Πολιτική κρίση ξέσπασε στην Ιταλία. Πληροφορίες σχετικά με την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ενρίκο Λέτα, είχαν κατακλύσει το διαδίκτ...
Τα δημοσιεύματα επιβεβαίωσε με επίσημη δήλωσή του αργότερα το πρωθυπουργικό γραφείο της χώρας, σύμφωνα με το οποίο ο Λέτα την Παρασκευή θα παραδώσει στον Ιταλό πρόεδρο, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, την παραίτησή του.
«Δε σκοπεύουμε να καταδικάσουμε την κυβέρνηση, αλλά σκοπεύουμε να αλλάξουμε σελίδα», σχολίασε ο Ματέο Ρέντζι μετά την ανακοίνωση του Ιταλού πρωθυπουργού.
Σημειώνεται πως η κίνηση αυτή του Λέτα ήρθε αμέσως μετά την έγκριση από την ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της πρότασης του γραμματέα του και δημάρχου της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι, για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τετραετή θητεία. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 136 βουλευτές, 16 κατά και δύο απών.
«Έπειτα από τις αποφάσεις που έλαβε η κεντρική επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, ενημέρωσα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, για την πρόθεσή μου να μεταβώ αύριο στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για να υποβάλλω την παραίτησή μου από την προεδρία του συμβουλίου υπουργών», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Λέτα.
Με ευδιάκριτη στα λόγια του την πικρία ο Λέτα συμπλήρωσε πως έχει ήσυχη τη συνείδησή του για όσα έπραξε τους τελευταίους δέκα μήνες, σύμφωνα με τις πολύ σκληρές συνθήκες που επικρατούσαν.
Τόνισε, μάλιστα, πως δεν είναι λάτρης των μονομαχιών, ενώ με την αποχώρησή του αποφεύγει μία νέα αιμορραγία του κόμματος.
Ο Λέτα ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας στις 28 Απριλίου 2013 διαδεχόμενος τον Μάριο Μόντι ύστερα από το πολιτικό αδιέξοδο που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του 2013.
Πώς σχολίασε ο ιταλικός Τύπος την είδηση Μόλις έγινε γνωστή η πρόθεσή του, ο ιταλικός Τύπος σχολίασε ποικιλοτρόπως την παραίτηση, με τίτλους όπως «Ο Ρέντζι θάβει τον Λέτα» ή «Το Δημοκρατικό Κόμμα βάζει ταφόπλακα στον Λέτα», ενώ τα περισσότερα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για κρίση που προκάλεσε ο Ρέντζι.
Ρέντζι: «Θα βγάλουμε την Ιταλία από το βάλτο»
Ο 39χρονος δήμαρχος της Φλορεντίας, πάντως, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για το όνειρό του που έγινε πραγματικότητα, δηλώνοντας με αποφασιστικότητα του άπειρου πολιτικού: «Θα βγάλουμε την Ιταλία από το βάλτο».
Όσο για τη σχέση του με τον Λέτα, η οποία επιβίωνε σε ένα ψυχροπολεμικό κλίμα, ο Ρέντζι επισήμανε πως δεν πρόκειται να συγκρουστεί μαζί του ούτε σε προσωπικό επίπεδο ούτε σχετικά με τη διακυβέρνησή του, η οποία “αντιμετώπισε στιγμές μεγάλης αναταραχής και αναστάτωσης τον τελευταίο χρόνο”.
Μιλώντας στο τρίτο πρόσωπο, ο 39χρονος δήλωσε: «Μιλούν για την υπέρμετρη φιλοδοξία του Ρέντζι και του PD. Θα περιμένετε να διαψεύσω αυτά τα λόγια, όμως, δεν το κάνω. Πρέπει να έχουμε υπέρμετρη φιλοδοξία. Από τον γραμματέα του κόμματος, μέχρι τον τελευταίο βουλευτή».
Σχετικά με το έργο που θα αναλάβει από εδώ και στο εξής το κόμμα, ο επικεφαλής ανέφερε: «Πρέπει να μπούμε στο παιχνίδι με προσωπικό ρίσκο. Όποιος κάνει πολιτική έχει την υποχρέωση να ρισκάρει κάποιες φορές. Αυτό ισχύει και για εμένα».
Βέβαια, αμέσως μετά διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για ρίσκο προσωπικό, αλλά για ρίσκο του κόμματος που πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για όσα συμβαίνουν, σαν να επιθυμεί να αποτινάξει από πάνω του το βάρος που του αναλογεί.
«Ενρίκο μείνει ήσυχος», είχε πει πριν λίγες εβδομάδες στον Ιταλό πρωθυπουργό, ο Ματέο Ρέντζι.
