώην ισχυρός άνδρας του Τ.Τ., για τη σύλληψη του οποίου οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές είχαν εκδώσει δύο διεθνή εντάλματα, φέρεται αποφασισμένος να μιλήσει και να αρνηθεί το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει και το οποίο τον φέρνει αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο προφυλάκισής του.
Με πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα που θα καταθέσει στον ανακριτή, ο Α. Φιλιππίδης αναμένεται να αρνηθεί τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και οι οποίες εδράζονται σε επισφαλή, κατά τους εισαγγελείς, δάνεια ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ που χορήγησε σε Ελληνες επιχειρηματίες, όπως ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο Κυριάκος Γριβέας και ο Παναγιώτης Ευθυμίου όντας πρόεδρος του Τ.Τ.
Σύμφωνα με το πόρισμα της επίκουρης εισαγγελέως Κατά της Διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου, η οποία και διενήργησε τη σχετική έρευνα ζητώντας την άσκηση των ποινικών διώξεων, ο Α. Φιλιππίδης καταχράστηκε τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του Τ.Τ. «προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων, όπως στις περιπτώσεις των Κυριάκου Γριβέα, Αναστασίας Βάτσικα, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Δημήτρη Κοντομηνά, ήτοι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πλούτου εκ μέρους των τεσσάρων παραπάνω προσώπων και βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου». Μάλιστα η εισαγγελέας στο πόρισμά της θεωρεί ύποπτο φυγής τον Α. Φιλιππίδη, σημειώνοντας πως έχει την υποδομή για να διαφύγει εκτός Ελλάδας, αφού διαθέτει περιουσία στο εξωτερικό αλλά και υψηλές διασυνδέσεις μετά τις γνωριμίες που έκανε ως πρόεδρος του Τ.Τ.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο, στο αν δηλαδή είναι ή όχι ύποπτος φυγής, αναμένεται να πέσει και το βάρος της υπεράσπισης του Α. Φιλιππίδη αύριο ενώπιον του ανακριτή. Και αυτό διότι πρόκειται για την παράμετρο εκείνη που θα καθορίσει εν πολλοίς και την περαιτέρω ποινική μεταχείριση που θα έχει ο κατηγορούμενος από τον ανακριτή και τον εισαγγελέα αμέσως μετά την απολογία του. Η μάχη αναμένεται σκληρή, καθώς η παραμονή του στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές είχαν εκδώσει εντάλματα για τη σύλληψή του, ίσως να μετρήσει αρνητικά γι’ αυτόν.
Ως προς αυτή την παράμετρο, ο Α. Φιλιππίδης αναμένεται να προβάλει το επιχείρημα ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, κάτι που, όπως θα πει, αποδεικνύει και η απόφασή του να επιστρέψει οικειοθελώς στην Ελλάδα. «Δεν είμαι ύποπτος φυγής. Εσφαλμένα εκδόθηκε το ένταλμα για τη σύλληψή μου. Επέστρεψα οικειοθελώς στην Ελλάδα την περασμένη Δευτέρα και παρά το γεγονός ότι το τουρκικό δικαστήριο είχε αρνηθεί την έκδοσή μου», θα αναφέρει, σύμφωνα με πληρoφορίες, ο κατηγορούμενος, προσκομίζοντας μάλιστα και σχετικά έγγραφα-στοιχεία ώστε να ενισχύσει το βάσιμο των ισχυρισμών του.
Κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης για αύριο απολογίας του, ο Α. Φιλιππίδης φέρεται αποφασισμένος να αποδώσει ευθύνες, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, και στον «κορμό» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. «Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Στην έκθεση της BlackRock το Τ.Τ. είχε 5% κόκκινα δάνεια, ενώ οι αποκαλούμενες συστημικές τράπεζες είχαν κόκκινα δάνεια σε ποσοστό 18%-24,5%», αναμένεται να υποστηρίξει ενώπιον του ανακριτή, επιχείρημα που έχει προβάλει άλλωστε και δημοσίως. Ακόμη, για την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή για τον τρόπο και τα κριτήρια χορήγησης των δανείων, ο κατηγορούμενος πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. θα αναφέρει ότι αυτά έχουν χορηγηθεί με ομόφωνες αποφάσεις των επιτροπών και η χορήγησή τους πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. «Δεν μπορεί να υπάρχει απιστία στις αποφάσεις των επιτροπών.
