Αντιμέτωπη με την πτώχευση βρίσκεται η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, καθώς, μέχρι σήμερα, η διάσωση δεν έχει έρθει μέσω της εισόδου στρατηγικο...
Την αγορά της ιστορικής εταιρείας εξέταζε ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ωστόσο το deal δεν προχώρησε, αφού δεν βρέθηκε λύση για τα χρέη άνω των 17 εκατ. ευρώ που οφείλει η ΑΓΝΟ στην Αγροτική Τράπεζα.
Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του zougla.gr, οι πιστωτές της εταιρείας εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης. Πρόκειται για το μοναδικό «χαρτί» που έχουν για να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα προς αυτούς ποσά, με την εταιρεία να παραμένει κλειστή εδώ και έναν χρόνο. Η αίτηση πτώχευσης δεν έχει κατατεθεί ακόμη στο αρμόδιο δικαστήριο -εκτιμάται ότι θα είναι το Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης-, με τους πιστωτές της εταιρείας να οργανώνουν τις κινήσεις τους.
Πόσα χρωστά η ΑΓΝΟ
Η γαλακτοβιομηχανία χρωστά συνολικά περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα μεγαλύτερα «φέσια» εντοπίζονται στο ΙΚΑ (2,5 εκατ. ευρώ), στο Δημόσιο (500.000 ευρώ) και στην Αγροτική Τράπεζα (17,3 εκατ.). Ακόμη ποσό της τάξεως του ενός εκατομμυρίου οφείλεται στους εργαζομένους, ενώ περίπου 1,9 εκατ. ευρώ σχετίζεται με οφειλές που συνδέονται με ακάλυπτες επιταγές.
Πηγές εξηγούν στο zougla.gr ότι όσο η ΑΓΝΟ παραμένει κλειστή, τόσο απαξιώνεται η περιουσία της (μηχανήματα, εγκαταστάσεις κ.λπ.), γεγονός που μειώνει το ύψος του τιμήματος στο οποίο θα πωλούνταν -σε περίπτωση πτώχευσης- η κινητή και ακίνητη περιουσία της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ πήγαν στο σπίτι του επικεφαλής της εταιρείας Νίκου Κολλιού, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.
Απόφαση-κόλαφος
Ο 77χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος είχε στενές φιλικές σχέσεις με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, δεν κατάφερε να πετύχει την ένταξη της ΑΓΝΟ στο άρθρο 99. Μάλιστα, το Εφετείο Θεσσαλονίκης με μία απόφαση-κόλαφο σημείωνε, πριν από μερικούς μήνες, ότι η εταιρεία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να «σωθεί» μέσω του άρθρου 99. Στην απόφαση αναφέρεται ότι η ΑΓΝΟ ποτέ δεν κατάφερε να εμφανίσει κέρδη, αν και εξαγοράστηκε, απαλλαγμένη από χρέη, το 2003 από την Κολιός Α.Ε. και παρά τον υψηλό κύκλο εργασιών της.
Ακόμη, το εφετείο ανέφερε ότι η εταιρεία εξοφλούσε τους απολύτως απαραίτητους προμηθευτές της, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία της, και επομένως δεν βρίσκεται σε παύση πληρωμών, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο άρθρο 99.
Και εάν δεν βρεθεί λύση, η πρώτη εταιρεία εμφιάλωσης και παστερίωσης γάλακτος στην Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με το οριστικό «λουκέτο». Η ΑΓΝΟ αγοράστηκε το 2003 από την Κολλιός που είχε πληρώσει τότε προκαταβολή 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ είχε πάρει δάνειο ύψους 10 εκατ. Το διάστημα 1991-1995 είχε χαρακτηριστεί από κατασπατάληση, ενώ η εταιρεία είχε βρεθεί αντιμέτωπη με υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων εκ μέρους της ΑΤΕ που την είχε εξαγοράσει το 2000 προς 32 δισ. ευρώ.
www.zougla.gr/money/article/ipo-ptoxefsi-i-agno - http://dexiextrem.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.