Ενα πρωτοποριακό πείραμα με την κωδική ονομασία «Ομιχλοπαγίδα», που διεξάγεται κάτω από άκρα μυστικότητα και χρηματοδοτείται από το υπο...
Ενα πρωτοποριακό πείραμα με την κωδική ονομασία «Ομιχλοπαγίδα», που διεξάγεται κάτω από άκρα μυστικότητα και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη.
Οι γερμανικές αρχές, αλλά και διακεκριμένοι επιστήμονες, με επικεφαλής τον
Έλληνα διδάκτορα του Πολυτεχνείου της Στουτγάρδης Γιάννη Στεφανάκη, προσπαθούν να φέρουν εις πέρας τη δύσκολη αποστολή τους και να κρατήσουν μυστικές τις περιοχές όπου γίνονται τα πειράματα. Αυτά, όπως λένε, στο μέλλον θα σώσουν τον κόσμο από τη λειψυδρία και όχι μόνο...
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Espressο» ο κ. Στεφανάκης: «Αυτή τη στιγμή έχουν επιλεγεί κάποιες περιοχές στην Κρήτη, κυρίως βραχώδεις και βουνοκορφές, στις οποίες έχει απλωθεί ένα δίχτυ σιλικόνης που κατασκευάστηκε στη Γερμανία και το οποίο μπορεί να παγιδεύσει υδρατμούς από τον αέρα». Και πρόσθεσε: «Φανταστείτε ένα φίλτρο του αέρα το οποίο μαζεύει το νερό και απομονώνει τη σκόνη. Το νερό αυτό είναι πολύ καλύτερο από αυτό της γης, καθώς δεν έχει καμία μόλυνση, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τις καθημερινές ανάγκες, αλλά ακόμη και για πόση».
Βέβαια, όπως λέει ο ίδιος: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πειραματικό στάδιο και θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα σε περίπου έναν χρόνο. Στόχος μας είναι να επισκεφτούμε και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η Κρήτη επιλέχτηκε γιατί έχει πολλές παρθένες περιοχές, πλούσιες σε υγρασία».
Οπως αποκάλυψε ο διακεκριμένος επιστήμονας, το πείραμα χρηματοδοτείται από το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, μετά από «απαίτηση» του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας, με το ποσό των 500.000 ευρώ. Στοχεύει εκτός από τη συλλογή νερού (ακόμη και στη Σαχάρα!), και στη δημιουργία ρούχων και αντικειμένων τρίτης γενιάς.
«Ερευνούμε τις δυνατότητες ενός νέου τεχνολογικού υλικού, το οποίο στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα αδιάβροχα και πυρίμαχα ρούχα, σε θερμόμετρα, ακόμη και σε τζάμια νοσοκομείων εγκλωβίζοντας όλες τις επικίνδυνες ουσίες σε περίοδο πολέμου», μας εξήγησε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Για την παγίδευση του νερού που μεταφέρεται από τις αέριες μάζες θα χρησιμοποιηθεί μια νέα πατέντα, που μιμείται το τρίχωμα της λευκής άρκτου. Το τρίχωμα της λευκής αρκούδας αποτελείται από λεπτές, κοίλες και διάφανες τρίχες που διασπούν τον όγκο του νερού και διατηρούν ζεστό το σώμα του ζώου ακόμη και όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -40 βαθμούς Κελσίου. Το τρίχωμα της λευκής άρκτου λοιπόν είναι υδροφόρο, και όχι υδρόφιλο. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο κατασκευάστηκε ο ελαστικός ηλιακός συλλέκτης. Αντιγράφτηκε το τρίχωμα της λευκής άρκτου και δημιουργήθηκαν λεπτές διάφανες ίνες από σιλικόνη, μιμούμενες το φυσικό τρίχωμα της αρκούδας, οι οποίες τοποθετήθηκαν ανάμεσα σε δύο φύλλα σιλικόνης. Η μια στρώση σιλικόνης είναι διάφανη για να μπορεί να περνάει ο ήλιος και η εσωτερική πλευρά έχει ανάγλυφη κυψελοειδή όψη, όπου βρίσκονται οι λεπτές ίνες σιλικόνης. Η άλλη στρώση είναι μαύρη για να απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία. Ενδιάμεσα οι διάφανες ίνες θα “σχίζουν” τους υδρατμούς και έτσι θα συλλέγεται σε μορφή σταγονιδίων το νερό από τον αέρα».
Καταλήγοντας ο κ. Στεφανάκης δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα αποτελέσματα του πειράματος, καθώς όπως είπε: «Ηδη όλα δείχνουν ότι θα έχει απόλυτη επιτυχία».
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ
Σημείωση... το άρθρο έχει δημοσιευτεί το 2010 στην εφημερίδα espresso
[ Σχόλιο ΠΗΓΗpsekasmata ]
Νιώθουμε απέραντη ευγνωμοσύνη απέναντι στους Γερμανούς που ταυτόχρονα με την είσοδό μας στο μνημόνια αποφάσισαν να ξεκινήσουν τα πειράματα πάνω μας...
Για το καλό μας βρε παιδιά... Για το καλό μας...!!!
Εξάλλου κάθε είδους πειραματισμός ξεκινά πάντα με "αγνές" προθέσεις!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.