Με αυτό το σκεπτικό κανένα δάνειο δεν θα έπρεπε να χορηγείται. Ετσι όμως θα είχε πεθάνει η επιχειρηματικότητα», θα τονίσει κατά τις πληροφορίες ο ίδιος.
Επιπλέον, θα επισημάνει πως δεν γίνεται να του αποδοθούν ευθύνες επειδή επί των ημερών του το Τ.Τ. χορήγησε δάνεια σε εύρωστους οικονομικά την εποχή εκείνη επιχειρηματίες. Μάλιστα αναμένεται να αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση δανειοδότησης του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος, όπως θα πει, δανειοδοτήθηκε από το Τ.Τ. σε μια εποχή κατά την οποία έδειχνε να είναι ιδιαίτερα εύρωστος. Μάλιστα η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος, η καθ’ ύλην αρμόδια δηλαδή για να κρίνει την αξιοπιστία του, είχε εγκρίνει τότε ποσό 2 δισ. ευρώ για την τράπεζά του (Proton Bank). Σε ό,τι αφορά το θέμα της προσωπικής του περιουσίας και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, στους οποίους γίνεται αναφορά στο εισαγγελικό πόρισμα, ο Α. Φιλιππίδης θα αναφέρει πως πρόκειται για νόμιμα χρήματα. Αναμένεται να καταθέσει ότι έχει προσωπική περιουσία και πως ανέλαβε τα ηνία του Τ.Τ. όντας πλούσιος, καθώς, όπως θα πει, ήταν ήδη επιχειρηματίας για περισσότερο από 20 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα για την υπόθεση του Τ.Τ. έχουν απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή οκτώ κατηγορούμενοι και έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.
Ταξίδεψε business για να τον συλλάβουν ευκολότερα
Εμφανώς ταλαιπωρημένος και στρεσαρισμένος επέστρεψε στην Ελλάδα, λέγοντας στους αστυνομικούς ότι πρέπει να του στήσουν ανδριάντα γι’ αυτά που έκανε στο Τ.Τ.
Ως επιβάτης της business class έφτασε στην Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη το πρωί της περασμένης Τετάρτης ο Αγγελος Φιλιππίδης. Καθόταν στην τρίτη σειρά του αεροπλάνου και τον συνόδευαν δύο γυναίκες δικηγόροι -από τα γραφεία που έχει προσλάβει-, οι οποίες είχαν μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να τον συμβουλεύουν στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας. Η επιλογή της business class δεν έγινε για να έχει περισσότερες ανέσεις, αλλά για να διευκολυνθεί η σύλληψή του από τις ελληνικές αρχές.
Μόλις προσγειώθηκε το αεροπλάνο στο «Ελ. Βενιζέλος», μαζί με τη σκάλα των επιβατών έφτασε και το περιπολικό της Αστυνομίας. Το ένταλμα έπρεπε να εκτελεστεί προτού ο Φιλιππίδης πατήσει το πόδι του σε ελληνικό έδαφος. Ενώ οι επιβάτες ήταν ακόμη στη θέση τους, τρεις αστυνομικοί με πολιτικά μπήκαν στο αεροπλάνο και του είπαν ότι εκτελούν το ένταλμα που έχει εκδοθεί σε βάρος του. Του είπαν επίσης ότι είναι υποχρεωμένοι να του φορέσουν χειροπέδες και ο Α. Φιλιππίδης, αμήχανος, αλλά προετοιμασμένος για τη διαδικασία από τους δικηγόρους του, απάντησε στους αστυνομικούς: «Καταλαβαίνω, κάντε τη δουλειά σας».