Ο Ενρίκο Λέτα, παρότι απάντησε ότι «δεν είναι μόνο ήρεμος, αλλά σε κατάσταση ζεν», τελικά δεν απέφυγε τη διαταραχή της ισορροπίας του.
Άλλωστε, ο 39χρονος δήμαρχος της Φλορεντίας είχε δείξει από πολύ νωρίς τη φιλοδοξία του να αναλάβει την πρωθυπουργία της Ιταλίας από τη στιγμή που κονταροχτυπήθηκε με τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.
Μετά την πρώτη απογοήτευση, όμως, δεν πτοήθηκε και συνέχισε το έργο, με πιο προσεκτικές κινήσεις και ίσως λιγότερη έκθεση.
Βέβαια, ο Ρέντζι είναι γνωστός στην Ιταλία για τις τάσεις… επεκτατισμού του και για το γεγονός ότι δεν του ήταν αρκετός ούτε ο ρόλος του δημάρχου, ούτε η θέση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος.
Πάντως, ένα κομμάτι του παζλ για την επιτυχία λείπει, καθώς ο Ρέντζι επιθυμούσε διακαώς να αναμετρηθεί με τους αντιπάλους του στην εκλογική μάχη, ώστε να αναδειχθεί νικητής πανηγυρικά, αλλά και να έχει την εύνοια ενός… μήνα του μέλιτος, ενώ σε αυτή την περίπτωση ούτε τα κουφέτα δε μπορεί να γευθεί.
Η χρονική στιγμή, παρόλα αυτά για την ανάληψη της εξουσίας έμοιαζε να είναι ιδανική, καθώς σύμφωνα με τους Ιταλούς αναλυτές, με τις ευρωεκλογές να φτάνουν και το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, όπως και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι που αναμένεται να φτάσουν στις κάλπες ανεμίζοντας τη σημαία της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα και της μάχης κατά της Ευρώπης, το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν καταδικασμένο να βγει ηττημένο.
Επομένως, ο άνδρας που θα επωμιζόταν την ήττα, δε θα ήταν άλλος από τον Ματέο Ρέντζι, με τους αντιπάλους του, ή τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του να διερωτώνται για ποιο λόγο ο άνθρωπος που υποσχόταν ότι θα βγάλει την Ιταλία από το βούρκο, τελικά έχασε στην πρώτη του μάχη.
«Ο Ρέντζι, που θέλει να διατηρήσει την αύρα του Σούπερμαν θα είχε κατατροπωθεί από την ήττα αυτή», σχολίασε ο Μάσσιμο Γκραμελίνι της εφημερίδας La Stampa.
Τώρα, ο νεαρός Ρέντζι καλείται να θέσει σε εφαρμογή όσα έχει υποσχεθεί, αλλά αναμένεται να ακολουθήσει την τακτική του… διαιτητή.
Άλλωστε, όταν σε μικρή ηλικία αναλάμβανε τη διαιτησία σε αγώνες ποδοσφαίρου έβγαζε κίτρινη κάρτα στους παίκτες από τα πρώτα λεπτά του ματς για να δείξει ότι είναι εκείνος που καθορίζει το παιχνίδι.
Με τη στολή του διαιτητή, λοιπόν, και την κίτρινη κάρτα ανά χείρας ετοιμάζεται να ανέβει στον πρωθυπουργικό θώκο, με σκοπό να παρουσιάσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα σοκάρει, θα αναστατώσει, θα αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα και με πρόθεση να πράξει, όπως θα έλεγε ο ίδιος.
Βέβαια, όπως επισημαίνει ο ιταλικός Τύπος, για να διαμορφωθεί μία νέα ιταλική πραγματικότητα και να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές που ονειρεύεται ο Ρέντζι, είναι απαραίτητο να βρεθούν πόροι, να μειωθούν οι φόροι, επομένως να μειωθούν τα έξοδα, αλλά το κυριότερο είναι «να προκληθεί ένα ισχυρό σοκ στη γραφειοκρατία», τόνισε ο Γκραμελίνι.
Όλα αυτά την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τρίβει τα χέρια του με την αλλαγή της σκυτάλης, καθώς μετά το «γάμο» του με τον Ρέντζι για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, βλέπει θετικά τον 39χρονο δήμαρχο της Φλορεντίας. Ίσως, μάλιστα, να αντικρίζει στο πρόσωπό του έναν νεαρό Σίλβιο την εποχή που επιδίωκε να ανέβει τα σκαλιά της επιτυχίας και να κατακτήσει την Ιταλία, αν όχι ολόκληρο τον κόσμο, όπως θα επιθυμούσε. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν ο Ρέντζι διατείνεται ότι προέρχεται από την Αριστερά, μάλλον ρέπει προς τα δεξιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.