Για απόπειρα συγκάλυψης της διαφθοράς και των οικονομικών σκανδάλων, αλλά και για εξυπηρέτηση αλλότριων προς το Δημόσιο συμφερόντων εγκα...
Το έγγραφο του Αργύρη Δημόπουλου, με ημερομηνία 27.1.2014, το οποίο αποκαλύπτει στον Κυριακάτικο Τύπο εστάλη με αφορμή πληροφορίες για την κατάργηση της Οικονομικής Επιθεώρησης ως ανώτατης ελεγκτικής αρχής. Το έγγραφο απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, με κοινοποίηση στον γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που αποτέλεσαν αφορμή για την αποστολή του εγγράφου-φωτιά, στη θέση της Οικονομικής Επιθεώρησης θα δημιουργηθούν δύο οργανικές μονάδες επιπέδου διεύθυνσης, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.
Ο εισαγγελέας Διαφθοράς της Θεσσαλονίκης θεωρεί πως αυτή η εξέλιξη αποτελεί παραλογισμό που θα προκαλέσει αύξηση της φορολογικής παραβατικότητας και επιδείνωση της διαφθοράς.
Ακόμη, όπως υποστηρίζει, θα πλήξει τα φορολογικά έσοδα και θα δυναμιτίσει την κοινωνική και οικονομική συνοχή, αφού τέτοιου είδους ενέργειες «εξυπηρετούν αλλότρια προς το Δημόσιο συμφέροντα».
Τα κυριότερα σημεία της επιστολής:
«Η Οικονομική Επιθεώρηση, ως ενιαία ανωτάτη Ελεγκτική Αρχή, εδώ και εβδομήντα περίπου χρόνια περίπου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΔ 1264 της 16/25-4-1942, ασκεί την ανώτατη εποπτεία και τον έλεγχο όλων των Οικονομικών Υπηρεσιών και κάθε άλλης δημόσιας διαχείρισης χρηματικού ή υλικού, της διαχείρισης των παντός είδους κρατικών επιχειρήσεων, της διαχείρισης όλων, ανεξαιρέτως των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής των φορολογικών νόμων, του Δημοσίου Λογιστικού ή άλλων οικονομικών νόμων.
... Η κατάργηση Περιφερειακών Επιθεωρήσεων στο πρόσφατο παρελθόν, εκτιμούμε ότι ήταν άστοχη και τα αποτελέσματά της δεν θα αργήσουν να φανούν.
Ωστόσο, η επικείμενη ολική κατάργηση της Οικονομικής Επιθεώρησης, ως ενιαίας Ελεγκτικής Αρχής θα έχει ως αποτέλεσμα των αύξηση της φορολογικής παραβατικότητας, την επιδείνωση της διαφθοράς στις εποπτευόμενες, από τους Οικονομικούς Επιθεωρητές, Υπηρεσίες και εν τέλει οι συνέπειες θα είναι αρνητικές τόσο για τα φορολογικά έσοδα όσο και για την υποβοήθηση του έργου της Δικαιοσύνης.
Αυτοί που εισηγούνται καταργήσεις θεσμών, που επί χρόνια λειτούργησαν με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, της κακοδιαχείρισης δημόσιων οργανισμών και την καταπολέμηση της διαφθοράς, προφανώς δεν γνωρίζουν τις καταστάσεις, γιατί τέτοιου είδους ενέργειες εξυπηρετούν αλλότρια, προς το Δημόσιο, συμφέροντα και δυναμιτίζουν την οικονομική και κοινωνική συνοχή της κοινωνίας.
Εφόσον οι σκοποί για τους οποίους δημιουργήθηκε ένας θεσμός όπως είναι η Οικονομική Επιθεώρηση, εξακολουθούν να υφίστανται και μάλιστα σήμερα η ανάγκη για επίτευξη των σκοπών είναι πιο επιτακτική από άλλοτε, είναι παράλογη και ως σκέψη η ενδεχόμενη κατάργησή της.
Αντιθέτως, θα πρέπει να ισχυροποιηθεί με καλύτερη οργάνωση και όσο το δυνατόν με την καταλληλότερη και πιο αντικειμενική στελέχωση, προκειμένου να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό για αποδοτικότερη εργασία, με καλύτερα αποτελέσματα.
Σε τελική ανάλυση, η Οικονομική Επιθεώρηση δεν χρήζει κατάργησης, αλλά απαιτείται ενίσχυση του θεσμού και των αρμοδιοτήτων των Οικονομικών Επιθεωρητών και προτείνουμε να διατηρηθεί ο κλάδος ενιαίος και οι οικονομικοί επιθεωρητές να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, έτσι ώστε να έχουν διακριτό ρόλο από τους ελεγχόμενους και να συνεχίσουν να υπάγονται στον υπουργό Οικονομικών, ως ενιαία Ανώτατη Ελεγκτική Αρχή του υπουργείου Οικονομικών.
Με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και ευσυνειδησία και οι έλεγχοι που τους ανατίθενται θα περιβάλλονται με το κύρος που αρμόζει απέναντι στον ελεγχόμενο, ενώ τα πορίσματά τους θα αποπνέουν υπευθυνότητα και αξιοπιστία, γεγονός που βοηθά και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης στο δύσκολο έργο τους».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr - xryshaygh.com
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.