ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ... ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ: Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να προτείνο...
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να προτείνουν ρύθμιση ώστε οι ευρωβουλευτές της χώρας να μην εκλέγονται με λίστα αλλά με σταυρό. Από το 1981 και μέχρι τις ευρωεκλογές του 2009 οι Έλληνες ευρωβουλευτές εκλέγονταν από λίστα που διαμόρφωνε το κάθε κόμμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών κάθε χώρας αποφασίζεται από την ίδια τη χώρα.
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές λοιπόν που θα πάνε στο ευρωκοινοβούλιο μετά τις εκλογές τις 25ης Μαΐου θα εκλεγούν με σταυρό προτίμησης.
Κάθε κόμμα θα κατεβάσει λίστα 42 υποψηφίων για την κάλυψη των 21 θέσεων που έχει η Ελλάδα στο ευρωκοινοβούλιο.
Ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι διπλός από τις προβλεπόμενες θέσεις για κάθε κόμμα, έτσι ώστε οι πολίτες να επιλέξουν με σταυρό προτίμησης ποιους θέλουν να στείλουν στις Βρυξέλλες.
Η απόφαση αυτή αλλάζει τα δεδομένα των ευρωεκλογών διευκολύνοντας τα κόμματα να ξεφύγουν από τη λογική της λίστας.
Με βάση ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, τα κόμματα θα κατέβαζαν 21 υποψηφίους για να εκλέξουν, τελικά, βάσει του ποσοστού τους, κάποιους από αυτούς με εκλογικό μέτρο που κινείται γύρω στο 4,5% που απαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στην ευρωβουλή.
Ουσιαστικά οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνταν να επιλέξουν αυτούς που θα τοποθετούσαν στις πρώτες εκλόγιμες θέσεις, με το παρασκήνιο και τις πιέσεις για την τοποθέτηση συγκεκριμένων προσώπων να είναι κυρίαρχο τους τελευταίους μήνες.
Με την απόφαση που πήραν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, οι ευρωεκλογές αποκτούν πλέον πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο για τους πιθανούς υποψηφίους που θα κριθούν με σταυρό προτίμησης, όσο και για τα ίδια τα κόμματα.
Η απόφαση για τους σταυρούς προτίμησης που θα βάζουν οι πολίτες στο ψηφοδέλτιο της επιλογής τους δεν έχει ληφθεί ακόμα, δεν αποκλείεται όμως να μπαίνουν περισσότεροι από έναν σταυρό.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.