Με τη συνοδεία των αστυνομικών κατέβηκε τη σκάλα, τον έβαλαν στο αυτοκίνητο και χωρίς να περάσει από τον έλεγχο διαβατηρίων ξεκίνησε η διαδρομή προς τη ΓΑΔΑ και τον ανακριτή Διαφθοράς. Επειτα από 24 ημέρες στις φυλακές του Μαλτεπέ, σε ένα κελί με 8 Σομαλούς που είχαν συλληφθεί για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, η επιστροφή του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Αθήνα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο.
Αϋπνος και εμφανώς ταλαιπωρημένος από την αγρύπνια στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης -με τις δικηγόρους του να τον φωτογραφίζουν με το διαβατήριο στο χέρι για να ενισχύσουν τον ισχυρισμό της οικειοθελούς επιστροφής-, ο Α. Φιλιππίδης ήταν σε κατάσταση υπερέντασης. Δεν έβαλε γλώσσα μέσα. Ακόμη και στη ΓΑΔΑ συνέχιζε να λέει ότι πρέπει να «του στήσουν ανδριάντα γι’ αυτά που έκανε στο Τ.Τ.», αναφερόμενος στα κέρδη του Ταμιευτηρίου, όπως και σε άλλα επιτεύγματα επί διοικήσεώς του. Εμφανώς στρεσαρισμένος, με τις χειροπέδες στα χέρια, αισθανόταν άσχημα για την κατάληξή του - ίσως ένιωθε και κάποια αμηχανία προς τους αστυνομικούς κι έτσι προσπαθούσε να δικαιολογηθεί. Μιλούσε για την κατάσταση, για τη φόρα που έχουν πάρει οι δικαστές, για την αδικία που υφίσταται. Ελεγε ότι θα πάνε φυλακή τώρα όλοι οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες κ.λπ.
Οταν φωτορεπόρτερ και κάμερες έπεσαν πάνω του, προσπάθησε να διατηρήσει το προσωπείο της ισχυρής και αδιαπέραστης προσωπικότητας που αντιμετωπίζει από λάθος κάποια πρόσκαιρη δυσκολία, χαμογελώντας βεβιασμένα. «Προσήλθα οικειοθελώς και άμεσα όπως υποσχέθηκα χθες το βράδυ», δήλωσε στους δημοσιογράφους, καθώς τρεις αστυνομικοί τον οδηγούσαν στη ΓΑΔΑ.
Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα που θα επικαλεστεί αύριο Δευτέρα στον ανακριτή για να αποφύγει την προφυλάκιση. Ωστόσο, στο τουρκικό δικαστήριο ζήτησε να μην εκδοθεί και ο δικηγόρος του επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, ισχυρισμούς για πολιτική του δίωξη. Για την απέλασή του χρειάστηκε να γίνουν επαφές μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ κινητοποιήθηκε και η Ιντερπόλ, η οποία εκτιμούσε ότι ο Α. Φιλιππίδης θα φύγει από την Τουρκία προς άγνωστη κατεύθυνση.
Οι τουρκικές αρχές -που δεν ήθελαν να φορτωθούν ενδεχόμενη φυγή του στο εξωτερικό- φαίνεται ότι έθεσαν στον Α. Φιλιππίδη ένα δίλημμα. Δεν θα τον εξέδιδαν μεν, αλλά ήταν πιθανόν να παραμείνει στο αντίστοιχο τμήμα μεταγωγών για ένα εξάμηνο.
Η άλλη επιλογή ήταν να πάρει το αεροπλάνο για την Αθήνα. Φυσικά προτίμησε το δεύτερο. Υπό την εποπτεία της Ιντερπόλ, η οποία ανέλαβε να διασφαλίσει ότι δεν θα χανόταν καθ’ οδόν για το αεροδρόμιο, αναγκάστηκε να πάρει το αεροπλάνο για την Αθήνα. Οικειοθελώς, η Ιντερπόλ τον έβαλε στην πτήση της Turkish Airlines και όχι της Ολυμπιακής από την οποία είχε βγάλει εισιτήριο. Αύριο, ο ανακριτής Διαφθοράς κ. Γιώργος Ανδρεάδης με την αρμόδια εισαγγελέα θα αποφασίσουν αν είναι ύποπτος φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων ώστε να τον προφυλακίσουν ή όχι. protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.